HOL VANNAK A MÁRCIUSI IFJAK?

/ 2006.03.16., csütörtök 11:56 /

A pártok minél több fiatal szavazatát szeretnék besöpörni április 9-én. Ifjúsági szervezeteik a helyi kampányok frontvonalában vitézkednek, ám egyedül nem képesek szállítani korosztályuk voksait. A felmérések eközben aggasztó jelenségről tanúskodnak: a fiatalok legnagyobb részét hidegen hagyja a közélet.A választások közeledtével egyre több fejtörést okoz a stratégáknak az alacsony szavazási hajlandóságot mutató fiatalok urnákhoz csábítása. Bár a 18-29 évesek között erős pozíciókkal rendelkező Fidesz "rosszabbul élünk, mint négy éve" kampánya alig szólítja meg a szívgyógyszerek drágulása miatt kevéssé aggódó korosztályokat, a párt az utolsó hónapban erősítene az új nemzedék körében. Az eddig hátrányban lévő MSZP közben a fiatalos, internetező, táncoló, dúdolgató miniszterelnök imázsával teszi vonzóvá önmagát.

FIDESZES FÖLÉNY

"Nincs közmegegyezés arról, mely értékeket tart fontosnak a magyar társadalom, egymásnak homlokegyenest ellenkező nézetek élnek például a családról. Ez az értékdeficit kihat a fiatalok közügyekkel szembeni magatartására is. Ma már nem az a kérdés, hogy hova szavaznak, hanem az, elmennek-e egyáltalán szavazni" - ad helyzetképet Bauer Béla szociológus, az Ifjúság 2004 kutatás vezetője. A közéleti érdeklődést négyezer fős mintán tesztelő felmérés szerint ugyanis a fiatalok kétharmadát nem érdeklik a pártügyek.

"Ez a szám a kevéssé képzettek közérzete miatt ilyen magas. Kimutatható, hogy az iskolai végzettséggel nő az érdeklődés, ám már az egyetemisták, pályakezdők között is terjed az a depolitizáltság, amit már a késő Kádár-rendszerből ismerünk" - magyarázza a kutató. Ám ha elmennének választani, a fiatalok tekintélyes hányada inkább jobbra szavazna. Közöttük továbbra is vezet a Fidesz (a teljes mintában 40, a pártot választók körében 59 százalék szavazna a polgári pártra), ám a szocialisták javítottak korábbi pozícióikon: támogatottságuk a teljes mintán 14, a pártot választók körében 21 százalék. Az ötszázalékos parlamenti küszöbértéket rajtuk kívül csak az SZDSZ éri el. A mozgósításra törekvő pártok legnagyobb feladata tehát a távolságtartó korosztályokat részvételre ösztönözni, amiben nagy szerepe lesz a politikai ifjúsági szervezeteknek. Vagy mégsem?

"A politikai ifjúsági szervezetekben dolgozók különleges közösséget alkotnak, a korukbelieket az anyapárt üzeneteivel tudják megszólítani. Külön nehézség, hogy a diákokat, pályakezdőket nem lehet plakátokkal, szórólapokkal elérni, más, interaktív módszerek kellenek. És persze szükség van gondjaik határozott felvállalására" - fest képet a lehetőségekről Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke. A Fidesz szóvivője leginkább az anyapárt négyéves kormányzásának eredményeinek tudja be az ellenzéki népszerűséget. Szerinte a tandíj eltörlése, a diákhitel bevezetése, az otthonteremtési támogatások rendszere tette jobbközép irányultságúvá a nagybetűsbe lépő ifik tekintélyes hányadát. A pártnak mostanában óriási szüksége van a segítségre, így a Szijjártó által tízezresnek mondott tagság hétköznapjait a választási előkészületek töltik ki. A helyi jelöltek egy részének kampányfőnöke Fidelitas-aktivista, a Változás 2006 csapat tekintélyes részét is ők adják. A Fidesz döntése értelmében egyéni képviselőjelöltjei is vannak a mozgalomnak, s Szijjártó Péter a jelenlegi hét képviselői hely megőrzésében bízik.

