Pályakép-átvilágítás

/ 2001.05.25., péntek 07:45 /

Az erdélyi polgári-lelkészi családból származó Medgyessy Péter szakmai-politikai karrierje a hatvanas évekre nyúlik vissza: 1966-ban végzett a közgazdaság-tudományi egyetemen, de már korábban tagja lett az állampártnak. A Pénzügyminisztérium hierarchiáját húsz év alatt járta végig - munkatársként, főosztályvezetőként, majd miniszterhelyettesként alapozta meg 1987-es pénzügyminiszteri kinevezését. A bankreform előkészítésével, a kétszintű bankrendszer, az európai szerkezetű adórendszer kialakításával jelentősen hozzájárult a szocializmus "piacosításához", ugyanakkor a reformműhelyként számon tartott Pénzügykutató Intézet - saját maga által később szégyenletesnek nevezett - megszüntetése is az ő nevéhez fűződik.
1987 végén a Grósz Károly vezette minisztertanács elnökhelyettese lett Medgyessy - ekkor kezdett rivalizálni későbbi felettesével, Németh Miklóssal. A gazdaság liberalizálását hirdető Németh-kormány miniszterelnök-helyetteseként a társasági törvény előkészítését irányította. Ez utóbbi jogszabály adott lehetőséget a - sokak által bírált - spontán privatizációra, melynek során a nagy állami vállalatok vezetése külön cégekbe "mentette" az életképes vállalatrészeket, az adósságokat pedig egyetlen, amúgy is működésképtelen egységre hagyták. A korszak másik pikáns eseménye, a valutakeret vitatott emelését követő "Gorenje-láz" a fizetési mérleg 700 millió dolláros deficitnövekedését hozta az országnak. Tovább sokkolta a közvéleményt, hogy 1989 novemberében Németh Miklós a parlamentben beismerte a húszmilliárd dolláros külső adósságállományt is.
Medgyessy 1989-ben pártoktól független, szakértői kormányt álmodott, és a jelek szerint miniszterelnök-jelöltként is előhúzza a - Horn Gyula által már kijátszott - "szakértő kártyát". A politikai életbe való visszatérését - úgy tűnik - nem befolyásolja, hogy 1998-ban az ügynökbírák lemondásra szólították fel, mivel az MSZMP KB tagjaként hivatalból betekinthetett a belügyi jelentésekbe. A Magyar Szocialista Párt tagnyilvántartásában soha nem jelent meg a neve, de a pénzügyi életbe "visszavonult" szakember a későbbiekben is hasznosította kapcsolatait.
A rendszerváltozás utáni négy évben a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Magyar Paribas elnök-vezérigazgatójaként külföldi - köztük francia - vállalatok megtelepedését támogatta, melyet Franciaország a Becsületrend lovagi kitüntetésével jutalmazott. Horn Gyula 1994-ben eleinte az ipari miniszteri posztot szánta Medgyessynek, de végül az ÁPV Rt. elnöki széke, a párizsi nagyköveti megbízatás, valamint a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnök-vezérigazgatói tisztsége közül választhatott az egykori pályatárs. Az utóbbi mellett döntött, ám a miniszterelnök hamarosan újból kormányzati feladattal kínálta meg. A pénzügyminiszteri posztot azonban csak 1996-tól látta el, előtte átengedte a terepet Bokros Lajosnak, aki - Medgyessy értékelése szerint - "bevette a várat".
A "vár megtartását" és a - szintén megszorító intézkedésként emlegetett - kórházi ágyszámleépítést viszont már vállalta, és nagy hatású intézkedésnek bizonyult a tőkebázisú, versenyző magánnyugdíjpénztárakon alapuló új nyugdíjrendszer bevezetése is. Az előző ciklus utolsó heteiben Medgyessy annak ellenére megállapodott a főváros vezetésével a négyes metró közös finanszírozásáról, hogy a pénzügyi tárca szabályozási főosztályvezetője figyelmeztette: a metróberuházáshoz a parlament jóváhagyása szükséges. Idén a Legfelsőbb Bíróság is úgy döntött, hogy a kormány nem köteles támogatni a metró építését.
Medgyessy igazi szakmai karriert a gazdaság és a pénz világában épített: tagja volt a saarbrückeni International Institute of Public Finance igazgatótanácsának, valamint a Magyar Bankszövetség elnökségének. Az újbaloldali, globalizációellenes csoportok ellenszenvétől kísért davosi világgazdasági fórum húsztagú tanácsadó testületébe is megválasztották. Emellett a Magyar Közgazdasági Társaság alelnökeként, illetve a Pénzügyi és Számviteli Főiskola tanáraként szintén "megmutatta magát".
A szocialisták kormányfőjelöltje jelenleg az Inter-Európa Bank (IEB) elnöke, valamint az Atlasz Biztosító Társaság igazgatótanácsának alelnöke. A Gazdaságkutató Rt. egyéni részvényesei között is megtaláljuk, az IEB pedig pénzügyi befektetőként van jelen a cégben. Medgyessy ugyan távol került a közélettől, ám a politikától független üzletember ideálját neki sem sikerült megvalósítani. Alapító tulajdonosa ugyanis a nemzetközi vállalatok magyarországi eligazodását segítő Medgyessy Consulting nevű társaságnak, amely "a megbízók és a politikai szféra képviselői közötti kapcsolatok megteremtésével", vagyis magas szintekig érő lobbitevékenységgel is foglalkozik.
Medgyessy személye tehát a "cégszerű országirányítás" ígérete: reményei szerint megfér majd egymás mellett a nemzeti karakterű szociáldemokrata politika, valamint a neoliberális gazdaságfelfogás némely eleme. Támogatja a gazdagok lehetőségeit növelő, egységes adókulcs igényével előálló SZDSZ bevonását a kormányzati politikába, fontosnak tartja a tőzsde és a külföldi tőke hatalomba vetett bizalmának helyreállítását, emellett pedig hitet tesz a segélyező rendszereken túlnövő, esélyteremtő állam ethosza mellett. A cigány lakosság számára olyan körülményeket kíván teremteni, hogy a lehetőségek mellett kényszerítő eszközök is "segítsék" a beilleszkedést. Mindez azonban messze áll a baloldal elméleti iskoláiban emlegetett skandináv típusú jóléti államok felfogásától, s a szocialisták "szociális fordulatának" ígérete - az 1994-es tapasztalatok alapján - akár neoliberális fordulatként is értelmezhető. Az MSZP-hez közel álló szociológus, Ferge Zsuzsa szerint a szocialistáknak választaniuk kell: gazdagokat támogató, liberális felfogás, vagy szegénypárti, egyenlősítő rendszer felé kívánnak elmozdulni. Medgyessy személye az előbbire mindenképpen garancia lehet.

Bódis András

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.