Gyurcsány "eredményei": 70 szívműtétre váró beteg halt meg

/ 2010.03.12., péntek 08:28 /
Gyurcsány

Hetven szívműtétre váró beteg halt meg a Gyurcsány-kormány által bevezetett egészségügyi megszorítások óta a Debreceni Egyetemen - állítja Péterffy Árpád szívsebész, a debreceni modern szívsebészet megalapítója. Várólisták, halasztott szívműtétek - megszorítások zöld köpenyben.

- Nem került nyomdahiba a könyvébe? A szívsebészet szolgálatában című kötetében azt írja, hogy 2005 és 2007 között egymillió lakosra számítva 41 százalékkal csökkent a nagy nyitott szívműtétek száma a debreceni szívsebészeten. Ez képtelenség.

- Annak látszik, de sajnos ez történt. A megszorításokkal egyidejűleg a debreceni szívsebészetnek körülbelül félmillióval több embert kell ellátnia, kétmillió lakosra számított csökkentett pénzzel 2,5 millió szívsebészeti ellátását kellett megoldani. Azóta tovább romlott a helyzet.

- Pedig Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter könyvében sikerként könyveli el, hogy visszaszorította az indokolatlan teljesítményeket. Állítva, hogy ezzel csak helyre kerültek a dolgok.

- Becsületesen ír róla, hogy Magyarországon átláthatatlan az egészségügy, nem lehet tudni, mit mire fordítanak. Ez igaz, ám az ő intézkedései ezen semmit sem javítottak. Évtizedekig dolgoztam Svédországban: ha ott csökkenteni kell a kiadásokat, elsőként megállapítják, minek kell a szűkös forrásokból is elsőbbséget élveznie. Ha egy szívműtétre fél évet kell várni, abba többen - körülbelül 8-10 százalék - belehalnak, miközben a beteg egy sérvműtét kétéves halasztását is kibírja. A miniszter nem rangsorolt, és egységes megoldásként a várólistákat javasolta. Ez súlyos hiba volt.

- Sürgős műtét nem maradhat el, a minisztérium ezt deklarálta.

- Véglegesen nem, de ami 2006 ősze előtt még akut eset lett volna, az azóta nem biztos, hogy az.

- Súlyos szavak.

- Bizonyítékokat akar? Elfogadja azt az állítást, hogy hétvégeken és ünnepnapokon csak azonnali, akut eseteket operálnak?

- Igen.

- A megszorítások 2006-os bejelentése előtti két évben 37, illetve 43 szabadnapon operáltak, azóta ez a szám a felére, negyedére csökkent. Tavaly már csak 11 szabadnapon volt műtét a debreceni szívsebészeten. Ami 2005-ben még azonnali ellátást igényelt, most azzal lehetőleg megvárják a hétfőt, és így csúszhat az egész heti program.

- De miért?

- Korábban az év minden percében teljes műtéti csapat állt rendelkezésre a klinikán. Ma már a hétvégeken otthonukban várják a behívást az ügyeletesek, mert így olcsóbbnak látszik. A Debreceni Egyetem akkori vezetése még túl is lihegte a minisztérium hibás döntését. Másutt 2006-ban nem változott, sőt még emelkedett a műtéti szám, de nálunk már 2006-ban is 16 százalékkal csökkent. Jeleztem, hogy ez ellentétes az orvosi esküvel. Nem vették figyelembe. Csak az számít, hogy gazdaságilag egyensúlyban van-e a klinika. Kit érdekel, hogy hányan halnak meg az elmaradó műtétek miatt?

- Hányan?

- A megszorítások óta 2006-ban négy hónap alatt öten, 2007-ben 16-an, 2008-ban 24-en, tavaly 25-en. Tehát hetven beteg hiába várt a szívműtétre. Ez több mint négyszeres növekedés.

- Hány beteget veszítettek el a megszorítások előtti években?

- 2004-ben négyet, 2005-ben hatot, 2006 első felében csak kettőt. Számításaink szerint a megszorítások óta több mint 1500 nyitott szívműtét maradt el Debrecenben.

- Ebben szerepe lehet annak is, hogy ma már nem mindig kell felnyitni a beteg mellkasát. Megszúrnak egy verőeret, katéterrel megállapítják a bajt, és egyidejűleg elvégezhető a kezelés.


- A két dolognak nincs köze egymáshoz, mert a legsúlyosabb betegeket már nem lehet így kezelni. A 2006-os megszorítások óta Debrecenben a műtéti várakozás kettőről négy hónapra nőtt.

- Nem lehet ügyesebben rangsorolni?

- A rektor is ezt kérte, de ez lehetetlen. A szívhalál hirtelen jön, nem tudjuk megmondani, kihez nem ér oda a mentő. A várólistás halál egyetlen hatásos ellenszere a várakozás lerövidítése. Ennek az ellenkezőjét valósították meg.

- Országosan is jelentős, 14 százalék a visszaesés. De miért éppen Debrecen a vesztes?

- Debrecenben közel 40, Pécsett 30 százalék a szívműtéti számok csökkenése. Ez is azt igazolja, hogy Debrecenben a megszorításokat "túlbuzgóan" értelmezve szükségtelenül és megalázó mértékben visszafejlesztették az ország legtöbb műtétét végző szívsebészeti klinikáját.

- A szívműtétek száma még tavaly is csökkent. Ehhez már aligha van köze Molnár Lajosnak.

- 2006 óta a 14 szívsebészből nyolc távozott a klinikáról, öten külföldre. 1956-ban az Aranycsapat tagjai közül csak hárman nem tértek haza - Puskás, Kocsis, Czibor -; és hol áll most a magyar foci?

- Professor emeritusként tevékenykedik. Nem tart tőle, hogy nyilatkozata miatt elveszíti ezt a címet?

- Számoltam ezzel, de fejemet csak nem vehetik azért, mert megmondom az igazságot, négyszeresére nőtt a halálozás a várólistán. Az egészségpolitikának és az egyetem vezetőinek meg kell változtatniuk hozzáállásukat a szívsebészet iránt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.