Barátságos arcot kérek!

/ 2001.05.11., péntek 07:42 /

A rendszerváltozás óta először van komoly esélye polgári kormányzó pártnak, hogy megnyerje a következő országgyűlési választásokat. Ez határozta meg a Fidesz múlt hét végi kongresszusának hangulatát. Elkészült a párt vitairata, s Pokorni Zoltán személyében új elnököt választottak.

Fotó: MTI
Orbán Viktor miniszterelnökként mondott beszédet

"Bárkit is választanátok meg a párt elnökévé, a Fidesz akkor is ugyanaz maradna" - mondta Kövér László tavaly januárban, elnökké választásakor. Amikor pedig a múlt hét végén a párt XIII., szegedi kongresszusán leköszönt tisztségéről, így fogalmazott: a Fidesz elnöki pozíciója elveszítette misztikumát. Szerinte ez teszi valóban demokratikussá a pártot, melyben az elnök csupán első az egyenlők között. Ezzel pedig, a félreértések elkerülése végett, a maga - és vélhetően a Fidesz többi "egyenlője" - részéről meg is határozta utóda, a békülékenyebb egyéniségnek tartott Pokorni Zoltán mozgásterét.

Kövér László elnökségének végére a párt népszerűsége a tavaly januári 19 százalékról 23 százalékra nőtt a teljes választókorú népességben (az MSZP indexe pedig 27-ről 23-ra csökkent), s ebben szerepe lehetett az egykori titokminiszter "szigorúbb" megnyilvánulásainak is. Úgy látszik azonban, a párt vezetői azt gondolják: e radikális hangvétellel több jobboldali szavazót nem lehet megnyerni, el lehet viszont veszíteni jelenlegi vagy lehetséges "másként gondolkodó" támogatókat. A helyzet összetettségét jelzi, hogy míg Pokorni valamennyi parlamenti párt szavazójának szemében népszerűbb elődjénél, a kongresszuson az elnökségbe jelölt Kövér 15-tel több szavazatot kapott, mint az elnöknek megválasztott Pokorni. A válasz az erősnek tartott csapatszellemben kereshető: úgy tartják, a Fidesz vezetői között nincs akkora versengés a vezetésért, mint más pártokban. "Az összjátékban szerepe van a politikai stratégiaalkotásnak, a taktikai fegyelemnek, de még a médiaérzékenységnek is" - mondta a Heti Válasznak Tirts Tamás, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójának vezetője. Kövér László a hozzá közel állók szerint jó szívvel elfogadta a párt számára hasznosnak látszó taktikai cserét. Átadta tehát a csapatkapitányi karszalagot, ám elemzők szerint személyének jelentőségét éppen az mutatja, hogy bár (a választási kampányt ugyan irányítja) nem ő a párt első embere, a párttagok az egyenlők között "egyenlőbbnek" fogadják el.

Az új elnöktől azt remélik: a Fidesz "barátságosabb arcát" mutatja majd a választóknak, a szövetségeseknek és az ellenzéknek, illetve a jobboldali szavazók megnyerése után itt az ideje a bizonytalanok, a balra hajlók meghódításának. "A Fidesz - Magyar Polgári Párt a polgári egységtől eljutott a nemzeti egységig, a polgári erők összefogásának erejéből a nemzeti összefogás erejévé vált" - mondta Orbán Viktor a kongresszuson. A miniszterelnök ezzel megadta az alaphangot kormányfői megnyilvánulásaihoz, melyekben tudatosan nem pártpolitikai kérdésekről kíván beszélni. A Fidesz - Orbán szerint - a tévesen a baloldalhoz kötött programok meghirdetésével, a családtámogatás és az otthonteremtés bővítésével, a szociális problémák megoldásával kíván továbbra is foglalkozni. A kongresszusra kibocsátott, A jövő elkezdődött című vitairat is ezekre a kérdésekre helyezi a hangsúlyt.

A párt népszerűsége inkább a városokban jelentős, a kisebb településeken megmutatkoznak a szervezetépítés hiányosságai. A félmillió lakosú Bács-Kiskun megye fideszeseit például ugyanannyian képviselték a kongresszuson, mint a kevesebb lakosú Békés és Zala megye csoportjait. Az új pártelnöktől erre a gondra is megoldást várnak - Pokorni, aki az oktatásügyben alapozta meg politikai pályáját, egy-egy iskolaátadás, ünnepség alkalmával általában felkereste a helyi Fidesz-szervezetet is. A korábbi oktatási miniszter "adatbázisa" komoly tőkét jelenthet, hiszen tárcájának tevékenysége közel tízezer intézmény és háromszázezernyi munkavállaló életét befolyásolja.

A választási sikerhez azonban a helyi szervezeteken túl gazdasági és médiaháttérre is szükség van. Az ellenzék által klientúraépítésnek nevezett folyamatról a párt vezetői így beszélnek: az 1990-ben megörökölt klientúra monopóliumának megtörése folyik. "Már több olyan gazdasági és médiatényező van a társadalomban, amely polgári kormányzásban érdekelt; átértékelődött a régi kapcsolati tőke, s ezen a téren is megteremtődött a választási lehetőség" - mondta lapunknak Mitnyan György, a párt budapesti választmányának elnöke, XII. kerületi polgármester. Mindezt Tölgyessy Péter, a Fidesz-frakció tagja korábbi nyilatkozatában így fogalmazta meg: "Két uralmi hálózat versenyez egymással. Kliensviszonyok nélkül sosem volt hatalomgyakorlás, az emberek korántsem csak az elveikért politizálnak."

Az elnökváltáskor többen előre tekintenek, s úgy vélik: a következő csere alkalmával a párt újfent találhat elnökségre alkalmas politikust, s közmegegyezéssel akár ismét egyetlen jelölt lehet. Bár a vezérkar sorsa a választási eredményektől is függ, elképzelhető, hogy Pokorni Zoltán a következő főpolgármester-választás fideszes jelöltje lehet - mint ahogy korábban ez párton belül felvetődött. Annyi bizonyos, hogy az új pártelnök szívén viseli Budapest sorsát. A Fidesz belső lapjában a fővárosi politizálás fontosságáról szólva többek között kijelenti: "Régi adóssága a Fidesznek, hogy jóval markánsabban fogalmazza meg az ország polgárainak egyötöde számára otthont kínáló Budapestre vonatkozó elképzeléseit."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.