A legnépszerűbb forgatókönyvíró

/ 2014.07.02., szerda 17:01 /

A szorgalmas Wikipédia-szerkesztők 410, zömmel angolszász Shakespeare-filmfeldolgozást gyűjtöttek össze, de ennél jóval több adaptáció készült a Bárd műveiből. Amint az évfordulós hollywoodi mozidömping is mutatja, egyre kevesebb filmes fogad hűséget az eredeti szövegeknek. Ha mégis, gyakran a bukást kockáztatják. Reneszánsz szerző a posztmodern korban.

Színházi közvetítés, tévésorozat, tinimozi, filmdráma, animáció, történelmi tabló, musical, romantikus vígjáték, fantasy – ezek azok a műfajok, amelyeket az 1990-es évek Shakespeare-reneszánsza során kitermeltek a filmgyárak. Bár a lelkesedés azóta alábbhagyott, az emlékévre is több hollywoodi produkció készül el. A feldolgozásokért ugyan nem jár jogdíj a szerzőnek, William Shakespeare aligha vállalná az összes adaptációt. E sokszínűségben ráadásul nem is a választott műfaj vagy a szöveg-és korhűség a minőség fokmérője. Hiába próbált például hűséges lenni az eredetihez a tavaly októberben Londonban bemutatott Rómeó és Júlia, Carlo Carlei rendezése a kritikusok és a nézők előtt is megbukott. A betű szerinti feldolgozás miatt Júliát egy alig 14 éves lány, Hailee Steinfeld alakítja, a kiskorúság pedig szemérmessé tette az alkotókat. Így viszont nemcsak az erotikát, de minden érzelmet is sikerült kilúgozni a történetből.

Bár a szerkesztés vagy (ön) cenzúra mindig szerepet játszott a filmvásznon – például Kenneth Branagh Sok hűhó semmiért című feldolgozása is egyoldalúan kedvező képet fest Claudióról –, van, ami változik. A Shakespeare-szövegek filmes változatait kutató Douglas M. Lanier a posztmodern kori jelenségre alkotta meg a „shakespop” szót: eszerint míg az 1950-es évekig – Orson Welles vagy Laurence Olivier feldolgozásaiban – Shakespeare-t adaptálni még művészeti tevékenységnek számított, az 1990-es évektől elsősorban a popkultúra sajátítja ki a szerző műveit.

A shakespop hatása, hogy a „komoly”, vagyis a nem pusztán szórakoztatni akaró feldolgozások is a tömegkultúra nyomait hordozzák magukon. Egy csepp a tengerből: Baz Luhrmann rendező 1996-os Rómeó és Júliájának képi megfogalmazása, slágerré váló betétdalai, az érzelgősségig sarkított színészi játéka – Leonardo DiCaprio és Claire Danes párosa – a zenei klipek világát idézték. A kortárs környezetben – Verona helyett Verona Beachen – játszódó történet amúgy is a régi szövegek „leporolásának” divatos módja, ami a fogyaszthatóság érdekében felhagy a kötelező olvasmányoknak kijáró távolságtartással. A feldolgozás ugyanakkor sokszor a cselekmény és a szöveg önkényes alakításával jár: Luhrmann szlenget kever az eredeti nyelvezethez. (Franco Zeffirelli 1968-as, reneszánsz díszletek között játszódó változata pedig kihagyja a sikamlós vicceket, durva megfogalmazásokat.)

Így próbálják a saját képükre formálni és koruk nézői számára élővé tenni Shakespeare – sokszor az angol anyanyelvűek számára is nehezen érthető – sorait. Luhrmann love storyjának sikere jelezte az 1990-es évek nagy Shakespeare-divatját, filmnyelvének hatása máig érezhető. Tavaly augusztusban kezdődött Shakespeare kevéssé emlegetett darabjának, a Cymbeline-nek a forgatása New Yorkban, mely korrupt rendőrök és egy biciklis drogdílerbanda összecsapásává változtatja Britannia királynőjének történetét.

