A siker díja

A szocialista államtitkár osztálytársai az uniós pénzek körül sündörögnek

/ 2007.10.25., csütörtök 14:25 /

Fél éve a mezőgazdaság Bajnai Gordonjának neveztük Ficsor Ádámot, az agrártárca uniós szakállamtitkárát, és bemutattuk a volt osztálytársaiból álló céghálót. A vállalkozások máris az uniós vidékfejlesztési pénzek körül sündörögnek.

"Nem a pályázat megírása a nehéz feladat, hanem annak megnyerése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő tapasztalatokkal és kapcsolatokkal rendelkező partner a beruházás elejétől a végéig ott álljon a projekt mögött... Kiterjedt kapcsolatrendszert építettünk a pályázatot kiíró szervezetekkel és az államigazgatás egyéb, az agrárgazdaság számára fontos szereplőivel" - tudatja honlapján az Agrotrust Consulting 2004 Kft. Az agrártárca uniós szakállamtitkára, Ficsor Ádám volt osztálytársaiból álló vállalkozás a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok alapos ismerője, hiszen, miként büszkén hirdetik magukról, eddig vagy hétmilliárd forint értékben valósítottak meg projekteket.

A cég elődjéül szolgáló betéti társaságot Ficsor Ádám alapította 2002-ben, majd távozása után a vállalkozást - illetve az Agrotrust Consulting 2004 Kft. és Agrár Plusz Kft. néven alapított újabb társaságokat - az a Démy-Gerő Andor és Makkai Ádám vitte tovább, akikkel emberünk együtt koptatta a sárospataki református kollégium padjait. "Újonc vagyok a politikában, de hosszú távra tervezek, vagyis nem engedhetem meg magamnak, hogy egyetlen pályázónak is felhívjam a figyelmét az Agrotrustra" - igyekezett meggyőzni lapunkat áprilisban, hogy a barátai nem fognak visszaélni befolyásos kapcsolatukkal. "Ezért - mind mondja - kérni fogja a kollégiumi társakat, hogy még áttételesen se játsszanak rá a közös múltra, mert nem fogja beengedni a mutyit a rendszerbe" - írtuk fél éve.Lapunk időközben kiderítette, hogy Démy-Gerőék bizony teret nyertek az EU-pénzek felhasználása körül. A birtokunkban lévő szerződések tanúsága szerint ugyanis az utóbbi években futó uniós LEADER+ vidékfejlesztési programban az Agrár Plusz Kft. nem egy helyen kapott szaktanácsadói megbízást. Így volt ez például Kecelen, ahol 2006 márciusában a helyi vidékfejlesztési csoport nevében eljáró önkormányzat szerződött a céggel 1,6 millió forint értékben. Hasonló feladattal bízta meg Démy-Gerőéket 2005 szeptemberében Jánoshalma önkormányzata; az ár itt nem fix összeg, hanem sikerdíjként a térség által majdan elnyert forrás - százmillió forint - öt százaléka volt. A szerződést később meghatározott összegre, 4,5 millió forintra módosították, forrásaink szerint azért, mert sokaknak szemet szúrt: a sikerdíj kifejezés a pályázat győzelme érdekében bevetett lobbitevékenységet sejteti, ez pedig e körben elfogadhatatlan.

Egy év múlva az Agrár Plusz ismét szerződést kötött a jánoshalmaiakkal, ekkor már félmillió forint értékben. Zavarba ejtő körülmény, hogy a helyiek által kért árajánlatra Makkai Ádám és Démy-Gerő Andor külön nyújtott be jelentkezést. Előbbi az Agrotrust Consulting 2004 Kft. nevében 600 ezer, utóbbi az Agrár Plusz Kft. színeiben 500 ezer forintos árajánlatot tett, így - mivel mindketten mindkét cégben tulajdonosok - voltaképpen saját másik énjükkel versenyeztek. Gyaníthatóan azért pályáztak külön, hogy egyikük bizonyosan megkapja a megbízást; és lőn: a "mérkőzést" Démy-Gerő Andor nyerte.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége azonban - mert a szaktanácsadásról szóló számla összegét nem tartotta elszámolható költségnek - idén januárban megtagadta a pénz kifizetését. Aztán februárban a hivatal elnöke arra utasította a kirendeltséget, hogy (mivel a számla szerinte jogszerű tevékenységről szól) mégis fizessék ki az összeget. Az MVH lapunknak adott tájékoztatása szerint ők csak végrehajtó szerv, döntéseiket a minisztérium iránymutatása szerint hozzák meg; a tárcának az ügyben illetékes irányító hatósági főosztályát pedig nem más, mint Ficsor Ádám felügyeli. (A kifizetés körülményeiről lásd a szakállamtitkárral készült interjúnkat.)

A tanácsadással elnyerhető összegek egyébként aprópénznek minősülnek ahhoz a forráshoz képest, ami a következő hét évben vidékfejlesztésre áll majd rendelkezésre. A helyi tervek alapján az országban működő hetven szakcsoport egyenként kétmilliárd, összesen tehát 150 milliárd forinttal gazdálkodhat - a vidékfejlesztési irodák összetételét látva erős szocialista felügyelet alatt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.