Elhúzódó fehérgalléros bűnügyek

/ 2010.12.03., péntek 09:42 /

Ha a parlament záros határidőn belül nem szigorítja a büntetőeljárási törvényt, 2014-15 előtt aligha születhetnek jogerős ítéletek a tömegnyi elkövetőt felsorakoztató gazdasági-politikai botrányokban. Az ügyvédlobbi néhány tagja máris ellenzi a Kulcsár-, Hunvald- és BKV-témák gyorsított befejezését.

Noha a sokszereplős, fehér gallér mögül elkövetett, jelentős médiafigyelmet kiváltó ügyek esetében a közvélemény gyors ítéletet és példás büntetést vár, az "élet" mindennek az ellenkezőjét szokta produkálni.

A politikai-gazdasági felvilágot érintő eljárások őstípusa, a Postabank-per például 2009 februárjáig húzódott (miközben a vádlottaknak felrótt több tízmilliárdos vagyonvesztés 1995 és 1997 közöttre tehető), ráadásul a bíróság mindössze 3,6 millió forintos büntetéssel "torolta meg" Princz Gábor pénzintézeti vezér vétkeit.

Az eddigi leghíresebb sikerdíjsztori - a polgári jogi leágazásokkal együtt - szintén túlnyúlt a tízéves időtartamon. Igaz, a 800 milliónyi állami forintra érdemesült Tocsik Márta ügyében még felfüggesztett börtönt sem kaptak azok az MSZP-SZDSZ-kassza közeli cégvezetők, akik alvállalkoztak a jogásznőnek. A héten újraindult Kulcsár-perben pedig a bíróság anno úgy hozta meg a - később hatályon kívül helyezett - elsőfokú ítéletet, hogy tanúként sem hallgatta meg a botránybróker által többször hírbe hozott Puch Lászlót, az MSZP korabeli pénztárnokát.

A Kulcsár Attiláról nevezett, 2006-ban indult eljárást persze ennél prózaibb okok miatt kellett visszadobni első fokra. Az ítélőtábla leginkább a tárgyalás formai kritériumainak megsértését rótta fel az alsóbb szintű Fővárosi Bíróságnak. Azt például, hogy a tanácsvezető csak szemezgetve idézett a bróker kihallgatási dokumentumaiból - pedig a büntetőeljárási törvény szerint ha egy vádlott nem hajlandó megszólalni a bíróság előtt, nyomozati vallomását fel kell olvasni (ha ez napokig eltart, akkor is).

Verók István és Hagyó Miklós egy MSZP-s rendezvényen

A jogszabály szintén új eljárást ír elő, ha bebizonyosodik, hogy valamely vádlott - és/vagy védője - nem volt jelen azokon a tárgyalási napokon, amikor az őt érintő cselekmények voltak napirenden. Márpedig egy 92 ülésnapból álló, közel kétszáz tanút felvonultató monstre perben ilyen esetek előfordulnak - ezért a Kulcsár-ügy újratárgyaltatását szakmai körökben a büntetőeljárási törvény burkolt kritikájaként is értelmezik. Azaz a hatályos törvény aprólékos betartása a bonyolult gazdasági pereknél egyet jelent az ítélethozatal ellehetetlenülésével.

A pertaktika átka

A rigorózus szabályozással az ügyvédek egyébként rendszeresen vissza szoktak élni. Némileg leegyszerűsítve: ha például el akarnak húzni egy pert, távol tartják védencüket (vagy magukat) az ülésteremtől, és ha mégis szóba kerül az ügyük, újratárgyaltatják a bíróval az adott fejezetet. E taktikázás persze "munkaköri kötelessége" a védelemnek, pláne, hogy az időmúlás mindig enyhítő körülmény volt az ítéletek meghozatalakor.

Egy biztos: 2009-ben a büntetőeljárások több mint 30 százaléka nyúlt két évnél hosszabbra Magyarországon - ami a 2005-ös 18,7 százalékhoz képest brutális növekedés (lásd grafikonunkat). Mentségnek nyilván gyenge, de tény, hogy a londoni felsőbíróság esküdtszéke is csak 11 évvel Lady Diana 1997-es halála után tudta gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősíteni a walesi hercegné "balesetét" - pedig egy szimpla ittas vezetési ügyről volt szó.


