Hűség a párthoz

Lendvai Ildikó volt férje MDF-es

/ 2009.04.09., csütörtök 05:00 /

Ő az egyetlen szocialista vezető, akivel úgy lehet beszélgetni, mint egy értelmiségivel - írta Lendvai Ildikóról nemrég Zöldi László, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese.

Az MSZP új elnöke pályája első felében hivatásból foglalkozott az értelmiséggel, még ha az érintettek sokszor nem is örültek ennek. Édesapja, Lendvai Ferenc színházi ember volt, aki számos vidéki teátrumot vezetett 1991-es nyugdíjba vonulásáig. Lendvai Ferencet az 1975-ben elhunyt Németh László műveinek értő rendezőjeként tartották számon. Vélhetően innen ered Lendvai Ildikó érdeklődése a népi írók iránt: a ma MSZP-elnöke 1979 és 1981 között az MTA aspiránsaként kutatta a népi írók társadalomfilozófiáját.Addigra azonban már politikai múlt állt mögötte. Miután 1969-ben elvégezte az ELTE történelem és magyar szakát, és rövid ideig tanárkodott, 1974-től már a KISZ Központi Bizottságának kulturális osztályán dolgozott (előtte szerzett még egy filozófia szakos diplomát is). 1984-től a szellemi élet pártfelügyeletét ellátó MSZMP KB Tudományos, Közoktatási és Kulturális Osztályának munkatársa lett. Legendásító újságcikkek Lendvait a Kádár-korszak kultúrpápája, Aczél György jobbkezének nevezik. Ez aligha állja meg a helyét, Aczélt ugyanis 1985-ben leváltották kulturális KB-titkári pozíciójáról. Azonban Lendvai is szerepet vállalt a kor színvonalas folyóirata, a Tiszatáj szétverésében.

Miután a szegedi periodika 1986 júniusában közölte Nagy Gáspár A fiú naplójából című versét, mely félreérthetetlen utalásokat tartalmazott az 56-os forradalomra, a lapot majd háromnegyed éves szilenciumra kárhoztatták, szerkesztőit pedig felmentették. Vörös László Tiszatáj-főszerkesztő 2004-ben megjelent könyvében úgy emlékszik, a lapot ledorongoló aktívaülésen felmerült, miért kellett "piros lapot" adni a folyóiratnak. Erre a hivatalosságot képviselő Lendvai Ildikó közölte, a politika folyamatosan küldte a figyelmeztető jelzéseket a szerkesztőségnek. Azaz: a lap magára vessen a büntetésért.A rendszerváltás után Lendvai a Gondolat Könyvkiadó igazgatója volt 1995-ig, miközben etikát is oktatott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1992 és 1994 között az MSZP nőtagozatát vezette, s a szociálliberális Vitányi Iván platformjában tevékenykedett. 1994 óta országgyűlési képviselő (1998 kivételével mindig egyéniben választották meg Budapest 32-es, Budafok-nagytétényi kerületében), s 2002-ig pártja médiaszakértőjének számított. Hét évig vezette az MSZP országgyűlési frakcióját, Gyurcsány Ferenc hűséges támogatóként tekinthetett rá, pedig 2004-ben Lendvai Kiss Péter miniszter elnökségét támogatta. Vitakészsége átlagon felüli, néhányszor mégis megbotlott. Lendvai szájából hangzott el például a 2002-es kampány egyik hírhedt mondata: "Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem lesz gáz-ár-e-melés."

Lendvai nem köthető egyetlen területi vagy üzleti lobbicsoporthoz sem. Korrupciós ügyben nem merült fel a neve, egykori kampányfőnökét, Csonka Gábort ugyanakkor vesztegetés miatt 2007 júniusában jogerősen háromévnyi börtönbüntetésre ítélték. Magánéletét sosem teregette ki; annyit így is lehet tudni, hogy férje - akivel már rég elváltak útjaik - ős-MDF-es; az orvos Kolozsi Béla ráadásul az Orbán-kormány idején szófiai nagykövet volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.