A cég beszól

/ 2002.05.24., péntek 07:47 /

A Medgyessy-kabinet több tagja a pénzvilágból érkezett. A banki szektor (újra) politikussá váló "fenegyerekei" állítják: múltjukat lezárják, cégeikből kiszállnak, így csemege nélkül maradnak majd a gazdaság és a politika összefonódását rossz szemmel néző polgárok. A valóság azonban ennél bonyolultabb.

László Csaba és Medgyessy Péter: egyet értenek

"A szocialista párt alulról építkező, demokratikus párt, sorsa rövid távon mégis pár tucat befolyásos ember kezében van" - vallott egy évvel ezelőtt az MSZP egyik legbefolyásosabb "háttérintézménye", Gyurcsány Ferenc. A többmilliárdos vagyonnal megáldott Altus cégbirodalom vezére korábban azt sem rejtette véka alá, hogy neki nagyon fontos a pénz, így nem hisz azokban, akik morálisan akarják megváltani a világot. Nyilván Medgyessy Péterben sem a moralistát kereste Gyurcsány, amikor az MSZP-stáb tagjaként - neje, Dobrev Klára kabinetfőnök, Ron Werber főkommunikátor, valamint nyolc-tíz fizetett kezes bárány társaságában - szegfűvörös dzsekiben kísérgette a kormányfőjelöltet a sajószentpéteri vagy az ózdi szocialista kampányhaknikra. A csapatépítésben (értsd: a "szocialista" gazdasági érdekcsoportok közötti béketeremtésben) verhetetlen Altus-agy egyébként született baloldali: a KISZ Központi Bizottságának titkáraként már a rendszerváltozás előtt levizsgázott "szociáldemokráciából".

Két párt - egy bolt

Az MSZP-SZDSZ duó megnyerte a választásokat, így a párt után az ország is néhány befolyásos ember kezébe kerül(he)t. A központi apparátus irányításában (a Belügyminisztérium vagy a Miniszterelnöki Hivatal tisztségviselőjeként) várhatóan újra szerepet kap Szilvásy György, aki a Horn-érában a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, de neve ma már rendszeresen felbukkan az Altus-csoporthoz tartozó cégek irányítói között is. Tagja az "ernyőszervezet", az Altus Befektetési Rt. igazgatóságának, emellett a felnőttoktatással foglalkozó egyik szatellitvállalkozás, a Perfekt Rt. vezérigazgatói széke is az övé. (A Perfekt Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Vállalat 1996-ban könyvérték alatt került a Gyurcsány vezette Altus-hálóhoz, miután Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter hozzájárult az állami cég magánosításához. Ezek után senkit nem lepett meg, hogy a privatizált Perfekt első tanévnyitóján Medgyessy mondta a "bátorító" beszédet.) Szilvásy szintén végigjárta a szocialista pénzemberek ranglétráját: a nyolcvanas években az ifjúsági mozgalomban valósította meg önmagát, 1989-ben a KISZ KB szóvivőjeként "készítette elő a rendszerváltozást", mostanában pedig - Altus-Perfekt megbízatásai mellett - az új belügyes, Lamperth Mónika által vezetett szocialista önkormányzati kabinet titkári teendőit is ellátta.

Évekkel ezelőtt talán még maga Szilvásy sem gondolta, hogy egyszer alatta (fölötte?) nő össze az utódpárti vonásaival küszködő MSZP és a liberálisnak is mondott SZDSZ gazdasági holdudvara. A Perfekt Rt. igazgatóságában ugyanis helyet szorítottak - a szabad demokraták által alapított City-Ház Kft. "függetlenített" utódcége - a City-Ház Rt. vezérigazgatójának, Gáti Péternek. Rajta kívül az elnöki posztot betöltő Virág Attila is a liberális vonalat erősíti a Perfekt fedőnevű "közös vállalatban". (A Tocsik-ügy kirobbanásakor Virágot az ÁPV Rt. - SZDSZ által delegált - igazgatósági tagjaként ismerhették meg a hírfalók.)

