Német szigor

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

Kölni tudósítónktól

"Évről évre tanultunk!" - vallja be a német egyesítést követő privatizációs folyamat lebonyolítására alakult "Treuhand" utódszervezetének ("az egyesítésből adódó különfeladatok szövetségi hivatala") a szóvivője. Eva Herzfeld emlékeztet arra, hogy kezdetben nem álltak rendelkezésre megfelelő irányelvek. Csak 1992-ben látott napvilágot az a kézikönyv, amely megfelelő tanácsokkal látta el az érintetteket a privatizációs szerződések viszonylagos biztonságot garantáló megfogalmazására. Ugyanakkor kihangsúlyozza: szabványszerződéseket nem dolgoztak ki és nem bocsátottak a vállalatok rendelkezésére.
A kezdeti - nem mindig előnyös - tapasztalatok alapján ettől kezdve a szerződésekben úgynevezett "fennmaradási garanciák" szerepeltek. Ezek kötelezték az új tulajdonost - a külföldit is! - arra, hogy évekre fenntartsa a megvásárolt vállalkozást, foglalkoztassa az alkalmazottakat, sőt ezen túlmenően további befektetéseket foganatosítson. Amennyiben kiderült, hogy a vállalat összességében nem versenyképes, akkor a Treuhand igyekezett egyes - még konkurenciaképes - üzemrészeket leválasztani és azokat privatizálni. "Számtalan alkalommal tettük fel a kérdést például a további megrendelésekkel rendelkező műhely vezetőjének, lenne-e kedve és bátorsága függetleníteni magát" - mondja Eva Herzfeld.

Stefan Lázár

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.