Kulcsár Attila kiszabadulhat

/ 2010.04.22., csütörtök 04:00 /
Kulcsár Attila kiszabadulhat

Ha még 5-6 évig rács mögött tartanák, akár "túl is ülhetné" a büntetést.

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb vállalati skandalumaként eddig a Postabank-ügyet emlegették - ugyanis 12 év telt el a büntetőeljárás megindulása és a Legfelsőbb Bíróság 2009-es jogerős ítélete között. 

Könnyen lehet, hogy a 2003-ban kirobbant brókerbotrány megdönti a Postabank-rekordot; a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség és a védelem legalábbis a 2008-as elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, azaz a Kulcsár Attilát érintő bűnügy "újrapörgetését" kéri a Fővárosi Ítélőtáblától.

Mivel a ma kezdődő másodfokú eljárás határnapja május 6-a, a hozzáértők szinte biztosra veszik, hogy az ítélőtábla újrakezdésre utasítja majd az elsőfokú bíróságot. Ez azt jelenti, hogy 2015-16 előtt aligha születhet jogerős ítélet az ügyben.

Különösen, hogy a fellebbviteli főügyészség szerint az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság már az alapcselekményt is tévesen minősítette. Kulcsár ugyanis vélhetően nem sikkasztott; nem tulajdonított el olyan idegen dolgot, amit rábíztak, és nem is rendelkezett vele sajátjaként.

A "rábízás" aktusa hiányzott, hiszen az ügyfelek nem Kulcsárnak, hanem a K&H brókercégének adtak megbízást számlanyitásra. A bank pedig nem hatalmazta fel a későbbi vádlottat a sikkasztás elkövetéséhez szükséges rendelkezési, utalási jogokkal. Vagyis a volt alkusz bűncselekményének helyes minősítése nem sikkasztás, hanem csalás lett volna, mivel Kulcsár hamis papírok felhasználásával tartott tévedésben egyes VIP-ügyfeleket és banki pénztárosokat - jogtalan haszonszerzés céljából.

Amennyiben az ítélőtábla a per újraindítása mellett dönt, az egykori brókerrel még az is megeshet, hogy kiengedik a börtönből - noha első fokon nyolcévnyi szabadságvesztést kapott (s ezért van előzetesben). Elfogása óta ugyanis Kulcsárnak már közel öt év jutott személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésekből, vagyis ha még 5-6 évig rács mögött tartanák, akár "túl is ülhetné" a rá másodfokon kiszabandó büntetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.