„Nem nevezném liberálisnak”

Révész Máriusz családpolitikai tervekről

/ 2014.05.25., vasárnap 12:12 /
„Nem nevezném liberálisnak”

A családpolitika nem olyan, mint egy kakaóautomata – idézi Révész Máriusz a mondást, miért nincs azonnali eredménye a demográfiai intézkedéseknek. Az eddigi családpolitikai miniszterelnöki megbízottat arról is kérdeztük, konzervatív kormányként miért „liberális” programot hirdettek.

A kormány százmilliárdokat költött a családok támogatására, a születésszám mégis stagnál. Felesleges volt az egész?


Dehogy, ilyen nehéz gazdasági helyzetben - amikor fiatal családok százezreit nyomasztotta a devizahitel, és szinte megszűnt a lakásépítés - rendkívül fontos volt. Ráadásul egyszerre szerettük volna elérni, hogy segítsük azokat, akik munkából akarják a családjukat eltartani, és növeljük azoknak a gyermekeknek az életesélyeit, akik szegénysorban élnek.

Vagyis a tavalyi kilencvenezer gyermek nem ugyanolyan családba született, amelybe az öt-hat évvel ezelőttiek?

Valószínűleg nem teljesen, de a szegénységbe születő gyermekeknél nem is az a cél, hogy világra jöjjön a negyedik, ötödik testvérük, hanem hogy a már megszületetteknek esélyt adjunk. Ezért alakítottuk át az oktatást, amit a középosztályból is bíráltak.

Mennyiben szolgálta ez a szegény gyermekek esélyegyenlőségét?

Nemcsak a hároméves kortól kötelező óvoda vagy az egész napos iskola, hanem a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése és az oktatás finanszírozásának átalakítása is fontos ebből a szempontból. Elődeink sokat beszéltek az esélyegyenlőségről, de az ő idejükben épp a legszegényebb településeken jutott a legkevesebb pénz az oktatásra. Fontos dolgokat tettünk, de ez még messze nem elég.

A lakhatás terén például tettek is meg nem is: az új szociálpolitikai kedvezményt alig valaki tudja igénybe venni.

Ezért is örültem Kósa Lajos nyilatkozatának, hogy lépések várhatóak ezen a téren. Bár a gazdaság élénkítését leginkább az új lakások vásárlásához, építéséhez járó szocpol szolgálná, a családok szempontjából a használt lakás vásárlásához nyújtandó lenne célravezetőbb.

„Tényleg vicces, amikor az állam egyik hivatalától kell bekérni egy szülőnek azt az adatot, amelyet azután egy másik állami hivatalban kell leadnia.”

„Tényleg vicces, amikor az állam egyik hivatalától kell bekérni egy szülőnek azt az adatot, amelyet azután egy másik állami hivatalban kell leadnia.”

Fotó: Szabó BalázsMert olcsóbbak?

Persze. Az új lakások és a régiek ára között nagyobb a differencia, mint a szocpol összege. Ha valaki ma nem képes használt lakást venni, a szocpollal kiegészítve az újat se fogja tudni megvásárolni.


A kutatások szerint a magyarok szeretik a gyerekeket, csak éppen nem szülnek eleget. Mit tehet itt a kormány?

A döntéseket a családoknak kell meghozniuk. A kormány lebonthatja a gyermekvállalási elképzeléseik megvalósítása előtt álló akadályokat. Sok gyermek például azért nem születik meg, mert ennyire kitolódott a szülés ideje.

Hogyan lehet ebbe beleszólni? Az állam mégsem állhat ott a hálószobában.

Nem, de az egyetem alatt vagy utána gyermeket vállalók számára megalkottuk az egyetemista-gyedet. Egy mesterképzésben részt vevő nő 28 ezer forint helyett jelenleg 61 ezer forintot kap, ha gyermeket szül.

Ugyanakkor vitát váltott ki, hogy a munka törvénykönyvében szigorítottak a kismamák helyzetén. Csak nem azt mondja, hogy ez is családbarát intézkedés volt?

De igen: előzőleg ugyanis annyira védtük a kismamákat, hogy már senki sem merte foglalkoztatni őket. Ha valaki egy állásinterjún azt mondta, gyerekeket szeretne, már köszöntek is el tőle. Szemléletet váltottunk: a munkáltatóknak a gyedről, gyesről visszatérők után két évig nem kell járulékot fizetniük, a harmadik esztendőben pedig csak a felét. A nagycsaládosoknál még egy-egy évvel megnyúlik ez az időszak. Növekedésnek is indult a hat év alatti gyerekeket nevelő anyák foglalkoztatása.


Csakhogy mi gyermekeket szeretnénk, nem dolgozó nőket.


A kettő összefügg. Európában azok az országok sikeresek a népesedéspolitikában, ahol a gyerek és a munka jobban összeegyeztethető.

Miért nem látjuk hát a születésszámon is a kedvező hatást?

A családpolitika nem olyan, mint a kakaóautomata: bedobunk 200 forintot, és már adja is a kakaót. Az államnak az a dolga, hogy széles kínálatot adjon a pároknak, és ők válasszák ki belőle, ami nekik a legkedvezőbb.

