Kerék - bilincs?

"A pénzt szinte odatették Kulcsár lába elé, hogy belebotoljon"

/ 2008.07.11., péntek 06:00 /

Kerék-Schönthal-ügyre kell keresztelnünk az eddig Kulcsár Attila nevét "viselő" pert - legalábbis ha a bíróság magáévá teszi a vádbeszéd minősítéseit, és hosszabb börtönbüntetést szab ki a II. rendű Kerék Csabára és a XXIII. rendű Schönthal Henrikre, mint a botránybrókerre. Az alapkérdések viszont változatlanok: hogyan került ki a politikai szál az ügyből, és miért épp kéttucatnyian ülnek a vádlottak padján?

A Globex-, Tocsik- és Princz-ügyek után is van új a nap alatt, már ami a fehérgalléros eseteket illeti. A Kulcsár Attila nevével összeforrt brókerbotrány ugyanis a lehető legegyedibb: e perben hozhat a bíróság először ítéletet pénzmosás miatt. Unikum a magyar bűnügyek történetében, hogy a vádlottak az elsikkasztott összegeket bizonyíthatóan nem közvetlen céljaikra, hanem gazdasági befolyásszerzésre használták - dunakanyarbéli szállodát, nagyváradi plázát építettek, műanyagipari cégek rész vényeit vásárolták fel.

Pénz a láb előtt

Szintén szokatlan, hogy a főszereplők öt és fél évig csapolhatták az ország második legnagyobb kereskedelmi bankjának kasszáját - a K&H-nál 2003-ig uralkodó kaotikus viszonyok miatt. Ahogy az elsőfokú ítélet előtti vádbeszéd előadója, Zaránd Viktor fogalmazott múlt pénteken: a pénzintézet brókerházában mindennapos(!) volt "a kiemelt ügyfelek javára és a többiek kárára végrehajtott törvénysértő, utólagos allokálás" és a korrupció. Mindezt a bukott alkusz ügyvédje úgy interpretálta, hogy "a pénzt szinte odatették Kulcsár lába elé, hogy belebotoljon". A vád képviselője viszont - szervezetét menedzselendő - nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a nyomozás első évében, 2003-ban az ügyészség teljes költségvetése kevesebbre rúgott, mint a Kulcsár-féle sikkasztássorozat 23,4 milliárd forintos elkövetési értéke. Ám nyilván véletlen egybeesés, hogy a vádbeszéd lezárása éppen a nyomozás megkezdésének ötödik évfordulójára, július 7-ére esett.Az ügyészség szerint ugyancsak egyedülálló, hogy - miként a fővádlott vallomása és lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyítják - az eljárás érintettjei politikai és médiakapcsolataik felélénkítésével próbálták akadályozni a hatóságok munkáját. Ennek fényében érthetetlen, hogy sem a 24 fős vádlotti, sem a kétszázas tanúlistán nem szerepelt egyetlen befolyásos frontpolitikus neve sem. Szintén ritkaságszámba megy az a módszer, amit Kulcsár követett: a per két évvel ezelőtti kezdetekor írásban ismerte el bűnösségét, jelezvén, hogy még szégyelli is magát, illetve segíteni igyekszik a kár megtérülésében. Az exbróker valójában arra játszott, hogy az általa okozott kár hamarjában megtérüljön a saját, illetve ügyfelei, kollegái azon vagyontárgyaiból, amelyeket a nyomozás során már zároltak.

Ha az elsőfokú bíróság - mely várhatóan augusztusban, a nyári törvénykezési szünet után hozza meg ítéletét - osztja majd a vádbeszédben foglalt minősítéseket, újabb "kis színessel" gazdagodhat a K&H-ügy. Lehetséges, hogy nem az elsőrendű vádlott kapja a leghosszabb büntetést, hiszen az ügyészség Kerék Csabát és Schönthal Henriket - a Kulcsárnál ugyancsak szereplő, különösen jelentős értékre elkövetett, 5-10 évi börtönnel sújtható sikkasztás mellett - pénzmosással is megvádolta, így esetükben a kirótt szabadságvesztés ideje akár 15 évre kitolódhat. (A vádhatóság ugyanakkor felülbírálta korábbi álláspontját, és már nem mondja, hogy a VIP-ügyfélkör megszerzése is Kerék "szellemi terméke" volt, mindössze a sikkasztás-pénzmosás lebonyolításáért teszik felelőssé.)

Akik pórul járhatnak

A vádbeszéd után tehát a két legtitokzatosabb előéletű szereplő került a legfenyegetettebb helyzetbe. Kerék Csaba a Horn-időszak nemzetbiztonsági szerveinek partnereként ismert, ujjlenyomat-azonosításra szakosodott Dermo Trade Kft., majd Rt. igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai közt tűnt fel - közvetlenül azelőtt, hogy 1997 végén megismerkedett Kulcsárral. A zenéléssel és dalszövegírással is kacérkodó Schönthal Henrik viszont még az ántivilágban lett londoni IBUSZ-irodavezető és hírszerző, a kilencvenes évek közepén pedig már a Tiszatópart Kft. ügyvezetőjeként vehetett részt az egykori ifjúsági és KISZ-vagyont "lebontó" Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány vállalkozásában (Heti Válasz, 2003. május 2.).

