Messziről jött, messzire ment

/ 2001.05.25., péntek 07:45 /

Amikor az 1988 novembere és 1990 márciusa között a miniszterelnöki posztot betöltő Németh Miklós 1999-ben Londonból hazajött, jó esélyekkel indult. Úgy látszott, a szocialisták hajlandók megbocsátani, hogy a rendszerváltozás után az MSZP-ből átült a függetlenek közé, majd az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank személyzeti igazgatója lett. Mítoszt építettek köré, s Németh egy dicstelenül letűnt időszak utolsó vezetőjéből egy új kor hírnöke lett. Az MSZP-ben elismerték tudását, tekintélyét, s a párt anyagilag is támogatta vidéki útjait, amelyekre népszerűségének felmérése végett indult. A Medián 1999. júniusi, a választók körében végzett felmérése szerint Kovácsnál kilenc, Hornnál 22 százalékponttal volt népszerűbb.
"Messziről jött ember azt mond, amit akar." Németh mondott is: amikor hazajött, "még nem korszerű, a nyugat-európai normáknak nem megfelelő párt"-nak nevezte az MSZP-t. Így aztán halogató taktikája, egyből az élre kívánkozása, sok párttársa által pökhendinek tartott magatartása megbosszulta magát. "Nem vett részt a belpolitikai bozótharcokban, kényelmes bőrfotelekben töltötte az elmúlt tíz évet, nem jár neki a jelöltség" - bújt elő sokakból a "szocialista igazságérzet". Aztán Németh - a megbántottság látszatát keltve - bejelentette visszalépését, ami mögött többen az elegendő támogató felismert hiányát látják. "Németh Miklós miatt nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie az MSZP-nek" - fogalmazott lapunknak Mandur László, a párt budapesti elnöke. Szerinte a Borsod megyeiek Medgyessy Péterben is látják azt a gazdaságpolitikai szakértelmet, amelyet az elsősorban általuk támogatott Némethtől reméltek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.