Metrószentélyek

/ 2014.03.26., szerda 15:55 /

A Heti Válasz már a nyitás előtti napokban bejárhatta a 4-es metró állomásait. Az utasok nélküli metró már-már nem is közlekedési eszköznek tűnt, hanem a tömegközlekedés szentélyének.

Borítékolható, hogy a legtöbbet parodizált, lesajnált, kinevetett fővárosi beruházás a megnyitás után egy csapásra a budapestiek büszkeségévé válik, amikor az utasok meglátják, milyen látványosság rejtőzik a föld alatt. A 4-es metró nem hasonlít egyetlen másik vonalra sem: valóban a közösségi közlekedés új minőségét jelenti. Állomásai lenyűgöző építészeti alkotások, némelyik inkább hasonlít kortárs művészeti múzeumra, mint megállóra.

A hatalmas csarnokterek nem öncélú pazarlás eredményei, hanem egy műszaki döntésnek köszönhetik létüket: a 4-es metró állomásait a korábbi metrókkal ellentétben - a megváltozott műszaki követelmények miatt - a felszínről lefelé haladva, résdobozos technikával építették. Mindegyik állomásnál ki kellett ásni egy irdatlan nagy, kibetonozott gödröt; a tervezők csak annyit tettek, hogy a kiásott csarnokokat nem osztották meg belső födémekkel, nem hoztak létre fölösleges szinteket, hanem szabadon hagyták őket. Ennek köszönhetően jut természetes fény több megálló belsejébe - mint a Keleti pályaudvar, a Fővám tér és a Bikás park -, és válnak láthatóvá a nagyszabású kitámasztó szerkezetek.

Bár a peronok rövidebbek a Budapesten megszokottnál (80 méteresek), a terek tágasabbak, levegősebbek. A liftek száma, az akadálymentesítés, a peronalagutak felső részén elhelyezett füstkötények, az egységes BKK-órák és reklámvitrinek, a kötelezően előírt gépészeti rendszerek megkötötték a tervezők kezét, de mindegyik állomás egyedi lett. Az építészeti tervpályázaton nyertes Palatium Stúdió Kft. ugyanis bevonta a munkába a második és a harmadik helyezettet, így az egyes állomásokat különböző irodák és építészek tervezték. Az eltérő szemlélet felismerhető, de a nyersbeton, az üveg és acél következetes használata, a hangsúlyosan kortárs, funkcionális dizájn biztosítja a vonal esztétikai egységét.

A 4-es metró egyik újdonsága a lézeres biztonsági rendszer, mely érzékeli az alagútba esett tárgyakat, és leállítja a metrót, ha ember kerül a sínekre. Megkönnyíti a tájékozódást a biztonsági sáv szélén elhelyezett villogó fénycsík: kék fény jelzi a kelenföldi irányt, sárga a Keleti pályaudvart. Az állomásokon műalkotásokat is elhelyeztek: mozaikok díszítik a Szent Gellért és a Kálvin teret, geometrikus térplasztika a II. János Pál pápa teret, a padok hátfalán üvegtáblák közé zárt szőttesek vannak.

A fotózási lehetőséget köszönjük a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának

Kelenföldi pályaudvar


Az állomás a pályaudvar vágányzónája alatt rejtőzik, fölötte aluljárót alakítottak ki, kijárattal Őrmező és az Etele tér felé, valamint közvetlen kapcsolattal a vasúti vágányokhoz. A hírhedten lepusztult régi aluljáró megszűnik.

Bikás park

Üveg háromszögekből szerkesztett felülvilágító kupoláján keresztül az állomás természetes fényben fürdik. A tervező, Brückner Dóra becsempészte a parkot a föld alatti térbe: a hátsó falra és az üveg füstkötényre is felkúszik a lejárati épületről már ismert stilizált virágmotívum. A finom részletek és az érzékeny tervezés miatt ezt jellegzetesen "nőies" állomásnak tartják.

Újbuda-központ

Az állomás óriási akváriumra emlékeztet, a csarnok álmennyezete olyan hatást kelt, mintha vízen keresztül néznénk felfelé. A mozgólépcső oldalfala jellegzetes finom repedéshálózattal átszőtt "roppantott üveg", a peronszint hátfala olvadt üvegtárgyakból préselt "rogyasztott üveg", melyben feliratokat, egy kólásüveg lenyomatát és egy kismackót is felfedezhetünk.

Móricz Zsigmond körtér

Az óriási vasbeton csarnok 22 méteres mélységben rejtőzik a felszín alatt. A látszóbeton szürkeségét a beton füstkötényekre felfestett színes téglalapok élénkítik, a mozgólépcsők a gigászi kitámasztógerendák között suhannak a mélybe. A gerendák alsó felületében fehér, a felsőben kék fénycsíkok világítanak.

Szent Gellért tér

A csontszövet mikroszkopikus rajzára emlékeztető vasbeton gerendaszerkezeten át lenézve a látvány sci-fibe illő, mintha egy elveszett földön kívüli civilizáció városába tekintenénk le. Az alagutas peron boltozatát pszichedelikus hatású, örvénylő mozaik díszíti.

Fővám tér

Jóval az átadása előtt nemzetközi díjakat nyert a sporaarchitects csapata által tervezett állomás. A "csontszövet" gerendái között a felülvilágító üvegén át bekukkant az ég. A felső közlekedőterek szándékosan rozsdás Corten acél burkolatot kaptak. Érdekesség, hogy alulról látunk rá a megálló felett elrobogó 2-es villamos pályájának dobozára.

Kálvin tér

Három gigászi kutyacsontot formázó kitámasztó teszi különlegessé az állomás térhatását. Az aluljárószint mozaikján raszterpontokra bontott kotta jelenik meg, mely egy jó minőségű mobiltelefonos kamerán keresztül képpé áll össze. A kotta Kodály Psalmus Hungaricusának részlete.

Rákóczi tér

A csarnoktérben gyűrű alakú támasztószerkezetek között vezet le a két mozgólépcső. A gyűrűkön a Rákóczi-birtokok nevei sorakoznak. Különleges megoldás a két üvegcső, melynek belsejében tükrök vezetik le a természetes fényt a peronszint mélységébe. A peronok piros, fehér és zöld aprókockás mozaikburkolata érzékeny finomsággal csempészi be a térbe a nemzeti színeket.

II. János Pál pápa tér

Kevesen fogják szeretni a ridegen dobozszerű, engesztelhetetlenül komor teret, amely mintha egy óegyiptomi piramis óriásira növelt sírkamrája lenne. A szürke monumentalitás kissé riasztó, de tagadhatatlanul hatásos.

Keleti pályaudvar

A végállomás a Móricz Zsigmond körtéri állomás ikerpárja, de oldalról nagy ablakfelületeken át természetes fényt kap, és a mozgólépcsőről rálátni a pályaudvar főhomlokzatára. Az aluljárószint burkolata roncsolt beton, vagyis a látszóbeton érdesített, befejezetlen hatást keltő változata.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.