Nem lehet más

/ 2010.04.22., csütörtök 13:54 /
Nem lehet más

Huszáros hajrát ígért, ám önmagával volt elfoglalva az MSZP a második forduló előtt. A Fidesznek nem csak az állva maradt szocialista vagy jobbikos jelöltek ellen kell küzdenie: két független induló miatt is fájhat a pártvezetők feje.

A pálya felszántásáról beszéltek április 11-e után az MSZP politikusai, ehhez képest a rendszerváltás óta aligha volt ilyen csendes a választás két fordulója közötti időszak. Pedig a "feltámadás" elvileg nem elképzelhetetlen - a Fidesz 2002-ben 21 körzetet fordított meg, s kis híján beérte az akkor győztes balliberális koalíciót. Lapzártánkkor nem látszott viszont, hogyan akadályozná meg az MSZP a Fidesz kétharmados parlamenti többségét.

Ehhez ugyanis nem elég a budapesti Angyalföld és Újlipótváros körzetének meghódítása. Ha a nyitva maradt 57 körzetből kilenc-tízet veszítene a legnagyobb ellenzéki párt, még akkor sem lehetetlen a parlamenti kétharmad. Ráadásul a XIII. kerület egyik körzetében épp második helyre szorult MSZP-s Szanyi Tibor is csak rontotta esélyeit. A politikus az első forduló után azt állította, szervezett voksturisták vették el tőle a győzelmet - ezért érintette kínosan az a hangfelvétel, amelyen ő buzdítja átjelentkezésre a híveit.

A bomlás virágai

Az MSZP ráadásul a bomlás virágait mutatja: a második fordulóban állva maradt politikusai közül többen már a szocialista párt logóját és a szocialista önmeghatározást is "lefelejtették" szórólapjukról - például a makói Buzás Péter, a gyöngyösi Magda Sándor és az újbudai Molnár Gyula. Utóbbi kampányanyagán még a "Lehet más a politika" fordulat is szerepel, akárcsak az "Orbán Viktor túlhatalmával" rémisztgető, országos sajtóban megjelent MSZP-hirdetésben.

A szocialista hívek elszántságának az sem tett jót, hogy az MSZP-ben megindult a helyezkedés. A Népszabadság írta meg, hogy a második forduló után lemond Lendvai Ildikó pártelnök, s a szocialisták első embere és a frakció vezetője egyaránt Mesterházy Attila lesz. Állítólag még a párt átnevezése is felmerült, ami a politikusi kézikönyvekben aligha szerepel egy kampány első száz legfontosabb témája között.

Mesterházy Attila disznóvágáson: malacuk volt, hogy megelőzték a Jobbikot

Közben arról is érkeztek hírek, hogy Mesterházy térfoglalásának Gyurcsány Ferenc nemigen örül. Ugyanakkor a trónkövetelő - legalábbis a Hírszerző internetes portál szerint - fiatal támogatóinak segítségével a volt miniszterelnökkel és az "öregekkel" (Kiss Péter, Szekeres Imre, Puch László) egyaránt leszámolna a választás utáni kongresszuson. A pártkohéziót tovább gyengítő frakciózás ellenségképét a miniszterelnök-jelölt "természetesen" tagadta.

Edelényi csiki-csuki

Más kérdések foglalkoztatják a Fideszt, mely a parlamenti kétharmad elérése érdekében kampányol, ám küzdenie kell a "lefutott meccs" hangulat ellen is. A párt a hatékony terepmunka érdekében átcsoportosította erőforrásait. Így az első körben minden kerületet megnyerő hajdú-bihariak Szabolcsban és Borsodban, a tízből kilenc körzetet abszolváló Bács-Kiskun megyei aktivisták szintén Borsodban, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében segítenek.

Északkelet-Magyarország nyitott körzeteiben, ahol a Jobbik kiemelkedő eredményt ért el, más segítségre is számíthatnak a fideszesek: Orbán Viktor a hajrát Borsodban és Szabolcsban tölti. Szerdán például Tiszaújvárosba ment, ma pedig Miskolcra, Kazincbarcikára és Ózdra látogat. Nagygyűlések nem szerepelnek a programban, ellenben a Fidesz elnöke mindenütt interjúkat ad, a megyei napilaptól a kábeltévékig.

Forrásaink a hatékonyabb időbeosztással magyarázzák a korábban megszokott nagyrendezvények elmaradását. Edelénybe ugyancsak elmegy Orbán, hiszen itt várható az egyik legszorosabb meccs. A 19 százalékot elért jobbikos jelölt, Miklós Árpád visszalépett a Fideszből kizárt, ezért függetlenként induló Molnár Oszkár javára (utóbbi 24 százalékot ért el). Így veszélybe kerülhet a 36,5 százalékot kapott fideszes Daher Pierre második fordulós győzelme.