Az MSZP-közeliségét nyíltan vállaló Altus-birodalmár, Gyurcsány Ferenc nemcsak az új elvbarátokat "szabadította magára", talált üzlettársat a régiek közül is. Anyósát, Apró Piroskát - "a dolgozó népet szolgáló" MSZMP-funkcionárius Apró Antal gyermekét, Horn Gyula exkormányfő egykori kabinetfőnökét - az Altus Rt. elnöki székébe ültette (miközben Gyurcsány hitvese/Apró Piroska lánya, Dobrev Klára Medgyessy Péter kampánykabinetjének élén találta magát). Az urambátyám-lányom-anyám világ előszele Pécs városát már három évvel a 2002-es választások előtt elérte: 1999 nyarán az Altus Consulting Kft. és a Gresham-beruházóknál is érdemeket szerzett Medgyessy Tanácsadó Kft. közösen pályázta meg - és nyerte el - a szocialista vezetésű pécsi önkormányzat tanácsadói tenderét. (Az Altus-Medgyessy páros győzelmi esélyeit a "közbeszerzési pályázaton" nyilván nem hátráltatta, hogy Gyurcsány 1983-tól öt éven át a pécsi KISZ-bizottság titkáraként köthetett ismeretséget Toller Lászlóval, a város mai polgármesterével.)

Fotó: Hortolányi Anikó
Medgyessy Péter lakhelye kormányfői rezidencia lehet

Medgyessy Péter kormánya mögött azonban nemcsak az Altus-csoport sorakozott fel. Az Ukrajnába, Oroszországba és az Egyesült Államokba is "átnyúló" System Consulting Rt.-n keresztül évi 20-25 milliárd forintos forgalmat lebonyolító - az orosz államadósság lebontásában is jeleskedő - pénzmágus, Kapolyi László szintén a leendő kormányfőt tüntette ki bizalmával. Eleinte a Schmuck Andor által megálmodott szocdem árnyalatú Új Baloldal támogatására akart szerződni, ám végül a szocialisták kampányköltségeiből vállalt át "egy nagyobb összeget". Ezért cserébe megkapta az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listáján a (biztos befutó) második pozíciót, majd óriáscége telephelyét is a térségben, a szocialista irányítású Fehérgyarmaton jelölte ki - így ma már a keleti országrész gazdasági-politikai "kiskirályaként" nyithat újabb kapukat a keleti piacok felé. Ebben a törekvésében az orosz-ukrán-magyar kapcsolatok felmelegítését ígérő leendő kormányfő minden bizonnyal támogatni fogja.

A magyar sajtó a rendszerváltozás óta folyamatosan rángatja a leplet a pártok árnyékában működő (nem egy esetben a pártokra telepedő) gazdasági társaságokon, az viszont újszerű jelenség, hogy egyes mamutcégek - miként az Altus és a System Consulting, illetve Zwack Péter személyében a Zwack Unicum Rt. - vezetői közvetlenül a kormányzati apparátusból vagy a parlamenti padsorokból képviselhetik saját érdekeiket. (Az MSZP-SZDSZ koalíció gazdasági holdudvarának egy része persze továbbra is csak látens támogató marad. A Dunaholding Rt. érdekeltségébe tartozó cégek például egyes médiumok - köztük az autósrádióból a baloldali sajtómunkások melegedőjévé vált Klub Rádió - eltartásán fáradoznak.)

Medgyessy tovább asszisztál?

