KÁDER SECURITY

/ 2005.06.30., csütörtök 11:33 /

A Heti Válasz márciusban listát közölt a létező szocializmusnak nevezett társadalomkísérlet döntéshozóiról és haszonélvezőiről. A névsor összeállításakor arra is fény derült, hogy az egykori párt- és KISZ-káderek jelenléte ma a vagyon- és biztonságvédelmi piacon a legszembetűnőbb. Cikkünk első részében három ismert securitybirodalmat mutatunk be.Aligha akad iparág Magyarországon, melynek cégszerű felosztásáról, működési elveiről, gazdasági jelentőségéről olyan kevés információ szivárog a nyilvánosság elé, mint a vagyon- és biztonságvédelem. Nem készülnek hivatalos toplisták az érintett vállalkozásokról, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara sem rendezi sorba az őrző-védő és pénzszállító érdekeltségeket, a lapok céghírek rovatában sem teng túl a securitypiac, s nem mellékesen: az In-kal Kft.-t alapító Lasz György két évvel ezelőtti halála óta nem épített fel új biztonsági mogult a honi média. "A mi szakmánkban természetes, hogy nincs kibeszélés, elvégre az érintett gazdasági társaságok többségét a múlt rendszer titkosszolgálati, belügyminisztériumi, rendőrségi munkatársai alapították" - mondja a kibeszélésre leginkább hajlamos forrásunk. S rögtön hozzáteszi: szerinte mindezen nem érdemes fennakadni, "mindenki abban próbál érvényesülni, amihez a legjobban ért".

A "titkok" egy részét feloldandó, következő lapszámunkban - egyebek mellett - közöljük a nagy biztonsági cégek nettó árbevétel szerinti erősorrendjét. Az alábbiakban pedig a személyvédelmi szolgáltatók legismertebbikét, az In-kal Kft.-t, az értékszállítási, -feldolgozási részpiacot uraló Group 4-Securicor cégcsoportot, valamint azt a Pajzs Holding Rt.-t vesszük szemügyre, melynek alapítója, Vörösmarti Mihály ma a szakmai kamara első embereként (is) tevékenykedik.

BM-IN-KAL VONAL

Lasz György 25 éves rendőri szolgálat után, 1988-ban került a Belügyminisztérium médiaszakértői állományába, s a sajtóosztály-vezetői szintig vitte. Ahogy egy portréinterjúban fogalmazott: "a miniszter után a negyedik ember lettem a tárcánál". Korai szívinfarktusa után 1992-ben egészségügyi nyugállományba vonult, családja ekkor döntötte el - megint Lasz önvallomására hagyatkozunk -, hogy alapít neki egy vagyonbiztonsági céget. "Feleségem és a két fiam beültetett a kocsiba, és elvittek az erzsébetvárosi Chicagóba (...), közölték, hogy apuci, itt az új iroda" - emlékeztetett a kezdetek kezdetére a Somogyi Hírlapban. (A történet életszerűségét árnyalja, hogy Lasz György egyik fia ekkor 14 éves kiskamasz, a másik 19 éves pályakezdő volt.)

Az In-kal aztán éveken át egy izraeli társaság magyar képviseleteként működött. "Hiába támad Csurka azzal, hogy zsidó tulajdon vagyunk, semmi közünk Izraelhez. Sőt, egy ideje már képviselet sem vagyunk, csak kiképzést adnak nekünk" - védte meg három éve a HVG-ben a családi cég becsületét Lasz. Az alapító atya halála után a két fiú vette át a cégvezetést, s - biztonságtechnikai igazgatói minőségben - csatlakozott a kft.-hez Vágó Imréné, a Zámbó Imre (Jimmy) elhunytakor közszereplővé előlépő volt csepeli rendőrkapitány. Ugyancsak In-kal-alkalmazásba került (kommunikációs igazgatóként) Vágóné élete párja, az 1970-es években III/II-es kémelhárító tisztként szolgáló Szende Iván András. (Amikor 2002-ben fény derült Medgyessy Péter akkori kormányfő szt-tiszti múltjára, Szende könyvet is írt Ügynök voltam Magyarországon címmel. Miként lapunknak elmondta: művével érzékeltetni próbálta, hogy csínján, azaz nem megbélyegzőleg kell bánni az "ügynök" kifejezéssel.)

