Lázadó szexszimbólum

/ 2014.03.19., szerda 17:09 /

Már ma is a világ egyik zenei fővárosának tartja Budapestet José Cura, aki a tavaszi fesztivál keretében a Magyar Állami Operaház Toscájában alakítja Cavaradossit március 21-én és 23-án. A "negyedik tenort" arról is kérdeztük, hogyan lépett ki a szépfiúszerepből.

- Operaszerepben először lép fel a Magyar Állami Operaházban. Mit jelent ez a helyszín egy világsztárnak?

- Minden idők legjobb zenészei közül jó néhányan Magyarországon látták meg a napvilágot, ezért mindig különleges érzés itt szerepelni. Az összehasonlításokat viszont nem szeretem.

- A színészi játéknak akkora jelentőséget tulajdonít, mint az énektudásnak. Ma is így gondolja?


- Az opera félúton van a tiszta színház és a tiszta ének között. Egy igazi operaénekesnek mindkét műfaj eszköztárával fel kell vérteznie magát: egy profi színész játéktudásával és egy profi énekes hangjával. Akinek bármelyikben hiányosságai vannak, nem nevezheti magát operaénekesnek, legjobb esetben is csak tisztességes énekesnek. Ha azt mondjuk, egy operaénekes fő ismérve, hogy szépen énekel, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy színésznek kizárólag szépnek kell lennie.

- Ez mennyire érvényesül ma? Sokan haldokló műfajról beszélnek.


- Minden tevékenység, ami nem hoz azonnali eredményt, hanem évek kemény fizikai és mentális munkáját igényli, el fog tűnni, ha az emberiség nem változtat a mentalitásán. A XXI. század óriási technikai fejlődést hozott. Ha könnyen lehet eredményeket elérni, az kiöli az emberekből a képességet, hogy áldozatokat hozzanak. Márpedig ahhoz, hogy valaki igazi operaénekes, zenész vagy balett-táncos legyen, éveket kell feláldoznia az életéből.

- Tosca-béli Cavaradossiját legendás alakításnak tartják.

- Legendásnak nem mondanám, inkább más, mint a megszokottak. Talán azért is, mert Cavaradossi harcában a saját küzdelmemet is felfedeztem. Ahogy ő szembeszállt kora status quójával, úgy próbálom én is túlélni a mai show-biznisz középszerűségét.

- Pedig a show-biznisz rajong magáért, kikiáltották a negyedik tenornak is. Ma tenorhiányról hallunk.

- Amikor a pályafutásom kezdődött, úgy próbáltak eladni, mint az opera szexszimbólumát, a szakma nagy reménységét. Mindez azonban anyagi érdekeket szolgált: én voltam a srác, akiből sokan gyorsan pénzhez jutottak. Amikor elkezdtem kiállni magamért, és a szépfiú helyett önálló ötletekkel is bíró művészként fellépni, idegesek lettek. Elhatároztam, hogy szakítok ezzel, és új céget alapítottam. Azóta mindent úgy csinálok, ahogy a legjobbnak hiszem. Sok ellenséget szereztem, mivel úgy tűnhet, lázadást szítok. Harminchat éve vagyok a pályán. Azért tudok ennyi ideje sikeres maradni, mert időben elmenekültem az elől, amiből sok fiatal előadó nem mer kilépni. Ma is sok érdekes tenor van a pályán. A kérdés az: adnak-e nekik időt arra, hogy többek legyenek, mint tenorok.

- A magyar kormány célja, hogy Budapestet a világ egyik komolyzenei fővárosává tegye. Lát esélyt erre?


- De hiszen Budapest már ma is a világ egyik zenei fővárosa! Önök talán nem így érzik? Az egész világon felléptem, így állíthatom: a magyar zenészeknek senkivel szemben sem kell szégyenkezniük. Lehet, hogy inkább azt a célt lenne érdemes kitűzni, hogy egyesítsék erejüket, hogy Budapest összefogjon végre, és önmagának legyen kulturális főváros, ne mások számára próbáljon ilyen szerepben feltűnni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.