Körbekerekezhető tavak

/ 2014.04.16., szerda 15:11 /

Márciustól a vízparton lehet tekerni a Velencei-tónál, a Fertő tó mellett pedig egymilliárdos kerékpáros fejlesztés indult el, hogy az osztrákok ne tudják rémtörténetekkel elriasztani a turistákat.

Velencefürdő és Dinnyés között aszfaltozott, kétirányú, közvilágítással ellátott utat adtak át március végén a 80-as években kialakított, részben csak felfestett, részben töredezett, gyomos betoncsík helyett. A távlati cél az lenne, hogy egységes színvonalú, korszerű út kerülje meg az egész tavat, de ez még messze van. Gárdony és Agárd területén a bicikliút korábban alapvetően a vasút melletti utcában vezetett, a tótól kissé távolabb. Mivel nem lehetett rálátni a vízre, különösebb élményt nem kínált: éppen olyan volt, mint bármelyik agglomerációs településen kerekezni.

A 730 millió forintos beruházással 12 kilométeren építettek új bringautat, ebből kilenc kilométeren teljesen új nyomvonalon. A biciklisek több helyen a vízparton haladhatnak, és a nyeregből gyönyörködhetnek az északi part panorámájában. Ennek azonban ára van: helyben néhányan panaszkodnak, hogy az utat keresztülvezették a gárdonyi Holdfény strandon - az üdülőhely szabadstrandján -, felszabdalva a keskeny zöldterületet. Az új nyomvonal valóban okozhat konfliktusokat, amikor a strandon nagy a tömeg, és a büfék vendégei kezükben két lángossal egyensúlyozva kilépnek a biciklisek elé. A tó turisztikai vonzerejét azonban növeli az új út, még akkor is, ha nyáron figyelmesen, egyes szakaszokon lassabban kerekezve kell használni.

A Fertő tó magyar oldalán zajló, több mint egymilliárdos összköltségű beruházás keretében is az 1990-es évek elején épült, változó színvonalú, részben leromlott infrastruktúrát újítják meg, valamint kiegészítik a tókört az évtizedek óta hiányolt utolsó, fertőrákosi szakasszal. A fejlesztés első üteme - a régi szakaszok felújítása 19 kilométeren - tavaly ősszel elkészült, idén a második ütemben az új bicikliúti elemeket építik meg. A Fertő tavi fejlesztésnek különös jelentőséget ad, hogy az osztrák idegenforgalmi vállalkozások az elmúlt években szándékosan rossz hírét keltették a tó magyar oldalának, és eltanácsolták az osztrák bringásokat az állítólag veszélyes magyar oldaltól. Az ellenpropagandának nem lesz mire hivatkoznia, ha a magyar kerékpárutak az osztrák szakaszoknál is modernebbek.Kampányok

S. N.

BRINGÁZZ A MUNKÁBA! Április 22-én indul és május 30-ig tart a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampányának tavaszi fordulója. Ha valaki ezalatt legalább nyolcszor regisztrálja a bringazzamunkaba.hu oldalon a kerékpárral megtett kilométereit, értékes ajándékot kap, és hetente sorsoláson is részt vesz. A civilszervezet idén tavasszal mintegy 10-12 ezer résztvevőt vár a játékba. A kampány immár legnépszerűbb eseménye a bringás reggeli, melyet idén május 8-án közel 40 helyszínen tartanak meg.

BRINGÁVAL BOLTBA. Az esetek többségében vásárláshoz sem indokolt a gépjárműhasználat, hiszen az áru 80 százaléka szállítható lenne kerékpárral is, és a vásárlási célú utak nagy része rövid (minden második út 5 km-nél rövidebb). Az üzletek azonban még nincsenek eléggé felkészülve a kerékpárral érkezők fogadására, alig van kerékpárparkoló. Pedig amint Manhattanben bevezették a kerékpársávokat a 9. sugárúton, a kiskereskedelmi forgalom 49 százalékkal megnőtt.

LEGYEN BÉKE AZ UTAKON - EGYÜTT KÖZLEKEDÜNK címmel indult országos kampány a közlekedési morál javítása érdekében. A Magyar Kerékpárosklub szerint ugyanis a biciklis közlekedés terjedésének legfőbb akadálya a partnerség hiánya, az utakon tapasztalható versengés, ellenségeskedés. Ezért kezdtek olyan kampányba, amely minden közlekedőnek szól. Partnereket is találtak: az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság mellett csatlakozott a Magyar Autóklub, a Mol, az Uniqa Biztosító és a Budapesti Közlekedési Központ is. Szerintük nincsenek "autósok", "kerékpárosok" vagy "gyalogosok", hiszen az identitást nem határozza meg a választott jármű.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.