Cinkos szolgálatok

/ 2007.05.24., csütörtök 23:09 /

A rendőrség mellett a Nemzetbiztonsági Hivatal is erkölcsi mélypontra jutott. Összeállításunkból kiderül: az Egymásért Alapítványt eleve "csempészcégként" hozták létre, s a kiemelkedően közhasznú szervezetben visszaeső bűnözők adtak randevút titkosszolgáknak. Ha az NBH tudott erről, és cinkossá vált, az a baj - ha nem, akkor az. Galambos Lajos főigazgató hétfői lemondásával a bűnügy nem oldódott meg.
Bár az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészügye több mint egy hónapja fut a médiában, eddig kevés szó esett a kezdetekről. Márpedig a szervezet eleve bűnben fogant - a kétes előéletű alapítók vélhetően csak azért vállaltak egészségügyi-gyermekjóléti-karitatív feladatokat, hogy ezzel kivívják az importvám- és áfacsalás jogát. Ráadásul nem a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a rendőrség hálózta be őket, hanem ők tudták behálózni a titkosszolgálatokat és rendvédelmi egységeket, amelyek aztán tartósan asszisztáltak a bűncselekményeikhez.

KÜLÖNÖS VISSZAESŐK

Miként korábban már jeleztük (Heti Válasz, 2007. május 3.), a Mehmet Károly hazahozatalával ismertté vált, illetve - Bálint Antónia melletti elköteleződése révén - a bulvárcelebritások közé is felvett Földesi-Szabó László inkább csak stróman lehetett az Egymásért-ügyben. Forrásaink az alapítvány egyik első kurátorát, a külföldön bujkáló Jakubinyi Róbertet tarják a központi agynak: a közhasznú szervezet hivatalos alapítója és "humánerőforrás-menedzsere" például az ő fia, Roland volt.

Az általános iskola után géplakatosnak, majd Svájcban üzletkötőnek beálló Jakubinyi Róbertet információink szerint már 1983-ban visszaesőként ítélték el egy gazdasági bűntettben - ötévnyi börtönre. Majd - miként az akkortájt még az ORFK szervezett bűnözés elleni osztályán foglalkoztatott Földesi-Szabó kinyomozta - Jakubinyi hamis váltókkal több százmillió forintot csalt ki a Merkantil Banktól, ezért 1995-ben "folytatólagos, különösen nagy kárt okozó csalás" és "folytatólagos magánokirat-hamisítás" miatt háromévi börtönre ítélték, amit a másodfok 1997-ben négy esztendőre súlyosbított. Ezután Vastagh Pál korabeli igazságügy-miniszter (jelenleg ottawai nagykövet) előterjesztésére Göncz Árpád államfő kegyelemben részesítette, így nem kellett átlépnie a börtön küszöbét. Ehelyett még 1997-ben résztulajdont vásárolt a vendéglátással foglalkozó Bridgency Kft.-ben. Azaz egészségügyi okokra bizonyosan nem vezethető vissza a kegyelmi kérvény elfogadása - arra a kérdésünkre, hogy mégis miért szánta meg őt a köztársasági elnök, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium úgy válaszolt: figyelemmel az adatvédelmi törvény rendelkezéseire, "egyedi kegyelmi ügyekben nem adható tájékoztatás".

Jakubinyi Róbert 1998 és 2004 között újabb vállalkozásokba "menekült". Építőipari, informatikai és kereskedelmi cégekbe szállt be tulajdonostársként, és mindvégig tartotta a kapcsolatot a rendőrségtől az ezredfordulón leszerelt Földesi-Szabóval, aki 2001-től - Inter Security nevű kft.-jén keresztül - több szórakozóhely (Alcatraz klub, Bed diszkó) és nagyáruház (Kika, Cora) biztonsági védelmét is ellátta. A Jakubinyi-Földesi-Szabó páros 2004-re ahhoz az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Herba-cégcsoporthoz is közel került, melynek vezetői ellen akkor már büntetőeljárás folyt, mert hajléktalanok nevére íratott cégekkel "kavartak". Vagyis a vám- és pénzügyőrség által nemrég lefülelt Egymásért-Herba konstrukciót virtigli bűnözők, eljárás alá vont kereskedők és volt rendvédelmiek hozták létre - köztük az Apró-Gyurcsány családhoz is bejáratos Nagy Lajos (lásd táblázatunkat), az NBH rendszerváltáskori főigazgatója, aki 2006-os elhunytáig részt vett az alapítványi kuratórium munkájában.

