Kézen-közön

/ 2007.09.27., csütörtök 09:01 /

Nem perli be Gyurcsány Ferenc hamis tanúzásért Ocsovai Tamás volt helyettes államtitkárt. Pedig az egykori beosztott nem kevesebbet állított vallomásában, mint hogy a kormányfőtől is kapott utasítások szerint döntött a Zuschlag-ügy fantomegyesületeinek támogatásáról.

"Mélységesen felháborít, hogy Szili Katalint valaki miattam bemószerolja. Három éve még csak nem is találkoztam a politikussal" - Ocsovai Tamás e szavakkal hárítja el lapunknak az egyes politikai körökben sokat emlegetett kombinációt. A némely szocialisták által vallott összeesküvés-elmélet szerint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) egykori helyettes államtitkárának májusban, Zuschlag-ügyben tett vallomása a házelnök sugalmazására jelent meg szeptember 7-én a Magyar Nemzetben. Ocsovai a Heti Válasznak cáfolja, hogy ő juttatta volna el a szöveget a napilapnak. "Nem állt érdekemben, hogy a vallomásom ekkora médiavisszhangot kapjon" - mondja a volt helyettes államtitkár, aki továbbra sem akarja magyarázni az ügyészeknek elmondottakat.Érdekes módon nemcsak megrögzött Gyurcsány-gárdisták vallják, hogy a volt közszolgának kellett a felülről érkező zöld jelzés. A hvg.hu-nak adott interjújában Szabó László (ő az Orbánkormány idején volt a tárca helyettes államtitkára) is hasonlóképpen vélekedett. A vallomás igen rossz fényben tünteti fel a miniszterelnököt. Abban ugyanis többek között az áll, hogy az éppen aktuális miniszter szobájában minden héten tartottak egy szűk körű megbeszélést. A tanácskozáson részt vevő ifjúszocialista titánok többek közt pályázatok dolgában egyeztettek a tárcavezető Gyurcsány Ferenccel. A résztvevők közül Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati és Arató Gergelyt, az oktatási és kulturális tárca mostani államtitkárát már ki is hallgatta az ügyészség. (Aratóról kiderült, hogy ő volt az első elnöke az egyik fantomszervezetnek, az egyesület pedig a lakására volt bejegyezve.) Ocsovai vallomása szerint ő aztán a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsában az útmutatásoknak megfelelően osztotta az adóforintokat a fantomszervezeteknek is.

"Egy gyáva ember menekülése" - heveskedett Ocsovaira utalva Gyurcsány Ferenc pártja szeptember 7-i frakcióülésén. Idővel azonban változott a kommunikációs főirány. "A kormány számára a legfontosabb, hogy az ügyben kiderüljön az igazság. (...) A kormány még a látszatát is kerülni akarja annak, hogy folyamatban lévő hatósági ügybe beleavatkozik" - ezt már a kormányszóvivői iroda válaszolja a Heti Válasznak, amikor arról érdeklődünk, hogy a miniszterelnök bepereli-e hamis tanúzásért volt beosztottját. A sorok között tehát kiderül: a vallomás minden állítását cáfoló Gyurcsány Ferenc nem akarja törvény elé citálni egykori helyettes államtitkárát.

KIK A CINKOSOK?

Kérdés, vajon a jelenlegi hét, szocialista alap- és középkáder gyanúsítotton túl szélesedhet-e az elkövetői kör, s akadnak-e még nagyobb halak az ügyészek horgára. Mondjuk olyanok, akik részt vettek a pénzek felett döntő minisztériumi egyeztetéseken. "Bűnsegéd lehet az a vezető, aki tisztában volt vele, hogy a pénzek fiktív egyesületekhez kerültek, és mégis a támogatás mellett döntött" - magyarázza érdeklődésünkre Futó Barnabás ügyvéd, ám ő is elismeri, hogy a tudatosság bizonyítása rendkívül nehéz. A jogász szerint ehhez jegyzőkönyvek, további vallomások kellenének. Azt pedig már mások teszik hozzá: nem bizonyító erejű, ha előkerülnek a csaló egyesületeknek címzett, Gyurcsány Ferenc aláírásával ellátott levelek a támogatások elnyeréséről. Az akkori gyakorlat szerint ugyanis minden sikeres pályázót a miniszter által szignált dokumentum értesített a jó hírről.

