A NATO-bővítés a Bush elnökkel folytatott tárgyalás középpontjában

/ 2001.05.04., péntek 07:41 /

Fotó: Reuters

A januárban hivatalba lépett konzervatív amerikai vezetés gyakorlatias politikát igyekszik megvalósítani. A republikánus párt külpolitikai koncepcióját kidolgozó szakértői körökből azt a véleményt szivárogtatták ki, hogy e tekintetben rendkívül jó partnernek tekintik a magyar jobbközép kormánykoalíciót. Úgy látják, hogy hazánkban olyan gyakorlatias, lényegre törő politika valósul meg, amely igen hasonló a mostani amerikai kormányzat elképzeléseihez.

A magyar miniszterelnök Washingtonban tett látogatása során egyértelműen bebizonyosodott, hogy hazánkat az Egyesült Államok a térség egyik meghatározó, némi túlzással azt mondhatni, kulcsországnak tekinti. A térségben ugyanis Magyarország az egyetlen NATO-szövetséges, amely a két évvel ezelőtti, Jugoszlávia elleni bombázások idején egyenrangú partnere volt a régebbi NATO-tagországoknak. A "kipróbált" szövetségesnek járó kellő megbecsüléssel fogadták a magyar miniszterelnököt a Fehér Házban is. A Dick Cheney alelnökkel megkezdett beszélgetés után tíz perccel megjelent George Bush elnök is. A végig igen jó hangulatú tárgyalások alatt az amerikai elnök több alkalommal is kikérte a magyar kormányfő véleményét a kelet-közép-európai térséget érintő problémákról. Így szóba került - és a felek ennek szentelték a leghosszabb időt - a NATO bővítése. Orbán Viktor kifejtette, hogy a leendő partnereknek feltétlenül teljesíteniük kell a NATO-tagsággal járó elvárásokat, de hozzátette, hogy az újabb tagok felvétele csak erősítheti és nem gyengítheti a katonai szövetséget. Történelmi balesetnek minősítette, hogy Szlovénia az "első körben" nem került be a NATO-tagállamok közé. Ez hazánk számára igen fontos lenne, hiszen Magyarország egyfajta NATO-szigetet képez földrajzi összeköttetés nélkül a szövetség többi tagállamához. Hasonló volt a véleménye Szlovákia esetében is, mint mondotta, Budapest számára kedvező politikai fordulat következett be szomszédunknál.

Hazánk pozitív amerikai megítélése szempontjából igen kedvező, hogy 1989-ben a jelenlegi elnök édesapja - mint ahogy Orbán Viktor fogalmazott - egy történelmileg jól kiszámított pillanatban látogatott Magyarországra, és fogadta a Fidesz vezetőit. Ezzel először és véglegesen legitimálta az akkori kommunista rendszerrel szemben álló ellenzéket.

Közvetlenül a magyar miniszterelnök látogatása előtt a New York Times terjedelmes interjút készített Orbán Viktorral. Megrajzolta a magyar miniszterelnök portréját, és külön kiemelte, hogy a Fidesz vezette jobbközép koalíció tartós alternatívát jelent a szocialistákkal szemben. Orbán Viktor szólt az ukrajnai és az oroszországi politikai változásokról, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna az eddigieknél nagyobb figyelmet érdemel, hiszen kulcsfontosságúnak számít az új európai biztonsági struktúra szempontjából.

A magyar miniszterelnök tárgyalásaival párhuzamosan Martonyi János külügyminiszter is Washingtonban folytatott eszmecseréket. Colin Powell amerikai külügyminiszternél felvetette az Egyesült Államokba utazni szándékozó magyar állampolgárok nehézségeit, és azt a miniszterelnök is a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén kiemelt fontosságúnak minősítette, hogy egy szövetséges ország Amerikába utazó látogatóinak ne kelljen komoly beléptetési procedúrán átesniük. Ugyancsak Magyarország felértékelődését jelenti, hogy a magyar diplomácia vezetője beható eszmecserét folytatott Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadóval. Ezen az Egyesült Államok magas rangú köztisztviselője szintén kikérte hazánk képviselőjének a véleményét a térségben uralkodó politikai állapotokról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.