Tény, ami tény: Lasz biztos lábon álló céget hagyott az utókorra. Az In-kal biztonságtechnikai és objektumvédelmi referencialistáján egymást érik a minisztériumok (három hónapja az egészségügyi tárcával kötött szerződést a kft. határozatlan időre, 12,5 millió forint értékben) és más állami érdekeltségek, például a Magyar Televízió Rt., a Magyar Villamos Művek Rt., a Szerencsejáték Rt., a Petőfi laktanya, a honvédelmi tárca Haditechnikai Ellátóközpontja. S ráadásként: a Magyar Szocialista Párt Köztársaság téri székháza. Lasz olyan közel férkőzött a szocialista vezérkarhoz, hogy 2002-ben már a pártház VIP-emeletén szurkolhatta végig a két választási forduló éjszakáit (miközben az In-kal őrző-védői sem az újságírókat, sem az egyszerű MSZP-tagokat nem engedték fel a nagyok közé). "Nem tagadom, hogy balos vagyok (...), de biztosítottunk MDF-kampányt, SZDSZ-kampánynyitót, MIÉP-kongresszust is" - próbálta elütni a pártosság vádját több interjúban Lasz György. Ráadásul - teszik hozzá tisztelői - az In-kal közel sem csak az államból és a pártból él. A kezdetektől az In-kal biztosította például a Sziget-rendezvényt, sőt a fesztiváligazgató Gerendai Károly a - Liszt Ferenc téri Buena Vista éttermet üzemeltető - Sziget Invest Kft. társtulajdonosai közé is befogadta ifj. Lasz Györgyöt.

KISZ-GROUP 4 TENGELY

Míg az In-kal budapesti központú családi vállalkozásként indult, a Group 4 négy magyarországi társaságának vezetői koppenhágai bejegyzésű anyacéggel büszkélkedhetnek. Sőt, miután a Group 4 Falck International A/S egyesült a brit Securicor Plc-vel (jogi értelemben vett összeérlelődésük 2006-ra várható), és a Group 4-gyel azonos profilú Securicor Hungary Biztonsági Szolgáltatások Kft. is beolvadt a cégcsoportba, immár egy kézben összpontosul a 20 milliárd forintos hazai értékszállítási és -feldolgozási piac kétharmada. (A Group 4 Falck Biztonsági Kft.-ben 1990 és 1993 között a pénzügyi tárcának a zárolt állami vagyont kezelő és hasznosító intézménye is alapító résztulajdonos volt.)

A magyar Group 4-társaságok szinte mindegyikében megfordult már - ügyvezetőként vagy felügyelőbizottsági tagként - Kecskeméti Sándor, a Belügyminisztérium KISZ-bizottságának valamikori titkára és az ugyancsak az ifjúsági mozgalomban szocializálódott Boros György. Gönci János, a Malév Rt. Vezérigazgatója - akit még KISZ KB-titkárként, majd a Demisz névre keresztelt KISZ-utódszerv elnökjelöltjeként és az MSZP 1989-90-es budapesti elnökhelyetteseként ismerhetett meg a közönség - 2003-ig szintén a Group 4 fedélzetén mutatkozott (lásd táblázatunkat). Gönci és Boros a gazdasági szerepvállalás mellett közéleti kérdésekben is hallatja hangját. A legutóbbi országgyűlési voksolás előtt zászlót bontó Economy 2002 egyesület alapítóiként például azért dolgoztak, hogy "előmozdítsák hazánkban a modern baloldali értékek térnyerését, a közélet, a közgondolkodás civilizált formáinak meghonosodását", amit - mint írták - az MSZP választási győzelme alapozhat meg. A Group 4 csoport referenciái között olyan állami cégek találhatók, mint a MÁV Rt., a Magyar Posta Rt., emellett több minisztérium, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Magyar Távirati Iroda és a Ferihegyi repülőtér.

PAJZS-FEJTI KÖTELÉK

"Egy biztonsági cég presztízsét bevételei és referenciái mellett leginkább az határozza meg, hogy vezetői milyen posztokat töltenek be a szakmai-munkaadói szervezetekben" - rögzíti bennfentes informátorunk. S rögvest sorolja a példákat: a Group 4 Kecskeméti Sándora elnökségi tag a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetségében. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke pedig - mint írtuk - a Pajzs Holding Rt. egyik alapítója, Vörösmarti Mihály, aki a rendszerváltozás előtt a BM Forradalmi Rendőri Ezred volt parancsnoka titulust viselte a névjegyén (később a Repülőtér Biztonsági Főigazgatóságának parancsnoka lett). A Magyar Detektívszövetség alelnöki posztját a Pajzs Holding mai elnök-vezérigazgatója, Karátsony Tibor tölti be, de Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség vezetője (a hatvanas években a miskolci karhatalmi zászlóalj KISZ-titkára, később belügyminiszter-helyettes) 1997-től 1999-ig szintén igazgatósági tag volt az egyik Pajzs-cégben. Bár a Pajzs Holding Rt. referencialajstromán kevesebb a párt közeli és az állami szereplő, a MÁV Rt., a Magyar Posta Rt., illetve a Magyar Honvédség innen sem hiányozhat.