Noha a 2005-ös vádiratban és a mostani vádbeszédben is visszaköszöntek Kulcsár Attila korábbi vallomásainak fordulatai, az ügyészség egy esetben látványosan dacolt az elsőrendű vádlottal: nem fogadta el a Rejtő E. Tibort mentegetni igyekvő érveit. A vádhatóság úgy tartja: a K&H egykori vezérigazgatója emelte maga mellé Kulcsárt, hogy politikaivállalkozói kapcsolatrendszert biztosítson magának. Az egyik tanú szerint pénzügyi berkekben "Rejtő kutyájának" becézték a brókert, de a két fél egymásrautaltságát az is igazolja, hogy 2001 januárja és 2003 nyara között négyezernél is többször hívták egymást telefonon - miközben családtagjaival csak negyedannyiszor "csörgött össze" Kulcsár.

Keréken, Schönthalon és Rejtőn kívül a megújult vezetésű K&H is csak a nagy vesztesek között keveredhet ki a botrányból. Noha a sikkasztás elkövetési értékét 23,4 milliárd forintban, a bűncselekménynyel a banknak okozott kárt pedig 8,7 milliárdban határozta meg az ügyészség, a K&H eddig már 11 milliárd forintot volt kénytelen kifizetni Kulcsár volt VIP-eseinek, s további 35 milliárdért küzdhetnek a megkárosított (vagy cinkos?) ügyfelek. Ez tehát a vádbeszédben ismertetett valóság, amihez a bank kommunikációs igazgatósága az alábbi kommentárt fűzte lapunknak: "A követelés akkor jogos, ha mindkét fél annak ismeri el, illetve ha a bíróság jogerőre emelkedő ítéletében ezt állapította meg. A K&H mindkét esetben kiegyenlítette a követeléseket."

Miért éppen ők?

Mindazonáltal a Kerék-Schönthal-Kulcsár-féle büntetőeljárás egyik legvitatottabb része a vádlottak számának korábbi meghatározása. A két tucat, eljárás alá vont személy sorában ott vannak Kulcsár bankos segítői, illetve sofőrje (akik pénzbüntetéssel vagy próbára bocsátással megúszhatják a brókerkalandot), valamint megannyi társtettes-bűnsegéd, de nincs ott számos, a politikához vagy a gazdasági elithez közel álló VIP ügyfél. Ugyanakkor a bírósághoz címzett, 2008. június 5-i észrevételében az elsőrendű érintett nem győzi hangsúlyozni, hogy "a vád tárgyává tett tranzakciók jelentős többségére az ügyfeleim tudtával és beleegyezésével került sor". Egy másik írásos kiegészítésben pedig - a XX. rendű vádlott Bende Péterre utalva - leszögezi: "Számos olyan ügyfelem volt, aki a többszörösét kapta meg a befizetéseinek; nem értem, mi az az egyedi körülmény, ami miatt Bende Péter a vádlottak padján ül."

Ugyancsak másutt Kulcsár egy bizonyos Mészáros Jánosnak (aki nem azonos a sikkasztási-pénzmosási láncolat hazai cégeként ismert Britton Kft. egyik vezetőjével) kifizetett 550 millió forintra hívja fel a bíróság figyelmét, "amely készpénz átadására a Betonút Rt. befektetési állományából került sor". Ami csak azért figyelemre méltó, mert korábbi ügyészségi vallomásaiban a bróker azt állította, hogy ez az a Mészáros, akivel bankókat vitetett Puch Lászlónak, az MSZP akkori pénztárnokának. Szintén Kulcsár egyik vallomásából származik az a szövegrész, amely szerint a Britton hátterében egy baráti kör állt; ennek Mészáros és Puch mellett Baja Ferenc államtitkár, Kelemen László ügyvéd és Kodela László akkori helyettes államtitkár is tagja volt. Utóbbit azóta adócsalásért első fokon elítélték, Kelemen a vádlottak padján ül, Mészáros pedig a tanúlistán szerepelt. Puch és Baja azonban a tanúk közé sem "tudott" bekerülni.BŰNÜGYI KISSZÓTÁR

• Sikkasztó
Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik.

• Pénzmosó
Aki szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény (például sikkasztás) elkövetéséből származó dolgot az eredetének leplezése céljából gazdasági tevékenység gyakorlása során felhasznál, a dologgal összefüggésben bármilyen pénzügyi vagy bankműveletet végez.

• Orgazda
Aki lopásból, sikkasztásból, csalásból, hűtlen kezelésből, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt vagy elidegenítésében közreműködik.KARRIERTÖRTÉNETEK, AVAGY MIBEN UTAZNAK MA A BRÓKERÜGY VÁDLOTTJAI*

• Dunai György
A Betonút Zrt. és társvállalatainak tulajdonosa; családjáé az egykor Britton-érdekeltségként jegyzett Thermal Hotel Visegrád, valamint a gyöngyösi Borpalota Kft. Nemrég beszállt a szekszárdi Bodri szőlőbirtok, pincészet, illetve szálló üzemeltetésébe.

• Forró Tamás
A belvárosi Szent István téren nyílt Belvedere aukciósház tulajdonosa; a cég 2007-ben 577 millió forintos bevételt realizált, az idei, március-májusi aukciókon pedig 350 milliós értékben keltek el képek és bútorok.

• Garamszegi Gábor
Cégein keresztül érdekelt több 2006-ban alapított társaságban, például a Magyar Gyógyvíz Kft.-ben, a Magyar Törökfürdő Kft.-ben és a Biosonic Innovációs Kft.-ben.

• Kerék Csaba
2008 februárjától a TrilaterAL Trade nevű, brit-ukrán-magyar fémkereskedő kft. munkavállalója.

* Táblázatunkban csak azok a vádlottak szerepelnek, akik a hazai cégbírósági bejegyzésekben nyomon követhető tevékenységet folytatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.