Lányi Zsolt pajzsra emelése

/ 2001.05.11., péntek 07:42 /

"Miatyánk, ki vagy a mennyekben" - kezdte hangos imáját Várhelyi András. Mikor a "szabadíts meg a gonosztól"-hoz ért, dübörgő taps szakította félbe a kisgazda ügyvivőt az Olimpiai Csarnokban múlt szombaton. Az FKGP "reform-polgári platformjának" budapesti országos nagygyűlésén, majd nagyválasztmányi ülésén a gonosznál cifrább jelzőkkel is illették Torgyán Józsefet: Boros Imre Phare-miniszter "erkölcsi és politikai hullának" titulálta, a Kisgazdaszövetség vezetője, Cseh Sándor pedig a "diktátor" kifejezést használta.

A budapesti rendezvényen részt vett ezerháromszáz küldött mindent megtett azért, hogy az "FKGP-n belüli nemzetveszejtő és tragikomikus helyzetet" feloldják. Leváltották a tíz éve pártelnök Torgyánt, helyére a rangidős, '45-ös kisgazda Lányi Zsoltot választották, mégis homokszemek kerültek a gépezetbe. Azt még tudatos figyelemelterelő lépésnek is lehet tekinteni, hogy a budapesti rendezvény előtt Boros Imre kijelentette: a platform nem választ pártelnököt, majd Lányi két nappal később ennek ellenkezőjére utalt. Az viszont már kényes ügy, hogy a reformisták nagygyűlésén délelőtt a "szégyenteljes", "egyszemélyi diktatúrára" épülő pártalkotmány módosítását szorgalmazó Kiszely Katalin délután tüntetőleg elhagyta az üléstermet, amikor Lányi "A szentségit, elég volt a jogászkodásból!" felkiáltással lezárta azt a vitát: jogszerű-e a nagygyűlés nagyválasztmánnyá alakulása.

Mindenesetre Várhelyi András levezető elnök még az ülés kezdetén közölte, közjegyző őrködik a törvényesség felett, az ominózus jelenet után pedig bejelentette: mivel a ceglédi rendezvény felbomlott, az ott benyújtott csaknem ezer, Torgyánnal szembeni bizalmatlansági indítványról Budapesten lehet szavazni, mert a megérkezett ceglédi küldöttek megteremtik ehhez a jogfolytonosságot. Kiszely szerint nem volt jogszerű az átalakulás, mert kevesen jöttek át az alföldi városból, Csúcs László azonban szabályosnak tartja a történteket.

Az első jelzések szerint még több mint háromszáz ceglédi küldöttre számítottak a reformosok, ám végül csak 178, mandátummal rendelkezőt regisztráltak. A Ceglédről kiebrudalt Turi-Kovács Béla nem ment el az Olimpiai Csarnokba, másnap azonban "baráti látogatást" tett a Fidesz kongresszusán. Pedig ő ecsetelte múlt pénteken, hogy akár a fővárosi rendezvényen is leváltható Torgyán, ha megfelelő számú "ceglédi" küldött érkezik meg. A szintén megfenyegetett honvédelmi miniszter sem tért be a pesti nagygyűlésre, amelyen viszont ott volt Boross Péter exkormányfő (Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója). A Torgyánt becsületsértésért beperelő Balogh Gyula nem jelent meg az Olimpiai Csarnokban, s a legfőbb ügyészhez fordult, hogy vizsgálja ki a ceglédi gyűlésen történteket. Boros Imre is szükségesnek véli ezt a lépést, hiszen a párt vagyona, a Belgrád rakparti székház és a költségvetési támogatás a tét.

A reformisták hétfőn Lányi Zsolt FKGP-elnökkénti bejegyzését kezdeményezték a Fővárosi Bíróságon, a párt számlavezető bankjainál pedig a számlák zárolását kérték. A polgári platformosok jó ideje tudják, hogy a végső szót a bíróság mondja ki: a Kis Újság ellensúlyozására kiadott Reform-Kisgazda Hírlevél májusi számában ugyanis Várhelyi András úgy fogalmazott: "Majd a Jóisten eligazítja a nevetséges, tragikomikus történteket. A reform polgári platform nagygyűlését és határozatait legitimnek fogja elfogadni a Fővárosi Bíróság." Ha ilyen tartalmú ítélet születik is, a kérdés: mikor, hiszen a választásokig csupán egy év van. A reformosok valószínűleg így sem járnak jól, mint ahogy egy új párt alapítása is késeinek tűnik. Nem is beszélve arról, hogy ez esetben valószínűleg lemondhatnának a kisgazdavagyonról, pártszékházról, költségvetési támogatásról.

A polgári platform budapesti rendezvénye után Pallag László azt mondta lapunknak: az ellengyűlést közvetett módon a Fidesz pénzelte, hiszen liberális pártként az az érdeke, hogy szétverje a nemzeti szerveződéseket. "Pallag megszokta, hogy kifizetik helyette a számlát (például a bíróság által megítélt kártérítéseket), de ne általánosítson!" - üzent vissza a Heti Válaszon keresztül Zakó László. A reformerek elnökségének tagjától megtudtuk: a budapesti gyűlés költsége 1,2 millió forint volt, melyet a tagok adományaiból teremtettek elő.

Horváth Béla és a reformisták elnökségébe beválasztott Cseh Sándor is úgy látja: formálódik az MSZP és "ceglédi kisgazdák" együttműködése. A Kisgazdaszövetség vezetője szerint ennek bizonyítéka a kórházi Torgyán-Horn találkozó, a reformisták ügyvivője pedig arra is utalt: 1998-ban sem a kisgazda pártelnökön múlt, hogy 82 FKGP-képviselőjelölt visszalépett a második fordulóban, s így Fidesz vezetésű kormány alakulhatott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.