Abcúg!

/ 2012.06.06., szerda 16:13 /

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére bojkotthullám söpört végig Európán. A börtönben lévő Julija Timosenko melletti szolidaritásként a földrész több politikusa távol marad az ukrajnai mérkőzésektől. Pedig egyes országok jól elüzletelgetnek Kijevvel.

A lengyel elnök szinte könyörgött, hogy a német politikusok ne rontsák el a focirajongók örömét. Miután Julija Timosenkót tavaly hét év börtönre ítélték, Európa, de különösen a német politika felhorkant, és bojkottra készült. Az ukránok üdvöskéjének azért kellett rács mögé vonulnia, mert kormányfőként országa számára kedvezőtlen üzletet kötött az orosz Gazprommal.

Mindez más megvilágításba helyezi Timosenko nemzeti elkötelezettségét is. A politikus ugyanakkor jobb színész, mint Viktor Janukovics, akinek sikerült Nyugat-Európával és Moszkvával egyaránt összevesznie. Timosenko a Nyugat felé a politikai fogoly szerepét játssza, és rendszeresen fogadja a berlini orvosokat, akik az ápolására érkeznek Harkovba.

Az ellenzéki politikus hasonló körülmények között gazdagodott meg, mint Janukovics: a kilencvenes években főleg jó orosz kapcsolatai miatt tudta kiépíteni energetikai cégét. A politikában viszont már a nemzeti kártyát vetette be, és hiába született orosz nyelvű, a nyugat-ukrajnai szavazókat szólította meg, akik a kilencvenes évek végére párt nélkül maradtak. A narancsos forradalom idején alakult ki róla Nyugaton a máig élő kép: az ukrán függetlenségért és demokráciáért harcoló politikusé. Valójában maga is hozzájárult a narancsos tábor széteséséhez, kormányfőként pedig jól elüzletelt a Gazprommal. Két amerikai ügyvédi iroda is megállapította, hogy a mostani vádak megalapozottak ellene. Még akkor is, ha Janukovics politikai okokból akarja eltávolítani Timosenkót.

Német politikusok ezért nemcsak azt fontolgatták, hogy bojkottálnak minden ukrajnai rendezvényt, de felmerült az is, hogy más országnak kellene adni a rendezés jogát. Jarosław Kaczyński lengyel ellenzéki vezér szerint még a lengyeleknek is bojkottálniuk kellene Eb-jüket, legalábbis az Ukrajnában tartott meccseket.

Ekkor intett nyugalomra Bronisław Komorowski lengyel államfő, de az ukrán ellenzék szerint sem Timosenko ügye a demokrácia fokmérője. A Spiegel csodálkozott is, hogy az ukrán ellenzéki lányok, akik fedetlen keblekkel szoktak tiltakozni az igazságtalanságok ellen, csak a vállukat rándítják Timosenko nevére. Szerhij Zsadan ukrán író szerint nem Timosenko, és nem is a német bojkott teremti meg az ukrán demokráciát. Kollégája, Jurij Andruhovics pedig azt tanácsolja az európaiaknak, hogy "gyertek Ukrajnába, és tüntessünk együtt a rendszer ellen".

Janukovics közben értésre adta: ha Angela Merkelék komolyan gondolják a bojkottot, akkor a német cégek búcsút mondhatnak az ukrán megrendeléseknek. Janukovics ugyanakkor Ukrajnában is meggyengült, Moszkva sem támogatja már, így ijesztgetéseit nem veszik komolyan. Merkel vagy a német államfő, Joachim Gauck, José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, valamint a cseh és az osztrák kormányfő biztosan nem lesz jelen ukrajnai meccseken, s kerülni fognak minden találkozót a kijevi vezetéssel. Pedig távolmaradásukat még az Amnesty International is helytelenítette.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.