BARABÁS BEVÉTELE

Ezek után aligha meglepő az a sejtelem, hogy az Egymásért Alapítvány gründolása kizárólag a csempészút kikövezésére szolgált. A bíróság 2004 szeptemberében vette nyilvántartásba a közhasznú szervezetet - alig néhány hónappal Magyarország uniós csatlakozása után, amikortól idehaza is érvényben van az az európai rendelet, mely szerint "jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek" importvám- és adómentesen hozhatnak be rászorulóknak szánt alapvető szükségleti cikkeket. Lapunk dokumentumok alapján bizonyosodott meg arról a sajtóértesülésről, hogy az ezen a jogcímen kiadott behozatali engedélyek 95 százalékát az Egymásért kérte a vámhatóságtól. Az alapítvány a Herbával teríttette szét a gyümölcskoktél-tonhal-instant kávé besorolású "alapvető szükségleti cikkeket", ám ezek nem rászorulóknál, hanem a hipermarketek polcain landoltak. (Az Egymásért-Herba koalíció a VPOP közbelépéséig 1,22 milliárd forint értékű vámot és áfát csalt el, miközben Földesi-Szabó luxusautóval kezdett járni, és Jakubinyi havi 200-250 ezres telefonköltségét is az alapítvány állta.)

Az élelmiszer-importőri rendszer olajozott működtetéséhez egyetlen dolgot kellett rendre bizonyítania az Egymásért Alapítványnak: hogy a magyar törvények szerint "jótékonysági vagy emberbaráti", praktikusan kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősül. Ezért Földesi-Szabó László napokkal az alapítvány nyilvántartásba vétele után leszerződött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás polgármesterével, hogy átvállalja az iskolai étkeztetés költségét. Egy olyan faluban, ahol majd mindenki közmunkából él, nyilván nemigen nézik, honnan jön a segítség - pláne, ha a kenyér mellé rendszeres cirkuszt is biztosít az alapítvány (Komár Lászlóval, az R-GO együttessel, karácsonyi szeretetcsomagokkal és tombolával).

PRIVÁT KOPÓK

Az Egymásért-botrány e hét elején annak rendje és módja szerint elsodorta az NBH főigazgatóját, miután könnyen bizonyítható, hogy nemcsak a kuratóriumba frissen - 2006 márciusában - delegált aktív és inaktív titkosszolgák (Simon Ibolya, Gyarmati György, Nagy Sándor) kerültek élénk kapcsolatba az alapítvánnyal. Úgy tudjuk, Galambos Lajos több fórumon is egyértelművé tette: egykori elődje, a már emlegetett Nagy Lajos teremtett alkalmakat arra, hogy összehozza az Egymásért-klubbal. Galambos zárt körben azt is tudatta, hogy már tavaly értesült az alapítvány elleni VPOP-vizsgálatról - ennek ellenére részt vett Földesi-Szabóék szilveszteri partiján, idén március 15-én pedig az Egymásért kontójára adott jutalmakat a BM-kórház dolgozóinak. (S nem mellékesen: több rendőri vezető, illetve informális befolyással rendelkező BMnyugdíjas is állandó vendég volt az alapítvány gáláin. A bennfentesek szerint épp ennek köszönhető, hogy tavaly ezredessé léptették elő az alezredesi rangban leszerelt Földesi-Szabó Lászlót.)

Hogy a szolgálatok az Egymásért-Herba csapat hét tagjának letartóztatása után sem tétlenkednek, jól mutatja az az "elterelő információ", amit két hete a HVG internetes portálja közölt. Csikász Brigitta írásában azt állította: az alapítvány elleni VPOP-eljárást egy olyan vámtiszt kezdeményezte, aki korábban Földesi-Szabó barátnője volt. Ennél konkrétabb tény viszont, hogy Csikász annak a Csákány Tibornak a főmunkatárs-kollégája a jelenleg döglődő Privát Kopó internetes krimimagazinnál, aki - Crime Line nevű kft.-jén keresztül - több mint kilencmillió forintot kapott az Egymásért Alapítványtól filmforgatásra. (A Privát Kopó főszerkesztőjeként jegyzett Szende Iván pedig III/II-es kémelhárítóként szolgált az ántivilágban.)

