Lejárt a lelkes félamatőrök ideje

/ 2001.05.25., péntek 07:45 /

A Magyar Szocialista Párt nem volt professzionális párt az elmúlt tizenegy évben a politikai marketing és kommunikáció terén - nyilatkozta a Heti Válasznak Jánosi György. Az MSZP országos választmányának elnöke szerint ez a szakasz lezárult a párt életében, a választási győzelem reményében minden platformnak egységes arculatot kell mutatnia.

Több hónapos harc árán alakult ki a végeredmény, hogy Medgyessy Péter lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ez önnek személyes vereség is, hiszen Németh Miklóst támogatta. Lecsillapodtak a kedélyek?

Nem volt hatalmi harc. Inkább közös gondolkodás volt arról, melyik jelölttel tudunk a legjobb eséllyel indulni a választásokon. Németh Miklós úgy döntött, visszalép. Végtelenül sajnálom, sokan számítottak rá, szerették volna, ha vezető poszton segíti a párt fölkészülését, és közreműködik abban, hogy megnyerjük a 2002-es választásokat.

Mégiscsak meglepetés, hogy éppen a szocialista párt akar egy nagytőkéssel választásokat nyerni, egy olyan emberrel, aki minden bizonnyal havonta több millió forintot keres.

Nem szokatlan az európai politikában, hogy biztos anyagi körülmények közül jövő miniszterelnök-jelöltet mutat fel egy párt. Aki pedig már bizonyított a gazdasági életben és egzisztenciájának megteremtésében, attól joggal várják el, ezt a stabilitást talán a politikában is meg tudja teremteni. Emellett kevésbé fogja az ilyen politikust körüllengeni az a korrupciós gyanú, ami Magyarországon az elmúlt tíz évben felerősödött.

Az MSZP-s politikusoktól jó ideje azt halljuk, hogy szociális fordulatra van szükség. Tudja ezt képviselni egy olyan ember, aki hivatásszerűen lobbitevékenységet folytat, gazdasági érdekeket képvisel parlamenti és önkormányzati képviselőknél?

Ismerem Medgyessy Pétert. Ő szociálisan rendkívül érzékeny, még akkor is, ha a pénzügyi élet egyik főszereplője. Rajtunk, szocialista politikusokon is múlik, mennyire tudjuk világossá tenni, mit értünk a jóléti rendszerváltáson.

A '98-as választási vereség után azt mondták, új arcokra van szükség. Medgyessy a nyolcvanas években az MSZMP KB tagja és a Lázár-kormány pénzügyminisztere volt. Így vele ez az elképzelés nem valósult meg.

Amikor új arcokról beszélünk, nem feltétlenül az első számú vezetői posztra gondolunk. Az MSZP olyan csapatot akar, amely lefedi a szakmai feladatokat. Ebben szükség van az ötvenes-hatvanas korosztályra, a negyvenesekre és a húszas-harmincas éveikben járó fiatalokra is. Ha kell, a nemzedékváltást is végre tudja hajtani a párt, hiszen fölnő egy olyan generáció, amely kellő politikai, szakmai tapasztalatokat szerez, és föl tudni készülni vezetőszerepre is. A politika is szakma, lejárt a lelkes félamatőrök ideje. A tanulási folyamat elkerülhetetlen a huszon- és harmincévesek körében, és jó iskola lehet az, hogy Medgyessy Péter vagy Kovács László mellett tanulják a politikát.

Bármennyire megpróbált is Kovács László fegyelmezetten viselkedni, amikor a múlt héten bejelentette, hogy visszalép, nem tudta eltitkolni a csalódottságát.

Természetes, hogy egy kicsit csalódott volt, hiszen három évig vezette a pártot, irányítása alatt negyven százalék fölé emelkedett az MSZP népszerűsége. Ilyenkor az ember egy kicsit bizakodik, és természetes ambíciói is vannak. De Kovács László bebizonyította, hogy képes ezeken felülemelkedni, és mindezt a párt érdekeinek alárendelni.