A Pajzs Holdingból márciusban kiszállt az alapító Vörösmarti, az állampárti "feeling" azonban megmaradt; februárban a Fejti György egykori MSZMP-s KB-titkár érdekkörébe tartozó Alsys-2000 Vagyonvédelmi Kft. résztulajdont szerzett a Pajzs P-Mobile nevű híradástechnikai kft.-jében. Az 1998-ban alapított, rádióelektronikai és műholdas vagyonvédelmi rendszereket gyártó Alsys-2000-ben Fejti mellett társtulajdonos az a G and A Kft., amelyben felügyelőbizottsági tag a Tocsik-ügyben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Szokai Imre, s amelyben részesedése van Kovács Jenőnek, az MSZMP KB pártpolitikai osztálya volt vezetőjének. Emlékezetes, hogy 2003 augusztusában az Alsys-2000 Kft. nyerte meg azt a hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást, melynek nyomán a Magyar Posta "a postások biztonságának növelése érdekében" 177 millió forintért vásárolt különleges táskákat a Fejti-cégtől.

(Folytatjuk)BIZTONSÁGI MEGOLDÁSOK


A GROUP 4 FALCK-SECURICOR (DÁN-BRIT) CÉGCSOPORT MAGYARORSZÁGI ÉRDEKELTSÉGEI

1. Group 4 Falck Biztonsági Szolgáltató Kft.
Volt ügyvezető: Kecskeméti Sándor, a Belügyminisztérium KISZ-bizottságának egykori titkára

2. Group 4 Falck Megamicro Biztonságtechnikai Rt.
Volt elnök-vezérigazgató: Gönci János, a Malév Rt. vezérigazgatója, a KISZ KB egykori titkára, az MSZP volt budapesti elnökhelyettese
Vezérigazgató: Boros György, egykori KISZ-munkatárs
Felügyelőbizottsági tag: Kecskeméti Sándor

3. Group 4-Matávőr Távfelügyeleti Szolgáltató Rt.
Volt vezérigazgató: Gönci János
Felügyelőbizottsági tag: Boros György, Kecskeméti Sándor

4. Group 4 Biztonságtechnikai Szolgáltató Kft.
Ügyvezető: Boros György

5. Securicor Hungary Biztonsági Szolgáltatások Kft.
Ügyvezető: Kecskeméti SándorIN-KAL SECURITY 2000 BIZTONSÁGI SZOLGÁLTATÓ KFT.

Alapító: Lasz György, a rendszerváltozás előtt a Belügyminisztérium médiatanácsadója, később sajtófőnöke
Biztonságtechnikai igazgató: Vágó Imréné, Csepel volt rendőrkapitánya
Kommunikációs igazgató: Szende Iván András, az 1970-es években a III/II. osztály beosztottja
Érdekeltségek: Első Magyar Parkoló Kft. (az In-kal résztulajdonos), Sziget Invest Kft. (ifj. Lasz György résztulajdonos)


PAJZS HOLDING BEFEKTETŐ ÉS TANÁCSADÓ RT.

Alapító részvényes: Vörösmarti Mihály, a BM Forradalmi Rendőri Ezred volt parancsnoka, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke
Érdekeltségek: Pajzs 107 Kft., Pajzs West Kft., Pajzs 777 Kft., Pajzs 07 Rt. (biztonságvédelem, távfelügyelet), Pajzs Technika Kft. (biztonságtechnika), Pajzs BÜ Rt., Pajzs 77+ Kft. (üzemeltetés, takarítás), NGT Kft. (energetika)
A Pajzs Holding és az Alsys-2000 Vagyonvédelmi, Tervező és Szolgáltató Kft. közös cége: P-Mobile Híradástechnikai és Szolgáltató Kft. (az Alsys tulajdonosa Fejti György, az MSZMP KB volt titkára, de egy cégen keresztül Kovács Jenő, az MSZMP KB pártpolitikai osztályának egykori vezetője is érdekelt a vállalkozásban)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.