Az első nekifutásra kudarcba fulladt Kulcsár-ügy tanulságait a kormány mindenesetre igyekszik levonni, legalábbis erre utal, hogy már köröztetik a büntetőeljárási törvény módosítási tervét, amely a gyanúsítotti és tanúvallomások időigényes felolvasása helyett csak tartalmi ismertetést ír elő a bírák számára. A javaslat emellett célul tűzi ki a jogi képviselők perelhúzási kísérleteinek blokkolását, ezért leszögezi: "védő akadályoztatása miatt a tárgyalás nem halasztható el" (ilyen esetben a bíróság jelölhet ki helyettes védőt).

Gyenge vádak

Úgy tudjuk, az ügyvédi kar legbefolyásosabb tagjai ellenzik az elképzelést. Tóth Mihály büntetőjogász viszont azt mondja lapunknak: ha ezek a változtatások jövő év elején hatályba lépnek, már a folyamatban lévő gigaperekben, például a Kulcsár- vagy a Hunvald-ügyben is alkalmazhatók.

Vagyis a büntetőeljárások időtartamának rövidítésére még csak kínálkoznak megoldások - ennél bonyolultabb az ítéletek minőségének kérdése. A szakma állatorvosi lóként tekint például az évszázad olajbotrányaként emlegetett Energol-ügyre, ahol az első fokon elnöklő bíró, Gimesi Ágnes a vádirat hiányosságai, gyengeségei miatt nem tudott 2007-ben szigorú verdiktet hirdetni. Az ügyészség eredetileg 19 vádlottat sorakoztatott fel több százmilliós adócsalás és más bűncselekmények miatt, ám egy perújrakezdés után maga a vádhatóság ismerte el, hogy az általa citált bűncselekmények nem bizonyíthatók.

A történelem most ismétli önmagát: az elölről tárgyaltatott Kulcsár-per szintén Gimesi Ágneshez került - és az ügyészség álláspontja majdnem annyira bizonytalan, mint egykor az Energol-történetben. A hatóság októberi átirata nyilvánvalóvá teszi: a brókervád tárgya továbbra is különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, ám ha a Fővárosi Bíróság másképp ítéli meg a cselekményt (például csalásnak látja), "az eltérő minősítés megállapításának nincs akadálya". Tóth Mihály szerint azonban a Fővárosi Főügyészség nem tehetné meg, hogy - a sikkasztás és a csalás közt libikókázva - alternatív vádat fogalmaz meg, és áttolja a bíróságra a döntés felelősségét.

Több mint hűtlen kezelés

A fenti összevisszaságok miatt közel sem biztos, hogy a nagy politikai-gazdasági büntetőügyek közül elsőként a Kulcsárperben születik jogerős ítélet. Szakértőink szerint a Hunvald-botrány "ránézésre jobban fel van kutatva", mint minden más hasonló korrupciós eset, s ezt a Központi Nyomozó Főügyészség novemberi vádirata is igazolja.

A volt VII. kerületi polgármesternél (lásd cikkindító fotónkon) és társainál vesztegetésre, csalásra, hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra egyaránt találtak bizonyítékot - így nem kellett csak hűtlen kezelésre felfűzni a gyanút (majd a vádat), ahogy a szomszédos Terézváros ingatlanpanamái esetében történt. Hűtlen kezeléses ügyekben amúgy is rutin híján vannak a bírák: lényegében az exkisgazda államtitkár, Szabadi Béla tíz éve indult (jogerősen tavaly februárban zárult) "vesszőfuttatása" volt az első alapos igazságszolgáltatói munka, de itt csak felfüggesztett büntetést kapott a legfőbb érintett.

Kulcsár Attila az elsőfokú tárgyaláson

Lapzártánkkor egyelőre Gyurcsány Ferenc "utolérése" is kísérleti szakaszban van a Sukoróra tervezett - időközben leállított - kaszinóprojekt miatt. Bár Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az elmúlt hetekben nyomást próbált gyakorolni a legfőbb ügyészre, hogy kezdeményezze végre a volt miniszterelnök büntetőjogi felelősségre vonását, a mentelmijog-kikérés közel sem automatizmus.