A baloldal háttérországa egyelőre összetart, a leendő miniszterelnök, illetve a kormánytagok egykori és jelenlegi cégügyeinek további felemlegetése tehát csak kisstílű kutakodásnak tűnhet. Medgyessy Péter többé nem jár a Focus Rt., a Guardian Hungurad Üvegipari Kft., a Magyar Cetelem Bank felügyelőbizottságába, nem igazgatja a QBE Atlasz Biztosító Rt.-t, és az Inter-Európa Bank elnökeként sem emlegetik egy ideje. Sőt - papíron legalábbis - eladta a Medgyessy Tanácsadó Kft. vaskos (nyolcvanszázalékos) üzletrészét, és kisebbségi tulajdonos nejét is rábírta a cégfeladásra. Az egykori családi vállalkozás azonban nem szűnt meg, át sem alakult igazán, profilja és alkalmazottai is a régiek: a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem a munkatársi gárda vásárolta meg a kft.-t, hanem egyedül Toll Károly - tudtuk meg az érintettől. (Toll Károly 2001 júliusa óta kirendelt cégvezetőként önállóan jegyezte a vállalkozást, de mindvégig a két ügyvezető, Medgyessy Péter és Medgyessyné Csaplár Katalin útmutatásának megfelelően járt el.) A vételárról hiába érdeklődtünk az új tulajdonostól - a leendő kormányfő három héten belül benyújtandó vagyonnyilatkozata talán ezen a téren is eligazítja a kívácsiskodókat -, de Toll megnyugtatta a nagyérdeműt: "egy tanácsadó cég tőkeigénye nem nagy, az elfoglalt piaci pozíció azonban növelheti értékét". A társaság tehát megvált névadójától és nevétől - a jövőben Assistconsult Kft. cégtábla alatt gyülekeznek a "megbízók és a politikai szféra képviselői közötti kapcsolatok megteremtésében" érdekelt munkatársak. A felső körökig ható lobbitevékenységet nem adják fel, hiszen Medgyessy Péter a legmagasabb szintre került.

Az Assistconsult szakembergárdája régóta kötődik Medgyessy személyéhez, így nehezen képzelhető el, hogy a cég a jövőben eltávolodna a szocialisták kormányfőjétől. A kft. több munkatársa már a rendszerváltozás előtt is az ő keze alá dolgozott a Pénzügyminisztériumban, néhányan viszont csak 1990 után csatlakoztak a külföldi vállalatok hazai megtelepedését támogató Magyar Paribas nevű tanácsadó céghez, ahol Medgyessy elnök-vezérigazgatóként regnált. A csapat jó része 1996-ban újra "kötelékben" követte főnökét a Pénzügyminisztériumba, illetve a tárca által felügyelt szervezetekhez. A nemzetközi nagyvállalatok vezetői ezután tehát - ha jót akarnak maguknak - nem a most csatasorba álló új kabinet tagjainál előszobáznak majd. Hatékonyabb érdekkijáró útnak bizonyulhat, ha felkeresik a Medgyessyből Assistconsulttá váló kft.-t, és ott némi megbízási díjat helyeznek letétbe.

A Medgyessy Kft. "kistestvére", az egykor a Medgyessy házaspár családi kasszáját gyarapító Balance Tanácsadó Bt. tagjegyzékátírásának körülményei sem mindennaposak: egy ismert hazai könyvvizsgáló, Kürtös Emese huszonéves gyermekei 2002 februárjában - vagyis a kampányidőszak kellős közepén - válhattak a társaság bel-, illetve kültagjává Csaplár Katalin és ura, Medgyessy Péter helyett. (Kürtös egyébként a Nemzetközi Bankárképző Központ által alapított nyugdíjpénztár tisztségviselője.)

A cégbírósági adatok szerint Csaplár Katalin - és a Medgyessy-közeli Assistconsult Kft. - továbbra is rendíthetetlen részvényese a Tiszapüspöki Aranykorona Rt.-nek. Az agrárvilágban tevékenykedő társaság alapítói között található a Magyar Fejlesztési Bank elnöki posztjára kiszemelt Erős János, valamint Benedek Fülöp, a Horn-éra földművelésügyi közigazgatási államtitkára - a baloldali barátság tehát mindennél többet ér: egyszer a politikai, máskor a gazdasági életben, vagy egyszerre mindkettőben kamatozik.