Megkapja-e a szükséges támogatást a június 9-i kongresszuson Medgyessy? Támogatni fogják-e őt a platformok?

Egyöntetűen fog a párt fölállni mögé, mert mindenki tudja, hogy óriási a tét. És mindenki látja azt is, hogy a választási győzelem érdekében most minden ambíciót, érdeket, a platformok között folyó vitát félre kell tenni. Nem szabad remélni, hogy régi emlékeket ébresztő, százszázalékos támogatottságot kap, de hogy a párt döntő többsége egységesen mellé fog állni, ebben biztos vagyok. Ő az a személyiség, aki a leginkább képes az egységet megteremteni az MSZP-n belül.

Elképzelhetetlen, hogy Németh Miklósnak ismét lesznek támogatói a kongresszuson?

Nem hiszem, hogy ez nyitott kérdés lenne bárki számára is, mert akkor szembe kellene néznie azzal, hogy veszélyezteti a választási fölkészülést. Lezárult ez a szakasz Németh Miklós és az MSZP életében is.

Tényleg úgy gondolja, hogy a személyes ambíciók háttérbe szoríthatók? Hiszen érdekeket sért, hogy Medgyessy maga fogja megválasztani az embereit, győzelem esetén minisztereit.

Valóban komoly mozgásteret kapott a miniszterelnök-jelölt. Ez meg is illeti, hiszen mégiscsak ő viszi vásárra a bőrét. De a megállapodásban benne van, hogy a párttal együttműködve kell a miniszterelnöknek a kormányt fölállítani a választási győzelem esetén. Ebben nincs teljesen szabad keze, a párt vezetésének vétójoga van. Az irányítást tehát nem veszi át Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter azt mondta, hogy az SZDSZ-szel kíván együttműködni, bár a Demszky vezette párt most sokkal távolságtartóbb az MSZP-vel, mint korábban. Ugyanakkor a KDNP kapcsolatfelvételt kezdeményezett, és a Munkáspárt is felajánlkozott. Kivel kívánnak még együttműködni?

Medgyessy Péter azt mondta, ha együttműködésre képes partnerekben gondolkodunk, az egyik szóba jöhető politikai erő a Szabad Demokraták Szövetsége. Természetesen ez csak a nyitottságunkat jelzi, nem pedig az elkötelezettséget. Hiszen meg kell várni, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége milyen programot tesz le az asztalra. Az MSZP-nek nemcsak a liberális értékek irányába kell nyitottnak lennie, hanem a demokratikus, mérsékelt, jobbközép erők irányába is. Kulcskérdés lehet a számunkra, hogy 2002-ben olyan kormányt alakítsunk, amely reprezentálja a magyar politikai életben jelen lévő értékeket. Természetesen figyelni kell a jobbközép erők más irányú nyitottságát is, és ezek függvényében lehet majd dönteni a 2002-es választások után, milyen együttműködési keretekben gondolkodjunk. De a Munkáspárttal nem tudok elképzelni országos szinten választási együttműködést. Bár programunkkal az ő szavazóikat is szeretnénk megnyerni.

A jobbközép erők irányába való nyitottság koalíciós kormányzást is jelenthet?

A programokat, az elképzeléseket kell megismernünk ahhoz, hogy az együttműködés bármilyen formáját végiggondoljuk. Korainak tartom a találgatást.

Amikor a Horn-kormány idején a kulturális tárca államtitkára volt, nem volt felhőtlen a viszonya az SZDSZ-szel. Most mégis kész az együttműködésre?