Tapasztalataink szerint az Egymásért-ügyben érintett kör eleinte a nyomozás lassulásában bízott, mondván, a VPOP rendészeti főigazgatójának, Bencze Józsefnek is van belügyes múltja, ráadásul a Horn-éra Miniszterelnöki Hivatalának kormány-főtanácsadójaként "nyilván tudja, merre húzzon a szíve". Reményük azonban elhalt: a Fővárosi Bíróság augusztus 15-ig meghosszabbította Földesi-Szabóék előzetes letartóztatását, miután - szabadulásuk esetén - fennállna "az eljárás meghiúsításának veszélye". Úgy értesültünk, a bíróság az indoklásban azt is hangsúlyozta, hogy az Egymásért köré vélhetően kiterjedt bűnözői hálózat szövődött, "melynek tagjait eddig csak részben sikerült beazonosítani".Elvadult elit alakulat

Ellopta a show-t a múlt hétvégi Fidesz-kongresszustól Gyurcsány Ferenc, amikor Orbán Viktor újraválasztása idején jelentette be, hogy elfogadja Petrétei József rendészeti miniszter lemondását. A kormányfő rendcsinálási akcióba kezdett a rendőrségnél, miután a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) öt tagját letartóztatták. A rend fickós őrei május elején megerőszakoltak egy húszéves lányt, aki később feljelentést tett, majd azonosította az elkövetőket. A botrány kirobbanása után távozott Bene László országos, Gergényi Péter budapesti főkapitány és Dobozi József Rebisz-parancsnok.

"A rendőrséget mindig megvédtem és meg is fogom védeni az ellenzék politikai támadásaitól, önmagától viszont nem kívánom és nem is fogom" - jelentette be a miniszterelnök. Valójában a nemi erőszak alkalmat kínált, hogy Gyurcsány megszabaduljon a tavalyi zavargások során hitelüket vesztett vezetőktől. Gergényi távozásával már a botrány előtt tele voltak a lapok, a HVG pedig még azt is megszellőztette, hogy a főkapitány Pintér Sándor volt belügyminiszterrel céget alapított. Gergényi nyugdíjazása már novemberben felvetődött, ám az események után két héttel túl egyértelmű lett volna az összefüggés. Hasonló helyzetbe került Petrétei József, aki a tévészékház bevételét követő napon felajánlotta lemondását, s a Népszava már április 21-én, Jenei Zoltán rendészeti szakállamtitkár távozásakor megírta, hogy napirenden van Bene László leváltása.

"Sokuk munkanélküliség sújtotta szegény vidékről származik, ám talán éppen ezért jobban tűrik a nehézségeket, és fegyelmezettebbek is az átlagnál. Kommandósaikat nemcsak a honi, hanem a külföldi nehézfiúk is rettegik" - írta tavaly novemberben a Zsaru magazin a rebiszesekről. A tágabb közvélemény először a tavaly őszi zavargások során találkozott a békés tüntetőket is szétverő alakulat nevével. Ugyanehhez a társasághoz tartoztak a most Zsanettet megerőszakoló nehézfiúk és az a tucatnyi borsodi egyenruhás is, akiket május 17-én tartóztattak le néhány autómentő vállalkozóval. A vád szerint az autópálya-rendőrség emődi és káli alosztályának munkatársai - némi ellentételezés fejében - megegyeztek az érintett autómentőkkel, hogy baleset esetén őket hívják.

A Rebiszt 1990 előtt Forradalmi Rendőri Ezrednek hívták, 1973-ig BM Karhatalom volt a neve, s szerepe évtizedek óta változatlan. Bevetési Parancsnoksága őrzi a fontos állami objektumokat, járőrözik a közterületeken, és biztosítja a kiemelt állami rendezvényeket. A rebiszesek feladata a stadionok rendjének fenntartása, így nem csoda, hogy a tavaly őszi zavargások során régi ismerősként üdvözölték egymást a futballhuligánokkal. A Rebisz része a reptéri különleges biztonsági szolgálat, az autópálya-rendőrség, a terrorelhárító, a pénzkísérő, a tűzszerész és a légi rendészeti szolgálat.

A botrányok nyilvánvalóvá tették, hogy a Rebisz jelenlegi formájában veszedelmes képződmény. Kondorosi Ferenc rendészeti államtitkár, aki Petrétei József múlt hét végén bejelentett távozása után átvette a miniszter feladatainak ellátását, gyors lépéseket ígért az alakulat megrendszabályozására. A 2004-ben megszüntetett korrupcióellenes Mobil Ellenőrző Szolgálat visszaállítása mellett Kondorosi szükségesnek nevezte, hogy a rebiszesek ne háromévenként, hanem háromhavonta vegyenek részt pszichológiai vizsgálaton. A rohamrendőröket ugyan már a tavaly őszi brutális támadás után pszichológiai gyorstalpalóra küldték, de Zsanett megerőszakolóin az akkori kurzus szemlátomást nem sokat csiszolt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.