Kapcsolati tőkések

Jóban-rosszban: Gyurcsány Ferenc szappanoperájának 50 legfontosabb szereplője

/ 2007.10.04., csütörtök 21:41 /

Három éve tette le esküjét az első Gyurcsány-kormány. Összeállításunkból kiderül: a miniszterelnök legalább ötven olyan embert mentett át a mába, aki még az előző - üzletemberi, mozgalmi - életéből származik.

"Van két-három olyan ember, akiket teljesítményük, emberi tulajdonságaik, munkavégző képességük miatt, ha lehet, én mindenhova viszek magammal (...). Nem volt olyan munkahelyem, ahol ne dolgoztam volna együtt Rákosi Ferenccel és Alács Tiborral" - nyilatkozta tavaly év végén Szilvásy György. A ma már "csak" a titkosszolgálatokat felügyelő egykori kancelláriaminiszter az Indexnek azt is leszögezte: az említett uraknak "nincs közük közbeszerzési ügyekhez", kizárólag jogi-kodifikációs, illetve pénzügyi területen segítik a munkáját.

Aztán múlt héten jött a feketeleves. A Szilvásy közigazgatási államtitkársága, illetve Gyurcsány Ferenc minisztersége idején az ifjúsági és sporttárca helyettes államtitkáraként működő Topolánszky Ákos a Zuschlag-ügy kapcsán úgy fogalmazott a hvg.hu-nak: Szilvásy bevezette a közigazgatási "kettős ellenőrzés" rendszerét - létrejött a pályázati pénzek elosztásának "előzsűrije". E csapat két emblematikus figurája Rákosi és Alács, "akik a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként" cenzúrázták a köztisztviselők munkáját, jelenleg pedig az egyik legnagyobb közbeszerzési ügynél, a kormányzati negyed építésénél bábáskodnak - mondta Topolánszky, részben lapunk korábbi cikke nyomán (Heti Válasz, 2007. április 19.).

Egy biztos: az ex-úttörővezető Alács Tibor és a miniszterelnöki Altus-cégcsoport több vállalatánál (Altus Consulting Kft., ARK Vagyonkezelő Rt., LBS ECoNET Rt.) is megfordult volt KISZ-elöljáró, Rákosi Ferenc bőven részesül a politikai érdemjavak kormányzati-önkormányzati szintű elosztásából. Előbbi például fél tucat állami vállalat igazgatóságában vagy felügyelőbizottságában tevékenykedhet; legutóbb - idén év elején, illetve nyáron - a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt.-be és a Mafilm Zrt.-be nyert bebocsátást. A Magyar Postánál 2002 óta felügyelőbizottsági tag Rákosi pedig néhány hónapja a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. igazgatósági tagsága után is tiszteletdíjat szakíthat - igaz, nem az MSZP, hanem a fővárosi SZDSZ javaslatára.

A politikai szürkegazdaságnak most hétfőn hadat üzenő Gyurcsány Ferenc más kinevezések esetében sem élt a vétó lehetőségével, noha az elmúlt időben több, szakmailag alig megalapozható döntés is született. Lapunk gyűjtéséből kiderül például, hogy a KISZ utolsó első titkáraként, illetve környezetvédelmi nagyvállalkozóként ismert Nagy Imre nemrég igazgatósági pozíciót kapott a honvédelmi tárca Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-jében. A korábban Gyurcsány és Nagy cégeiben is feltűnő egykori úttörőszövetségi főtitkár, Varga László pedig egy éve csinálta meg a szerencséjét - igazgatósági elnöki székhez jutott a Szerencsejáték Zrt.-nél. Közben a kormányfő anyósához, Apró Piroskához közel álló Somogyi Tamás (a Magyar Villamos Művek biztonsági főnöke) és az egykor katonai elhárítóként jegyzett Vajda József is gazdagabb lett egy-egy felügyelőbizottsági hellyel.

Hogy a politikai-kormányzati abszurd nem ismer határokat, több más példa is bizonyítja. A honvéd-, a BM- és a MÁV-kórházak összevonásával felállt Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) nyáron kinevezett vezetőjének, Szilvásy György István nevű testvérének például nem mások, mint a Gyurcsány-féle Altus-Perfekt cégháló egykori alapemberei készítették elő a terepet; az ÁEK létrejöttét Győrfi István miniszteri megbízottként felügyelte, az experfekteseket alkalmazó Kató és Társa 2003. Kft. pedig tanácsadóként segítette a folyamatot. Ugyancsak nehezen fér össze a kormányfő új "köztisztasági" csomagjával, hogy az Altus Zrt. egyik aktív felügyelőbizottsági tagja, Antalóczi Zoltán egyben az önkormányzati tárca kötelékébe tartozó Nemzeti Sporthivatal PPP-irodáját is vezeti (a kimutatások szerint családi bt.-jén keresztül is számlázott a minisztériumnak), s ugyanitt egy másik volt Gyurcsány-alkalmazott, Földi Tibor is tanácsadóskodik. Szintén különös, hogy az a Kalicz Anita, aki éveken át az Altus jogásza volt, ma pedig a MÁV Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztjának birtokosa, egy portugál mérnöki-befektetői csoport (Consulgal) magyarországi kézbesítési megbízottjaként is eljár.

A ötven nevet tartalmazó táblázatból, amely teljes egészében a Heti Válasz október 4-én megjelenő számának 12-14. oldalán olvasható, az is egyértelművé válik, hogy a stratégiai állami vállalatok majd mindegyikében pozíciót fogtak a Gyurcsány-Apró közösség tagjai - a Szerencsejáték Zrt.-nél Barabás János, Somorai László és Varga László, a villamos műveknél Lengyel Gyula és Somogyi Tamás, a Magyar Postánál Rákosi Ferenc és Szabó Pál, a MÁV-nál pedig - az álláshalmozó Szabó Pál mellett - Kalicz Anita és Sarlós Miklós személyében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.