Vannak olyan területek, amelyekben jelentős a különbség az SZDSZ és az MSZP között. Az oktatás és a kultúra ilyen. Egy olyan társadalomban, amelyben máig hat az egykori népi-urbánus vita, a konzervatív és a liberális gondolkodás szükségképpen a két szélső pontot képviseli. Az oktatás és a kultúra területén a leginkább kiegyensúlyozott viszonyokat talán egy modern szociáldemokrácia tudna teremteni. 1994-ben az oktatásban sokkal közelebb állt az MSZP programja a Fideszéhez, mint a SZDSZ-éhez. A probléma kezelhetetlennek bizonyult, de ebből mind az MSZP-nek, mind az SZDSZ-nek tanulnia kell. Más területeken viszont az SZDSZ és az MSZP programja állt közelebb egymáshoz.

Az MSZP-ben mindig volt egy népi vonal, ez mintha mostanában háttérbe szorult volna.

Az MSZP-ben egységes értékrendszer működik, ami megfelel az európai szociáldemokrácia értékrendjének. Ebben a szabadságjogok, a nemzeti értékek képviselete, a szolidaritás kötelezettsége egyaránt benne van. Ezzel a sokszínűséggel sikerült erősíteni a párt társadalmi elfogadottságát. Működik a szociáldemokrata társulás, amely inkább a szabadságjogok rendszerét hangsúlyozza. A baloldali tömörülés a hagyományos baloldali értékeket próbálja felszínen tartani. A szocialista platform pedig inkább a nemzeti értékekre figyel. Időnként felerősödnek a belső viták a platformok között, így volt ez a legutóbbi kongresszuson is, amelyen távlati politikai programot fogadott el az MSZP. Ám a végén mégis sikerült megtalálni a kompromisszumot.

A legutóbbi kongresszuson ön is bírálta a pártot, s választási esélyeiről nem volt túl jó véleménye. Most bizakodóbb?

Nem bíráltam a pártot. Arról beszéltem, hogy a megosztottságon felül kell tudni emelkedni. Be kell látni, hogy ennek a pártnak épp olyan szüksége van Németh Miklósra, mint Kovács Lászlóra, Horn Gyulára vagy Medgyessy Péterre. Ha nem tudjuk föloldani a konfliktusokat, akkor szükségképpen magunkat ítéljük választási vereségre. Ezért próbáltam mindent elkövetni, hogy Németh Miklós bekerüljön abba az arcképcsarnokba, amely reprezentálja a Magyar Szocialista Pártot. Az MSZP-nek egyébként most megvan az esélye, hogy leváltsa a jelenlegi kormányt 2002-ben.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz beérte az MSZP-t, a szocialisták népszerűsége csökken, a Fideszé növekszik.

Érdemes végignézni az elmúlt tíz év tapasztalatait a közvélemény-kutatások terén. Szinte nincsen olyan párt, amelyiknek a népszerűségében ne lettek volna hullámhegyek és -völgyek. Ez a Fideszre éppúgy igaz, mint az MSZP-re. Biztos vagyok abban, hogy a jelenlegi hullámvölgy után egy emelkedő szakasz következik. Azért is hiszek ebben, mert lezárul a legfontosabb kérdések elrendezésének időszaka a választási fölkészülésben. Egy évvel az 1998-as választások előtt az MSZP mint kormányzó párt az első helyen állt, 1998-ban mégis kormányváltásra került sor.

Feltűnő, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről szóló döntés után fegyelmezetten nyilatkoznak az MSZP-s politikusok, mintha egy csapásra megszűntek volna a belső viták. Az elmúlt hónapokban viszont úgy tűnt- az MSZP híján van a kommunikációs szakembereknek.

A politikai marketing és kommunikáció tekintetében az MSZP nem volt professzionális párt az elmúlt tizenegy évben. Ebben váltás várható a párt életében. Tudomásul kell venniük a szocialista politikusoknak is, hogy ez egy szakma, amelynek technikai elemeit alkalmazni fogjuk a választási felkészülés időszakában. A politikai kommunikációs szakemberek és a marketingcégek feladata lesz az is, hogy az MSZP programjából kiválasszák azokat az elemeket, amelyek az érzelmekre is hatva megpróbálják a párt mögé állítani a társadalom többségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.