A bomlás virágai

/ 2001.05.11., péntek 07:42 /

"A torgyáni személyzeti stratégia tudatosan kigondolt anarchikus állapotra épült, mely az elnöki kegyekért folytatott belső vetélkedés révén a hatalom biztosítékát jelentette" - véli Stromajer Andrea politikai szakértő. Ebből adódik, hogy a reformerek többségének politikai arca főként "az ellenállás festékével rajzolódott ki", és nem mutattak fel a kisgazda rétegnek szóló alternatív üzenetet. Az országos listán bekerült reformerek politikai jövőjét csak a párt "torgyántalanítása" biztosíthatja, hiszen egyéni képviselőként való megmérettetésüket gátolja, hogy a vidéki bázis karrierpolitikusoknak tekinti őket. Torgyán - bár politikai hatalma védelmében zárta ki a reformereket - azt a látszatot kelti, hogy csupán az egyéni érdekekért politizálókat menesztette. Közben felemelte a tagság körében népszerű Gyimóthyt és Maczót, és úgy tűnik, mintha önmaga végezte volna el a követelt reformokat.
Nem véletlen, hogy a kisgazda-megújulás egyik legrégebbi képviselője, a szakmailag elismert személyiségeket (Ligetvári Ferenc, Csúcs László) "megálmodó" Tímár György sem állt a "reform polgári platform" mellé. Sőt egyenesen a "kisebbik rossz" - tehát Torgyán - támogatására biztatott mindenkit. A Heti Válasznak Tímár azt is elmondta: ha a pártelnököt eltávolították volna a politikai forgószínpadról, szélsőséges, rasszista erők kezébe kerülhetett volna a párt.
A libikókázó koalíciós mérlegnyelv újbóli játéka Torgyán politikai súlypontjának növelését, és nem a koalícióból való kiugrási szándékát célozza. Ezért is adott a Fidesznek szeptemberig haladékot, hogy teljesítse követeléseit - mondta lapunknak Stromajer Andrea. A reformerek a Fidesztől nyilvános megerősítést várnak, de nem egyértelmű, hogy a belharc folytatódása esetén mely oldal fogadható el a koalíciós partnerválasztás szempontjából: az erkölcsi súlyt vesztett elnök vezette, de vidéken népszerű párt, vagy a szélsőjobboldali tevékenységgel vádolt Lányi Zsolt új kisgazdapártja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.