„Várhatók lépések azért, hogy a szociálpolitikai kedvezményeket egyre többen tudják igénybe venni”

„Várhatók lépések azért, hogy a szociálpolitikai kedvezményeket egyre többen tudják igénybe venni”

Fotó: Szabó BalázsKonzervatív kormány ilyen liberális családtámogatási rendszert még nem dolgozott ki.

Nem nevezném liberálisnak; ez pragmatikus rendszer, amely igazodik a szülői igényekhez. Ha egy anyuka dolgozni szeretne a gyermek egyéves kora után, akkor most már a gyed összegét is megkaphatja. Ha otthon maradna a gyermek hároméves koráig, akkor ezt is megteheti. Aki pedig három év alatt két gyermeknek ad életet, annak mind a kettőre jár a családtámogatás teljes összege. Nem veszíti el a gyedet vagy a gyest, mint eddig.

Rövid időn belül számos új elemmel bővült a rendszer. Tudják ezt követni a családok?

Remélem, mert muszáj gyorsan lépni. A negyven év körüli anyák csoportjába több tízezerrel több nő tartozik, mint a most harmincévesekébe, s néhány év múlva már nem tudnak új életeket világra hozni. Soha többé nem lesz ennyi potenciális anya, mint most, gyorsan kell hát dönteni.

Ezt tudjuk, csak azt nem, miért nem lépnek hát.

Ne felejtse el, hogy százezerszámra vannak párok, amelyeknek 90 ezerről 160-170 ezer forintra nőtt a törlesztőrészletük, és nem azon gondolkodnak, hogyan gyarapodhatna a családjuk létszáma, hanem abban, hogyan élhetnék ezt túl.

Kidolgozott egy programot, melynek sok pontja még nem valósult meg. Az első gyermekért járó százezeres nagyságrendű bónuszból lehet még valami?

Ebben a költségvetési évben ezt már nem tartom valószínűnek, de a miniszterelnök úr többször is elmondta, hogy több lépésben lesz lehetőség megvalósítani. Ennél többet nem tudok mondani, hiszen az én jövőbeni szerepem sem tisztázott még.

Úgy hallani, túl vehemensen képviselte a családok ügyét - még a pénzügyi kormányzattal is vitába keveredett. Összefügghet ezzel, hogy felmentették a miniszterelnöki megbízotti címe alól?

Most állnak fel a minisztériumok, természetes, hogy lejárnak megbízatások és újak keletkeznek. A családtámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban erős miniszterelnöki támogatás volt mögöttem, a pénzügyi kormányzattal pedig soha nem voltak elvi vitáim. Naszvadi György, a költségvetési politikáért felelős államtitkár maga is nagycsaládos, s például a többgyermekes anyáknak adandó plusz egy év járulékkedvezmény ügyét a törvény benyújtása előtti utolsó pillanatban ő vitte keresztül.

„Sosem próbáltam, de valószínűleg meggyűlne a bajom egy gyed-igénylőlap kitöltésével.”

„Sosem próbáltam, de valószínűleg meggyűlne a bajom egy gyed-igénylőlap kitöltésével.”

Fotó: Szabó BalázsÖn ki tud tölteni egy gyed-igénylőlapot?

Sosem próbáltam, de valószínűleg meggyűlne vele a bajom.

A miénknél aligha van nagyvonalúbb családtámogatási rendszer a térségben. Ha adnak valamit, miért nem úgy adják, hogy örüljön és ne bosszankodjon, aki kapja?

Egyetértek, ráadásul azok a támogatások, amelyekről nem tudnak az emberek, nem fejtik ki a hatásukat. Nulláról kellene újraépíteni a rendszert.

Huszonnégy éve senkinek sem sikerült.

Valóban, mert a kavarodás egyik oka, hogy sokféle hivatal és vagy négyféle államtitkárság felelős a családi támogatásokért.

Úgy tudjuk, a mostani kormányátalakításnál felvetődött, hogy a miniszterelnök alá kellene rendelni ezt az ügyet.

Logikus volna, de a megvalósulásáról a miniszterelnök urat kellene kérdeznie.

Kapitány Balázs demográfus azt javasolja, legyen egy „babakalkulátor", mely az adóazonosító alapján megmondja, mennyi anyasági támogatást kaphatnánk. S ha tényleg jönne a baba, akkor a támogatás automatikusan érkezhetne az ügyfélkapun keresztül.


Nem véletlen, hogy Kapitány Balázs volt az egyik szakértő a program kidolgozásában. Remek ötletnek tartom; ha lakáshitelnél, biztosításoknál ezt meg lehet csinálni, akkor ennek itt sem lehet akadálya.

Van egy jó hírünk: a pártja nemrég nyerte meg ismét kétharmados többséggel a választásokat.

Kötelező lenne élni ezzel a lehetőséggel. Tényleg vicces, amikor az állam egyik hivatalától kell bekérni egy szülőnek azt az adatot, amelyet azután egy másik állami hivatalban kell leadnia. Ezeket a köröket nyugodtan ki lehetne hagyni.

Mi nem valósult még meg a családtámogatási tervekből?

1. „Első gyermek prémium." Az anyák több mint kétszázezer forintot kapnának a jelenlegi 64 ezer helyett az első gyermek születésekor

2. A diákhitel-tartozás 30 százalékát le lehetne írni gyermekenként

3. A szocpol mértékét a jelenlegi 800 ezer és 3,25 millió forintról (család- és lakásnagyság függvényében) 1,6-5,8 millió forintra növelnék

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.