Pláne, hogy Gyurcsányt elvileg "csak" azért lehetne meggyanúsítani, mert hivatalával visszaélve nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilváníttatta a velencei-tavi fejlesztést (noha ehhez nem szereztek meg minden engedélyt, koncessziós jogot az amerikai-izraeli ötletgazdák). A kiemeltté nyilvánítás azonban kormányrendeletben történt, és arra eddig nemigen volt precedens, hogy egy jogalkotót szabálytalan jogalkotási tevékenység miatt gyanúsítottak meg. Még akkor sem, ha igény épp lett volna rá.A MOST FUTÓ TÖMEGES ELJÁRÁSOK

KULCSÁR ATTILA ÉS A BRÓKERBOTRÁNY


Vád: sikkasztás, magán- és közokirat-hamisítás, több szereplőnél pénzmosás Vádlottak száma: az új eljárásban 18 fő (eredetileg 24 fő) A névadón kívüli fontosabb szereplők: Rejtő E. Tibor, a K&H exvezérigazgatója; Kerék Csaba, a bróker által szerzett pénzekből működő Britton Kft. egykori ügyvezetője; Schönthal Henrik, a pénzmosást segítő offshore cégek képviselője; Dunai György és Garamszegi Gábor, a Betonút Zrt. jelenlegi és volt tulajdonosai (utóbbi fővárosi MSZP-s képviselőként is működött) A gyanúsítások kezdete: 2003 A nyomozást folytató szerv: Országos Rendőr-főkapitányság, Fővárosi Főügyészség Az ügy állása: a héten kezdődött újra a brókerügy elsőfokú tárgyalása a Fővárosi Bíróságon Megjegyzés: noha a hatályon kívül helyezett elsőfokú verdikttel a bíróság felmentette Rejtő E. Tibort és Dunai Györgyöt, a megismételt eljárás miatt ők is újra elítélhetővé váltak

HUNVALD GYÖRGY ÉS AZ ERZSÉBETVÁROSI PANAMÁK

Vád: különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás, hivatali visszaélés és más bűncselekmények Vádlottak száma: 25 fő A névadón kívüli fontosabb szereplők: Gál György, az egykor Hunvald György polgármester által fémjelzett VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnöke; Kardos Péter, a pénzügyi bizottság szintén szabad demokrata exelnöke A gyanúsítások kezdete: 2008 A nyomozást folytató szerv: Központi Nyomozó Főügyészség Az ügy állása: az ügyészség novemberben nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bíróságnak Megjegyzés: bár a közvélemény Hunvald-ügyként ismeri az eljárást, a bűncselekmény fő vádlottja, a bűnszervezet feje nem a volt szocialista polgármester, hanem Gál György lehetett (őt hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel is vádolják egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán)

VERÓK ISTVÁN ÉS A TERÉZVÁROSI INGATLANELADÁSOK


Gyanú: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés Gyanúsítottak száma: 14 A névadón kívüli fontosabb szereplők: Fürst György, az egykor Verók István polgármester által fémjelzett VI. kerületi önkormányzat korábbi MSZP-s alpolgármestere; Hatvani Csaba ugyancsak volt szocialista alpolgármester A gyanúsítások kezdete: 2009 A nyomozást folytató szerv: Budapesti Rendőr-főkapitányság, majd Központi Nyomozó Főügyészség, most újra BRFK Az ügy állása: tart a nyomozás Megjegyzés: pikáns összefüggés, hogy Verók István, Terézváros 2002 és 2010 között regnáló polgármestere 2001-ig az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese volt, miközben a VII. kerület gazdálkodásáért (akkor alpolgármesterként) Hunvald György felelt

HAGYÓ MIKLÓS ÉS A BKV-S BŰNSZERVEZET

Gyanú: bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés Gyanúsítottak száma: 21 A névadón kívüli fontosabb szereplők: a Demszky Gábor korábbi főpolgármestert tanácsadóként segítő Mesterházy Ernő; Antal Attila volt BKV-vezérigazgató, illetve egykori helyettesei, Balogh Zsolt és Regőczi Miklós A gyanúsítások kezdete: 2010 A nyomozást folytató szerv: Budapesti Rendőr-főkapitányság, majd Központi Nyomozó Főügyészség Az ügy állása: tart a nyomozás Megjegyzés: a bíróság legutóbb november közepén hosszabbította meg három hónappal Hagyó Miklós előzetes letartóztatását (a nyomozás eredményeként a volt szocialista főpolgármester-helyettest újabb bűncselekményekkel is meggyanúsíthatják)

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.