Az "egy tanú nem tanú" elvéből indulnak ki tehát azok, akik szerint kevés az esély az újabb meggyanúsításokra. Az egyeztetéseken részt vevők közül pedig vélhetően senki nem fog Ocsovaihoz hasonló módon emlékezni a történtekre. A nyomozóhatóság ugyanakkor már magáévá tette azt a felfogást, mely szerint a támogatásokról kollektív döntések születtek, legalábbis múlt kedden így vélekedett Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megye főügyészhelyettese a köztévé az Este című műsorában. Azt azonban hozzátette, hogy a döntésben való részvétel nem feltétlenül jelent cinkosságot. "Nem személyek vannak a célkeresztünkben, a bűncselekményt akarjuk felderíteni. Ebbe természetesen beletartozik, hogy ki döntött és ki tudott a pénzek utalásáról" - hárítja el megkeresésünkre Szabó Ferenc, hogy újabb gyanúsítottakat nevezzen meg.

ESDEKLÉS POLITIKAI OLTALOMÉRT

Kérdés, hogy a történtek mennyire gyengítik a kormányfő helyzetét. "Senki sem gondolja, hogy a miniszterelnök vétkes lenne" - ad helyzetjelentést egy vezető szocialista politikus. Szerinte Gyurcsány Ferenc már 2003-2004-ben sem szorult rá, hogy a párton belüli építkezésben a fiatal szocialistákra támaszkodjék. Mások viszont éppen a támogatók megnyerésének gyurcsányi szándékával magyarázzák, hogy a Zuschlag Jánoshoz köthető fantomszervezetek ilyen jól teljesítettek a tárca által felügyelt pályázatokon. Megpendítjük, hogy a holokauszt elviccelésével lebukott, majd közpénzzel való bűvészkedésen kapott politikus eltávolítása azért volt nehéz, mert Zuschlag Jánost Puch László pártpénztárnok jobbkezeként tartották számon. "Tényleg Laci környezetében szorgoskodott, de azért ne túlozzunk. Időről időre teljesített egy-két megbízatást, ennyi" - összegez forrásunk.

Sok szocialista most azért is haragszik Zuschlagra, mert a fiatalember, érezvén a bajt, mindenáron politikai védettséget akart kierőszakolni. A párt vezetőit hívogatta, jóllehet tudta, hogy a telefonját valószínűleg lehallgatják. Az oltalomkeresés része volt az is, hogy a sajtó képviselőinek szeme láttára kereste fel az Országgyűlésben Lendvai Ildikó frakcióvezetőt. Erre most jó ideig nem lesz lehetősége, hiszen múlt hét pénteken a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, az ügyészek szerint ugyanis fennállt a szökés és az összebeszélés veszélye.

LEFORRÁZOTT UTÁNPÓTLÁS

Akárhogy végződik is a történet, Zuschlag már biztosan vesztes lesz. Még akkor is, ha megússza a "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett" csalásért maximum kiszabható húsz évet. S bár még messze vagyunk a végső ítélettől, egy másik vesztest már bizonyosan hirdethetünk. A szocialisták utánpótlása, a Fiatal Baloldal ezzel megkapta a kegyelemdöfést. Az igaz lehet, amit honlapjukon állítanak a FIB vezetői, miszerint "a Fiatal Baloldal szervezete és egyetlen tisztségviselője sem érintett". Arról viszont elfeledkeznek, hogy Zuschlag János korábbi alelnökön kívül is találni még volt ifiszoci csúcsvezetőket az ügy főszereplői között. Marsovszky Balázs volt fővárosi elnök, Kullai Tamás, a szervezet egykori Bács-Kiskun megyei ügyvezetője és Őry András korábbi országos elnökségi tag is ott van a gyanúsítottak között. Amint pedig arról az Index hírt adott, Zuschlagék még a látszattal sem nagyon törődtek. Arra buzdították szervezetük tagságát, hogy hozzanak létre egyesületeket - kizárólag pályázásra. Sajtóhírek szerint a fiktív egyesületi rendszer javarészt a FIB (illetve elődje, a FIBISZ) táborainak, bulijainak finanszírozására szolgált. Nem véletlen, hogy - értesüléseink szerint - most százas nagyságrendben hallgatták ki a szervezet közép- és alsó szintű vezetőit. Valószínű, hogy legalább egy részük kétszer is meggondolja, ha a jövőben a mozgalom egy kis szívességet kér.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.