A mozgósításban szán szerepet övéinek Loppert Dániel, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnöke is. A formációnak automatikusan részese minden, 30 éven aluli Fidesz-tag (a Fidelitasban nem feltétel a párttagság), s mint Loppert mondja, céljuk nem a minél nagyobb számú egyetemista beszervezése, hanem egy otthonos, bizonyos értékeket (család, hagyományok, közösség) fontosnak tartó, ám nyitott tagozat megteremtése. A Fidelitasszal korábban kialakult ellentétek (a szervezet vetélytársat szimatolt a nemrég megalakult "kisöcsiben") elsimultak, az ifjú polgáriak immár egységfrontot alkotnak a választási győzelem érdekében.

DINAMIKUS MINISZTERELNÖK

A győzelem kivívásában a pártok a terepmunkán túl is komoly szerepet szánnak az utánpótlásnak. Különösen a két nagy pártnál gyakori, hogy a konfrontatívabb témákat "delegálják" az ifjakra, akik szívesen veszik, hogy országos ügyekkel foglalkozhatnak. A Gyurcsány-vizsgálóbizottság elnökeként a nagypolitika tűzvonalában edződött Szijjártó Péter szerint ebben nincs kivetnivaló, a fiataloknak jól áll a keresetlenebb megfogalmazás. Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke ugyanakkor óvatosságra int, szerinte ugyanis a közügyektől való elfordulásban jelentős szerepe van "az árkokat ásó" politikának. Úgy látja, sokszor éppen a feltörekvő, ütközést kereső új politikusi nemzedék utáltatja meg kortársaival a demokráciában való részvételt. Mint mondja, szervezete csak akkor szólalt meg kemény politikai üzenetekkel, amikor "tűrhetetlen jelenségekkel" szembesültek. Például a szerverügy idején, amikor tüntetést szerveztek a Fidesz székháza elé, jelezve, hogy szerintük még jelszó birtokában sem illendő más kampányanyagai között vizslatni.

"Gyurcsány Ferenc az elmúlt 16 év legdinamikusabb miniszterelnöke. A kormányfő egyre népszerűbb a fiatalok között is, míg a nagypapás Orbán Viktor veszít nimbuszából" - válaszolja Komássy, amikor a jobboldali fölény ledolgozásáról kérjük a véleményét. A piros ifik első embere szerint Gyurcsány blogja, a baloldali csapatjáték, az Amőba, az erősödő FIB és az egyre több 35 év alatti MSZP-tag is hozzájárul ahhoz, hogy a párt levetkőzze korábbi "szakszerű, ám poros" imázsát. Kapunk az alkalmon, hogy az egy időben ellen-FIB-ként emlegetett Amőbához fűződő viszonyról faggassuk, ám Komássy inkább a jövőbe tekint. "Egy időben Gyurcsány Ferenc valóban nem volt elégedett a FIB-bel, ahogy a FIB-tagok sem érezték jól magukat a szervezetben, de ez már a múlté. Most a győzelmen dolgozunk" - magyarázza a politikus, aki - bár csak pártja országos listájának 89. helyére került fel - nem bánkódik parlamenti karrierjének várható elhalasztásán. A szervezetből indult, országos politikussá vált Újhelyi István, Tóbiás József vagy Vadai Ágnes ugyanis biztosan ott lesz a következő Országgyűlésben is.

ELTÉRŐ STRATÉGIÁK

A bejutásban kevésbé lehet biztos az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) vagy az SZDSZ tagozataként működő Új Generáció (ÚG) első embere. A bizonytalanságot azonban ellensúlyozza az arányosan nagyobb befolyás. Míg a nagy pártok utánpótlásának néha küzdenie kell pozíciójának megőrzéséért (a régebben Fidelitas-alelnök Rogán Antal korábban lapunkban említette pártja egyik vezetőjének "jungofóbiáját"), az SZDSZ-ben és az MDF-ben gyakran gyorsabban juthatnak előre a pártkarrierre vágyók. A 29 éves IDF-elnök Almássy Kornél például az MDF alelnöke, budapesti elnöke és a II. kerület képviselőjelöltje.