A nyelv, ha botlik

A "pénzügyi vagy üzletviteli tanácsadás" kifejezésről sokaknak csak Medgyessy Péter jut eszébe, ám a napokban felsorakozó kormány tagjai közül többen hódoltak (illetve ma is hódolnak) tanácsadói szenvedélyüknek. A Heti Válasz érdeklődésére Csillag István leendő gazdasági és közlekedési miniszter elkerülhetetlennek nevezte, hogy feladja üzletrészét az Arc Invest elnevezésű tanácsadó kft.-ben (ma még nem tudni, ki veszi át a helyét, így az sem világos, hogy mekkora "rálátása" marad egykori cégére), de a közeljövőben minden bizonnyal kivonul a Zwack Unicum Rt. felügyelőbizottságából is. Elégtételül szolgálhat Csillag Istvánnak, hogy az önmagában a jó tollú közírót sejtő Lengyel László nevével fémjelezett Pénzügykutató Rt. igazgatóhelyettesi székéből kerülhet a miniszteri bársonyszékbe: a rendszerváltozás előtt ugyanis éppen az akkori illetékes, Medgyessy Péter számolta fel a reformműhelyként számon tartott Pénzügykutató Intézetet, a hasonló nevű részvénytársaság elődjét.

Az új kormány első embere mellett - a banki világban és az államigazgatásban egyaránt otthonosan mozgó - Draskovics Tibor, a Horn-kurzus pénzügyi közigazgatási államtitkára látja majd el a kabinetfőnöki feladatokat. Draskovics a Fraternité Kft.-ben - mások mellett - a csomagjáról elhíresült Bokros Lajossal osztja meg a tanácsadói díjakat, és egyelőre a Magyar Faktor Pénzügyi Szolgáltató Rt., illetve a GKI Gazdaságkutató Rt. felügyelőbizottságából sem "száműzték".

A politika és a gazdaság összefonódását nehéz szívvel viselő "túlérzékenyeknek" az sem tesz jót, hogy - a cégbírósági bejegyzések szerint - Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal leendő területfejlesztési államtitkára is érdekelt egy pénzügyi tanácsadó cégben, az Alexander és Alexander Kft.-ben, Csehák Judit egészségügyi miniszterjelölt fia pedig egy közép-európai gyógyászati logisztikai kft. tulajdonosaként várhatja az "egészségügy rendbetételét".

A parlament múlt heti alakuló ülésén Medgyessy Péter "szegénységpártinak" mondta magát. Ez a nyelvbotlás egy bankszektorban edződött kezdő kormányfőnek minden további nélkül megbocsátható, ám a saját gazdasági holdudvarából (holdudvaráért?) élő MSZP-re aligha vet jó fényt. A "szegénységpártiság" ugyanis annak a véletlenszerű beismerése, hogy a piaci/politikai hatékonyság bűvöletében élő baloldal a legolcsóbban becserkészhető szegényekre kívánja kivetni szociálisnak mondott hálóját, és "politikailag korrektté", azaz kezelhetővé tenni őket. A szegények szegények maradnak (a segélyezési rendszer szélesítésével mind többen lehetnek "hivatalos szegények") - nem engedik őket véglegesen leszakadni, véglegesen felemelkedni pedig pláne nem.

A "feltőkésített szocializmus" hírvivői szerepére alkalmas lehet a Medgyessy-Draskovics-László Csaba triász - állítják az MSZP belső életének ismerői, és gyakran megmosolyogják azokat a jobboldaliakat, akik szerint Medgyessyt valójában Kovács László pártelnök mozgatja. Szerintük az Altus és a Kapolyi-cégbirodalmak bizalmát nem élvező Kovács pozíciói már ma is jóval gyengébbek, mint amilyennek jobbról látszanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.