Publi

Anyázva szavazni a rémes Fidesz ellen

/ 2010.02.12., péntek 07:45 /
Anyázva szavazni a rémes Fidesz ellen

A néhai Puskás Ferenc az ötvenes évek közepén alighanem álmában sem gondolta, hogy mekkora karriert fog befutni hasonlata a foci és a pénz sajátosan dialektikus viszonyáról.

Arra meg végképp nem számíthatott, hogy aranyköpésének logikáját fél évszázaddal később a politikai váltógazdálkodás lényegére fogja alkalmazni egy másik igazolt labdarúgó.

"Kis különbség, kis változás, nagy különbség, nagy változás" - igazította mondandóját Orbán Viktor aranylábú sporttársának szavai hoz múlt heti évértékelőjén. A Fidesz elnöke így utalt pártja és az MSZP közti küzdelem lehetséges kimenetelére és annak következményeire. A politikus ezzel elsősorban saját híveit akarta trenírozni. Közülük is azokat, akik - már most a markukban érezvén a győzelmet - esetleg nem érzik égető szükségét, hogy tűzön-vízen keresztül elmenjenek szavazni. És akiken alkalmasint a lehetséges és kívánatos arányú diadal múlhat.

Szocialista és liberális füllel hallgatva Orbán ezzel a kétharmados többség rémképét festette a falra. Melynek birtokában úgymond kényére-kedvére átszabhatja az Alkotmányt, saját képére és hasonlatosságára alakíthatja át az államfői tisztséget, és parlamentáris diktatúrát vezethet be.

Más, jóhiszemű értelmezésben a Fidesz elnöke ezzel a demokrácia velejét fejezte ki egyetlen keresetlen hasonlatban. Ha ugyanis a "választók közös bölcsessége" úgy dönt, hogy kétharmad, akkor az bizony kétharmad; és egy pártnak adott esetben nemcsak joga, hanem kötelessége is élni a nép által ráruházott joggal - és persze felelősséggel.

A szavazók pedig nem holmi értelmiségi ráolvasás hatására döntik el, hogy adnak-e vagy sem teljhatalmat a Fidesznek. A voksolás végeredménye ezzel szemben több millió egyéni, a közvélemény-kutatók által is csak részben kifürkészhető szándék közös eredője. A választók tömege ilyenformán hiperérzékeny barométerként működik, melynek mutatója a legkevésbé sem lejárt szavatosságú balliberális megmondóemberek vajákolásának engedelmeskedik. Hanem mindennél inkább a kormányzati teljesítményről, a politikusi hitelről, az országvezetői becsületről alkotott közvélekedés mindenkori változásának.

A kétharmad ellen a legjobb orvosság a tisztességes kormányzás lett volna - a bukófélben lévő kabinet azonban ezt a lehetőséget sokszorosan eljátszotta. A népképviseleti demokrácia lényegétől pedig mi sem áll távolabb, mint azt mondani: a legrosszabb MSZP is jobb, mint a legjobb Fidesz. Álságos, szemforgató, ám nem új keletű értelmiségi magatartás ez. "Inkább tévedjek Jean-Paul Sartre-ral, mint legyen igazam Raymond Aronnal" - örökítették meg bonmot-ban a marxizmus neves kritikusával szembeni elfogultságukat fél évszázada a francia kommunisták, s doktrinerségük szemlátomást a mai napig meghatározó.

Mert azt írni az újságban a baloldalról meg a hajdan ősellenség MDF-fel összeálló liberálisokról, hogy "hányingerünk van" tőlük, alkalmatlanok, korruptak mindahányan, de azért - a rémes Fidesz ellenében - "befogott orral, halkan anyázva" csak rájuk kell szavazni - ez minden, csak nem komoly emberhez méltó magatartás. Hanem mindközönségesen úgy hívják: előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból kitervelt, különös cinizmussal elkövetett bűnpártolás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.