"Bár mi is szoktunk happeningeket rendezni - én az SZDSZ ovisának, Kovács Pistinek vittem csokit és biciklit -, az MDF-ben nem használják "ütőembernek" a fiatal politikusokat" - vázolja a stratégiát Almássy Kornél. A kampányfeladatok osztásánál azonban a fiataloknak az MDF-ben illik az elsők között jelentkezni, így a központi stábot ifjúsági fórumosok is alkotják. Sőt, a jelöltek között is ott vannak: tizenöten mérettetik meg magukat egyéni körzetekben, ami komoly teljesítmény az elnök által két-háromezer fősnek mondott szervezettől. Az IDF a kilencvenes évek elején a jelenleginél jóval erősebb szervezeti hálóval rendelkezett, igaz, kis falvaktól az egyetemi városokig és a fővárosig még ma is sok helyen ott vannak. A munka és a hűség az MDF-ben elnyeri jutalmát: a Dávid Ibolya politikája mellett kitartó Almássy Kornél valószínűleg pártja fővárosi listáját vezeti majd.

Az Új Generáció élére tavaly decemberben megválasztott John Emese egyelőre csak bízik a jó listahelyezésben, de mint mondja, nem ez a fontos. "Engem nem a pozíció vonz. Cselekedni, másokat segíteni szeretnék az általam fontosnak tartott értékek jegyében. Hiszek a szabadságban és a szolidaritásban" - vallja az ifjú liberálisok első embere. A többi szervezettől eltérően az ÚG nem önálló, a párt tagozataként működik, így minden rendes tag egyben az SZDSZ tagja. John Emese szerint ők megengedhetik maguknak a luxust, hogy a nagy pártok ifjúsági szervezeteivel szemben rendszeresen foglalkozzanak az egészségügyi, társadalmi, szociális kérdésekkel (internetezők gondjai, fiatal nők problémái, emberi jogi kérdések), és egy-egy ügy napirenden tartásával sem kell a "pártvezetés aktuálpolitikai szempontjaihoz" igazodniuk.
"Az új generációs jelöltek egy része nehéz vidéki körzetekben indul, olyan helyeken, ahol kevésbé nyitottak az emberek" - mutat rá John Emese, hogy a liberalizmussal rokonszenvezők a fővároson kívül szűk réteget alkotnak. A többi párthoz hasonlóan az SZDSZ-ben is az ifjúsági szervezet feladata az utánpótlásképzés. Sokan már élesben is kipróbálhatják az elsajátított ismereteket, az ország 176 egyéni körzetének tíz százalékában ugyanis a generációsok embere indul a liberális párt színeiben. Az ÚG elnöke Budapest XI. kerületében áll rajthoz, és a várható tízszázalékos fővárosi liberális átlagot meghaladó szavazatszámmal már elégedett lenne.Orbán Viktor és a fiatalok

"Közös nyelvet kell találni a fiatalokkal, különben folytatódik a közügyektől való elfordulás" - jelentette ki múlt csütörtökön Orbán Viktor, amikor fiatalokkal váltott szót egy budapesti kávézóban. A Fidesz elnöke bejelentette: 300 ezerről 450 ezer forintra emelné a diákhitel összegének felső határát, a jelenlegi 4,23 százalékról pedig visszatérne az előző ciklus gyakorlatához, amely szerint a diákhitel kamata legfeljebb fél százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Orbán aggasztónak nevezte a pályakezdő munkanélküliek magas számát, ennek letörésére tervei szerint a pályakezdőket foglalkoztató cégeknek az első két évben nem kellene tb-járulékot fizetniük.

A Heti Válasz kérdésére - tervezi-e, hogy Gyurcsány Ferenchez hasonlóan internetes naplót, blogot ír - Orbán elmondta: ő a nyolcvanas években szocializálódott, ezért rögtön a hátsó szándékot kereste a miniszterelnök nyilvános naplójának közzététele mögött. Szerinte a polgári tábornak inkább az a feladata, hogy az egyébként vele rokonszenvező fiatalokat az ő nyelvükön, új fórumok nyitásával szólítsa meg. Mint mondta, már az is nagy eredmény lenne, ha a 400 ezer első szavazó fele ott lenne április 9-én a szavazóhelyiségekben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.