A sokszínűség Kenneth Branagh vagy Zeffirelli konzervatív feldolgozásaitól az amerikai CW tévécsatorna Star-crossed című sorozatáig terjed. (Utóbbiban tíz évvel egy földönkívüli támadás után játsszák le a Rómeó és Júliát.) Aki ebben az adaptációs tengerben szigetre vágyik, sajátos jelenségre figyel fel: a legizgalmasabb átiratok éppen az adaptálás, vagyis e folyamat minden nehézségét és játékosságát helyezik a középpontba. Így volt ez Tom Stoppard 1990-es, Rosencrantz és Guildenstern halott című művénél, mely a Hamlet két mellékszereplőjének történetét bontotta ki. (A spin-offnak nevezett eljárás köszön vissza a Rosaline címmel idén mozikba kerülő filmben is, ami a Rómeó és Júlia Rózájának szemén keresztül meséli el a szerelmesek történetét.) Hiába a reneszánsz jelmezek, az adaptáció nehézségei adták az Al Pacino főszereplésével készült, 2004-es A velencei kalmár feszültségét is. Ha valaha elkészül az amerikai színész beharangozott, de számtalanszor halogatott Lear királya, alighanem szintén a Shakespeare világa és a jelenkor közti különbség áthidalásának küzdelme áll majd a film középpontjában.

Az iróniára és önkritikára hajló megoldások mellett azonban továbbra is a szórakoztatóiparé a mennyiségi fölény, aminek Hollywood két friss Macbeth-feldolgozással hangot is ad. Az egyik Az ember ellensége (Enemy of Man) című produkció, melynek alkotói azt ígérik, hogy meghúzzák a szöveget és több akciójelenettel dúsítják az eredetileg is vérgőzös drámát. A másik Macbeth-változatot pedig azok a Weinstein fivérek jegyzik producerként, akiknek neve az utóbbi időkben szinte egyet jelent az Oscar-díjjal. Vagyis Shakespeare még mindig a legfoglalkoztatottabb forgatókönyvíró a tengerentúlon.

Ez is Shakespeare!

West Side Story: az 1961-es, tíz Oscar-díjat besöprő dráma a Rómeó és Júlia musicalátirata, mely az 1950- es évekbeli manhattani Upper West Side-ra „utaztatja” a fehér fiúk (Capuletek) és a Puerto Ricó-i bevándorlók (Montague-k) vetélkedését és a két ifjú tragikus szerelmét.

Otthonom, Idaho: Keanu Reeves a főszereplője a IV. és az V. Henrik amerikai kevercsének, melyben (homoszexuális) utcafiúk sorsán keresztül elevenedik meg az eredeti drámák néhány vonása. A Gus van Sant rendező által sem titkoltan áthallásos moziban idézetek mellett felbukkan Falstaff is, akit Henrik herceg szerint „oly hájfejűvé tőn a borivás”.

Oroszlánkirály: A Hamlet „dzsungelesítése” az eredetitől eltérő módon hollywoodi boldog zárlattal ér véget. Bár a rajzfilmben Zordon (vagyis Claudius) meghal, Simba (Hamlet) túléli a drámát, és Nala segítségével átveszi a trónt.

Ran – Káosz: Akira Kuroszava japán rendező a középkori Távol-Keletre helyezi át a Lear királyt, azzal a különbséggel, hogy a négy örökös története a filmben nem lányok, hanem fiúk viszályává válik. Kuroszava amúgy is Shakespeare-rajongó volt: a Véres trón például egy 1957-es Macbeth-feldolgozás, az 1960-as A gonosz jól alszik pedig a Hamletben gyökerezik.

10 dolog, amit utálok benned: A makrancos hölgy kortárs kamaszkiadása 1999-ből, melyben az alkotók az alaptörténet mellett érintetlenül hagyták a fondorlatoskodó főszereplők nevét; Bianca maradt Biancának, de Katalin (Katharina) a filmben a trendibb Kat névre hallgat.

O: az Othello 2001-es amerikai tiniváltozata, melyben Desdemona Desiként ismerszik meg, a címszereplő pedig egy magániskola kosárlabdacsillagaként, aki Jágó helyett egy szteroidot szedő, kétes szándékú ismerős hatása alá kerül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.