Forró Tamás a "mágus" cinkosa volt?

Gyakran ismételt kérdések

/ 2008.07.11., péntek 10:13 /

Az alábbi tényanyagot a 2005-ös vádirat, Kulcsár Attila 2008. június 5-i, bírósághoz benyújtott írásos értékelése, továbbá a 2008. július 4-én és 7-én elhangzott vádbeszéd, illetve a Heti Válasz információi alapján állítottuk össze.

1. MILYEN MINŐSÉGBEN SIKKASZTOTT KULCSÁR ATTILA?

A leendő "botránybróker" 1998-ban került a K&H alkuszcégéhez; eleinte az értékesítési üzletág munkatársaként, majd a portfóliókezelési üzletág vezetőjeként alkalmazták. 2002-től az anyacég is lecsapott rá: a K&H Bank önkormányzati és EU-projektek igazgatóságának vezetője lett. Rejtő E. Tibor vezérigazgató személyre szóló feladatokkal látta el, úgymint "bankszintű kapcsolattartás vezető politikai és közéleti személyiségekkel".

2. HOGYAN SIKKASZTOTT KULCSÁR ATTILA?

Az öt és fél évig zajló bűncselekmény-sorozat három szakaszra különíthető el:

a) 1998-tól 2000 végéig - Kulcsár olyan látszatot keltett - fiktív szerződések segítségével -, mintha ügyfelei egymás közt értékpapírokat értékesítenének. A valóságban az értékpapírok egy része olyan, többnyire offshore cégek képében megjelenő "ügyfelekhez" került, amelyeket maga a bróker vagy Kerék Csaba ellenőrzött. Az értékpapírok eladásából befolyó pénzzel Kulcsár a sajátjaként rendelkezett.

b) 2000-től 2002 tavaszáig - Ebben az időszakban Kulcsár lecserélte a korábban használt - főként Kerékhez köthető - segédcégeket, és a Schönthal Henrik befolyása alatt álló, Montrade és Balmoral nevű, ugyancsak "baráti" offshore társaságok ügyfélszámláit használta fel a sikkasztáshoz.

c) A 2003-as lebukásig - Kulcsár jórészt felhagyott az ügyfélszámlák közötti értékpapír-átvezetésekkel, a továbbiakban a K&H Vigadó téri fiókjának technikai számláját használta. Ügyfeleivel olyan átutalási megbízásokat íratott alá, amelyeken címzettként a technikai számla száma szerepelt. Ezután már csak ő látta a pénzek útját; a cél a tőke kivitele volt, vagyis hogy szabadon használhassa a legnagyobb ügyfelek, a Betonút és az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) pénzét. Saját offshore cége, a Britton Llc., illetve a Montrade, a Balmoral és szír pénzváltók közbeiktatásával készpénzben jutott hozzá az "elsikált" milliárdokhoz.

3. MI LETT AZ ELSIKKASZTOTT PÉNZZEL?

A Kulcsár-féle Britton Llc. pénzeiből 2001-ben létrehozták a - hazai bejegyzésű, Kerék Csaba és Mészáros János nevével fémjelzett - Britton Capital & Consulting Kft.-t. A magyar "leány" köré cégcsoportot szerveztek, hogy így mossák tisztára a sikkasztásból származó összegeket. A Brittonérdekeltségek három irányba "nyújtózkodtak": ingatlanvásárlások (részben a K&H-tól vettek épületeket); magasépítési beruházások (Medgyessy Péter nagyváradi barátjával közösen felhúzták a Lotus Plazát, illetve beszálltak a Thermal Hotel Visegrád-projektbe); befolyásszerzés gazdasági társaságokban (a Novoprint Rt.-ben, a Kartonpack Rt.-ben, a Hungexpo Reklám Rt.-ben, illetve a Pannonplast Rt.-ben). Emlékezetes: a Szász Károly vezette pénzügyi felügyelet a Pannonplast-esetet lefülelve vetett véget Kulcsár zsonglőrködésének.

4. CINKOSOK VAGY ÁLDOZATOK LEHETTEK AZ ÜGYFELEK?

Kulcsár több ügyfelével háttéralkut kötött, hogy ha rábízzák az általuk képviselt cég pénzét, törvényesen el nem érhető pluszhozamot, sikerdíjat is kapnak. Cserébe az érintettek egyike-másika hozzájárult, hogy a bróker szabadon forgathassa a beutalt összegeket. Az ügyészség szerint Bitvai Miklós, Garamszegi Gábor, Dunai György és Forró Tamás egyaránt a "mágus" cinkosai voltak.

5. MIT ÉRDEMEL AZ A BŰNÖS...?

Az ügyészség a 24 vádlott közül 11-nek letöltendő, hatnak felfüggesztett börtönt, négynek pénzbüntetést, háromnak pedig próbára bocsátást indítványozott 2008. július 7-én. Táblázatunkban a börtönveszélyeztetettek nevét és az ellenük felhozott vádakat közöljük.

Nagyításért kattintson az alábbi képre!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.