Maga a csoda

/ 2014.03.19., szerda 17:14 /

"A színház az egyetlen hely, ahol mindent és annak fordítottját is meg lehet mutatni" - vallja Silviu Purcarete. A román rendező Ahogy tetszik-rendezése része a Mitem programjának is.

- Miért ezt a darabot választotta?

- Shakespeare minden műve maga a csoda, a Shakespeare-jelenséget nem lehet megmagyarázni. Művei minden energiát magukhoz vonzanak. Irracionális varázslat ez, sok nemzedéken át hatással volt az emberekre. Nem tudok logikus gondolatmenetről beszámolni, miért épp ezt a művét választottam.

- Ebben a színdarabban a száműzöttek az erdőbe menekülnek.

- A jelképeket tekintve Shakespeare minden darabja titokzatos épület, melyet akkor fedezünk fel, amikor benne járunk. Ez a száműzetéstörténet színházi hipotézis: nem tudjuk, valódi száműzetésről van-e szó, vagy csak játékról, hogy egy jobb helyről egy rosszabba szól a száműzetés, vagy fordítva. Az elemzések azt írják, az erdő olyan hely, ahol nincsenek törvények. Ugyanakkor olyan hely is, ahol új törvényeket alkotnak. A reneszánsz irodalomban, sőt a középkorban is, az erdő az a hely, ahol mindent újrakezdenek és az emberi törvényeket helyreállítják.

- A Globe színházban a női szerepeket is férfiak alakították: ehhez a hagyományhoz tért most vissza?


- A történetben Rosalinda férfinak öltözik, majd férfiként nőt játszik el. Így ennek a szerepnek három rétege van. Illetve négy, mert valóban, Shakespeare korában a női szerepeket fiatalemberek játszották. Tehát egy férfi nőt alakít, aki annak a férfinak adja ki magát, aki nőt játszik el. Ez a játék a színház esszenciája. A színház az egyetlen hely, ahol mindent és annak fordítottját is meg lehet mutatni. Ahol ugyanaz a dolog lehet igaz és hamis, ugyanaz a személy férfi és nő.

- Ám a híres méla Jaques-ot éppen egy nő, Udvaros Dorottya játssza.

- Mivel Jaques nem sorolható egyik szereplőcsoportba sem, nyugodtan eljátszhatja nő is. A mi előadásunkban Udvaros Dorottyának nem kell férfit alakítania, nálunk Jaques egyszerűen nő, és ez így nagyon jól működik.

- Mit vár a budapesti Mitemtől?

- A műveket a közönségnek szánjuk, helyieknek és külföldieknek. Fontos, hogy az előadás eljusson hozzájuk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.