valasz.hu/reflektor/az-allam-rossz-gazda-76715?fbclid=IwAR0ILdsjZLK8a0URCcgtSPK30JHHAIgmiOc-ZiRYzNoo46_ULdB8TtUFfHk

http://valasz.hu/reflektor/az-allam-rossz-gazda-76715?fbclid=IwAR0ILdsjZLK8a0URCcgtSPK30JHHAIgmiOc-ZiRYzNoo46_ULdB8TtUFfHk

"Kell az új erő!" Amerikai üzletember milliói a pártnak

/ 2010.04.09., péntek 14:38 /

A választás egyik kérdése, hogy bekerül-e a parlamentbe a tavalyi EP-voksoláson 2,6 százalékot szerző Lehet Más a Politika. Ha igen, kiderül, mi fő ki az egykori gyurcsányistákat, fideszeseket, MDF-eseket is tartalmazó alapanyagból.

Egyik fő vetélytársuk, Bokros Lajos szerint kommunisták, a politikai paletta jobb oldala szerint csupán az SZDSZ-t csomagolják zöld selyempapírba.

Márciusban a Népszabadság is támadásba lendült ellenük: a napilap a Fidesz trójai falovát látta a pártban, s a tétel alátámasztására idézte is az LMP-listavezető - a kilencvenes évek elején az Ifjú Szocialisták szervezetéből indult, majd a Társaság a Szabadságjogokért nevű liberális szervezetben és a Védegyletben nevet szerzett - Schiffer Andrást, aki így fogalmazott: "Nem vagyunk ellenséges viszonyban azokkal, akikkel adott esetben alkudozni kellene kétharmados ügyekben."

Az egymással ellentétes vádak látszólag kioltják egymást, ám az LMP esetében ezekből nem következik, hogy egyik állítás sem igaz. Inkább az: a választások után bármelyik változat valósággá válhat. Az újdonság varázsával és az állampolgári lelkesedésből szerveződés bájával hódító kis párt listáján ugyanis bőven akadnak magukat korábban a jobb- vagy baloldalon exponáló figurák. Az LMP országos listáján megfér egymás mellett Ivády Gábor és Fleck Zoltán.

Előbbi öt éve még a Fidesz választókerületi elnöke volt, ám azzal sem szűnt meg a kormányzat kritikusa lenni, hogy kilépett a pártból: tavaly ősszel az általa vezetett település, Ivád képviselő-testülete például nemkívánatos személlyé nyilvánította Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet. A bírósági reformért vitriolos cikkekben lándzsát törő Fleck viszont közel áll a volt kormányfő köreihez. A Galamus-csoport tagjaként rendszeresen kielégíti a Gyurcsány-hívők publicisztikaéhségét, de nem csupán tagja, hanem - Bauer Tamással, Vásárhelyi Máriával és Vitányi Ivánnal együtt - szóvivője is a Gyurcsány által életre csókolt Magyar Demokratikus Chartának.

MDF-ellenes kampányakció LMP-módra

"Ha az elmúlt húsz év üldözési mániás szűrőjén keresztül nézzük, ellentmondásos lehet mindez" - fogalmaz érdeklődésünkre Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke, aki szerint érdemes másik szűrőt használni. Szerinte vannak polgármesterek, akik a párt vidéki programja, a zöld fordulat hívószava miatt csatlakoztak, mások pedig, mint Fleck, az emberi jogok hangsúlyos megjelenésének köszönhetően.

Karácsony személye ugyanakkor önmagában is érdekes. A kampányszakember feltűnése az LMP-ben még az egykori SZDSZ fodorista szárnyát is meglepte. Amint arról többen is beszámoltak: a 2000-től a Medián kutatási igazgatójaként dolgozó Karácsony Horn Gábor tanácsadója volt, s a Kuncze-, majd Kóka-érában is szűk körű megbeszéléseken adott tanácsot az SZDSZ erős embereinek.

"Sosem titkoltam az SZDSZ-nek adott tanácsadást, ám nem véletlen, hogy, ellentétben az LMP-vel, nem adtam az arcomat a párthoz" - így Karácsony, aki elárulja: nem értett egyet az SZDSZ-vezetés kettős állampolgárságról vallott felfogásával s a 2006 őszi rendőrattak megítélésével sem. A kampányfőnök annak sem tulajdonít jelentőséget, hogy az LMP ajánlószelvényeinek gyűjtésében is segédkezett Kóka János köre. Közelebbről: Balogh Erika.

A szervező az erzsébetvárosi ingatlanpanamák miatt két éve előzetesben lévő, korábban a VII. kerület gazdasági bizottságát SZDSZ-színekben elnöklő Gál György csoportjához tartozott. Balogh Kuncze és Kóka alatt a Gizella utcában is szolgált, majd Fodor érkeztével távozott, hogy a kókista parlamenti frakció mellett tűnjön fel. A Heti Válasznak több forrás is megerősítette: Balogh több megyében is "beizzította" a korábban az SZDSZ-nek gyűjtő aktivistákat, ám most az LMP számára kérte a kopogtatókat.

"Arról is van tudomásom, hogy az MDF-ből kitett tagok gyűjtöttek nekünk - önszorgalomból. Egy biztos: az LMP sem velük, sem Kóka János körével nem tárgyalt" - mondja érdeklődésünkre Karácsony. A Retkes Attila-féle SZDSZ azért a héten etikai vizsgálatot indított az ügyben Kóka ellen - így tolva rá az LMP-re legnépszerűtlenebb politikusát.

Az ökopárt legnagyobb támogatója egyébként egy húsz éve Magyarországon élő amerikai ingatlanfejlesztő, Richard Field, aki 11 millió forintot utalt a pártnak - a mandiner.hu-nak adott interjú szerint azért, mert új erőre van szükség. Lányi András nyilatkozata a Magyar Hírlapban azonban akár árnyalhatja is a képet. A Védegylet-alapító arról számolt be: egy évvel az LMP gründolása előtt az amerikai nagykövetség munkatársai jártak nála, s arról érdeklődtek, tudna-e támogatni egy efféle politikai erőt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.