A kormányzásra készülő jobbközép pártban úgy számolnak: a miniszterelnök-jelölt látogatásával, a kormánypárti képviselő szükségességét hangsúlyozó kampánnyal, valamint az egyéniben Molnárra szavazó, ám listán a Fideszt támogatók átpártolásával még a bejelentett jobbikos visszalépés esetén is hozható a kerület. (A tíz edelényi szavazókörben a párt listája átlagban száz szavazattal kapott többet a jelöltnél.) Ráadásul a Jobbik csak hosszú habozás után döntött. Vona Gábor a múlt hét végére ígérte a határozatot, a radikális párt végül csak szerdán jelentette be a lépést.

Jobbikos ünnep: a színfalak mögött repedezik az egység

A tépelődés hátterében információink szerint a helyi és a megyei szervezet, valamint az országos központ konfliktusa állt. Bár a nagypolitikai érdek legalább egy, ha nem is jobbikos, de Jobbik-közeli politikus egyéni mandátumszerzését diktálja, a borsodi radikálisok nem kérnek Molnár Oszkárból. Az ország legerősebb megyei csoportja, a listán 27 százalékot szerzett borsodi Jobbik múlt pénteki választmányi ülésén egyhangúan a visszalépés ellen szavazott. Molnár ugyanis rossz viszonyban van az Edelény és környéki radikálisokkal, akik attól tartanak: mandátumszerzése esetén a politikus átvenné az irányítást a helyi Jobbik-szervezet fölött.

Az edelényinél kevesebb szó esik Pest megye 2., Vác központú választókerületéről, ahol szintén egy független jelölt az ismeretlen tényező. A fideszes Bábiné Szottfried Gabriella 37,8 százalékkal végzett az első helyen, második a szocialista Jakab Zoltán lett 22,4 százalékkal.

A dobogó harmadik fokára állhatott fel 16,7 százalékkal a jobboldali belvilágban jól ismert Bethlen Farkas, Verőce független polgármestere. Bethlen vélhetően számíthat a majd' 14 százalékot szerzett jobbikos jelölt támogatóira, jóllehet lapzártánkig a radikális párt nem szólított fel a támogatására. Függetlensége talán vonzó lehet a tízszázaléknyi LMP-s tábor egy részének is.


Kit választ Vác?

"Nem valaki vagy valami ellen indulok: alapítványommal Kárpátalján hat óvodát, Vácott tornatermet építettem, ebben a szellemben politizálok" - magyarázza Bethlen a Heti Válasznak, amikor indulásának okát firtatjuk. A polgármester nem tart a jobboldali szavazók megosztásától. Mint mondja, nem érdekli a Fidesz és az MSZP, "csak a magyar haza".

Bethlen nem gondolja, hogy nevető harmadikként befuthat a szocialista, de ígéri: ha - akár az utolsó napon - földindulást észlelne, visszalépne, hogy megakadályozza az MSZP-s mandátumszerzést. Bábiné Szottfried Gabriella, Sződliget fideszes polgármestere a személyes találkozók alapján azt mondja, a választók az ő győzelmét és a változást várják.

A politikus derűlátó, amikor az esélyekről kérdezzük. De azért az utolsó pillanatig zajlik a terepmunka, nehogy kellemetlen meglepetés érje helyben a pártot: a Fidesz ugyanis országos és megyei listás átlaga alatt szerepelt a választókerületben. Ráadásul más körzetekhez hasonlóan Vác környékén is terjesztik a hírt, miszerint április 25-én már nem érdemes elmenni voksolni.

 Igazolt résztvevők

Az első fordulóban otthonuktól távol szavazók többórás várakozásának elkerülése érdekében önkormányzati miniszteri rendelettel könnyítették az adminisztrációt a második forduló előtt. Eszerint az április 11-i gyakorlattal ellentétben az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetik fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán.

 

Szavazásra várakozó tömeg Budapest XI. kerületében

Az Országos Választási Iroda (OVI) arra kérte a voksolókat: az igazolással szavazók regisztráltassák magukat a kijelölt szavazókör szerint illetékes jegyzőnél, s lehetőleg délelőtt menjenek szavazni. Az igazolással szavazók mintegy fele tíz (kilenc fővárosi és egy miskolci) szavazókörben járul az urnákhoz. Április 11-től eltérően most nem hosszabbítható meg a kampánycsend: 19 óra után, az első adatok megérkezésekor az OVI elindítja az összesítő rendszert, s a részeredmények alakulását folyamatosan követni lehet a médiában és az interneten.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.