Pesti vigécek

Az államtitkár és az osztálytársak

/ 2007.10.25., csütörtök 17:34 /

Az MSZP progresszív platformját vezető Ficsor Ádám, akit fél éve a mezőgazdaság Bajnai Gordonjának neveztük, 1300 milliárd forintnyi uniós vidékfejlesztési pénz felhasználását felügyeli - fogadalma szerint pártsemlegesen. Most ezzel az ígéretével szembesítjük.

- Tudott róla, hogy volt osztály- és cégtársai jelen vannak az ön által felügyelt területen?

- Tudtam, s bár arról nem volt ismeretem, hol kaptak megbízást, nem örültem. Én viszont abban a pillanatban szakítottam a kérdéses cégekkel, amikor a közszférába jöttem; volt társaimmal egy éve nem is beszéltem. Az Agrár Plusz Kft. nevét önöknél olvastam először. Ám amennyire ügyelek rá, hogy ne juttassam előnyhöz őket, hátrányt sem okozhatok nekik, hiszen az is törvénytelen lenne. Ettől függetlenül általában nem szerencsés a szaktanácsadók jelenléte ezen a területen; szeretném, hogy a most induló LEADER-programban ne legyen meghatározó szerepük. Ne pesti vigécek mondják meg, helyben mire van szükség.

- Ezzel azt akarja mondani, hogy a helyi vidékfejlesztési csoportok eddig feleslegesen szórtak ki milliókat?

- Maradjunk annyiban, hogy nekik biztos egyszerűbb volt kiszervezni egyes feladatokat. Az új LEADER-programban a helyi csoportok több jogkört kapnak, és az a cél, hogy maguknak építsék ki a pályázat-előkészítő kapacitást.

- Ezt elő is kívánja írni nekik?

- Nem tehetem, de erősen javallani fogom. Már csak azért is, mert egyes tanácsadók előszeretettel állítják magukról, hogy ki tudnak járni győztes pályázatokat.- Vagyis a volt cégtársai nem mondanak igazat, amikor azt hirdetik, hogy a partnereiket győzelemhez segítik.

- Ha ezt mondják, akkor nem mondanak igazat. Nálam senki sem tud magánérdekben lobbizni.

- Ne tegyünk úgy, mintha nem ismernénk a nemzetközi felméréseket a burjánzó magyarországi korrupcióról.

- Igen, s ez ellen harcolnunk kell. A vidékfejlesztési pénzek elosztásában ezres nagyságrendben dolgoznak emberek. Nem állhatok mindenki háta mögött, de az eljárásrend igen szigorú, így a korrupció itt a lehetetlennel határos.

- Azért nem lehet véletlen, hogy legalább harminc, az MSZP-hez kötődő ember áll a vidékfejlesztési irodák élén.

- Az, hogy valaki bármelyik párthoz kötődik, még nem feltétlenül vonja kétségbe a szakértelmét és a tisztességét. Mi egyébként nem vizsgáltuk a politikai hovatartozást.

- Azt állítja, most hallott erről először? ---- ----- Néhányuk esetében tudtam róla, de hogy ekkora nagyságrendben vannak jelen, engem is meglep.

- És miután felocsúdott, milyen tanulságot von le ebből?

- Azt, hogy az irodákat jobban kell monitoringozni, és a szakmailag alkalmatlan emberektől meg kell válni.

- Nem az lenne a megoldás, hogy összeférhetetlennek nyilvánítják a párttisztséget az irodavezetői poszttal?

- Bajnai Gordon miniszter úrral egyeztetve azt mondhatom, hogy a most alakuló köztisztasági csomag jó alkalmat teremt e kérdés megnyugtató rendezésére.

- Más. Az utóbbi időben miért nem fizettek ki egyes számlákat a LEADER+ programban?

- Azért, mert egyes, a helyi vidékfejlesztési csoportok nevében eljáró szervezetek a LEADER alaptevékenységét próbálták kiszervezni. Ez, bár tekinthetjük a program gyermekbetegségének is, elfogadhatatlan.

- Egyes számlákat mégis kifizettek, történetesen az ön volt cégtársa által vezetett Agrár Plusz Kft.-nek.

- Minden törvényes számlát kifizetnek, s ez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladata és hatásköre.

- De a hivatalt ön felügyeli, és mint egy leveléből kiderül, iránymutatást is ad nekik a számlák elszámolásáról.

- Konkrét ügyekbe nem avatkozom bele, de általános érvényű irányokat szabhatok. Az ön érdeklődésének hatására viszont utánanéztem, és láttam: egy kezemen meg tudom számolni az Agrár Plusz Kft.-nek kifizetett számlákat. Ráadásul az összegeket az állásfoglalásom előtt fizették ki - sőt voltak olyan Agrár Plusz-os számlák, amelyek kifizetését az iránymutatásom következtében felfüggesztették. Egyébként támogatnám a már említett tisztaságcsomag bővítését azzal, hogy az uniós pénzek területén a győztes pályázatok mellett tegyük nyilvánossá a beszállítók ma üzleti titoknak minősülő adatait is.

- Akkor viszont az olyan esetek is napvilágra kerülnének, mint a volt társaié. Ők egy pályázaton önmagukkal keltek versenyre, hiszen bár cégeiket közösen birtokolják, színleg két árajánlatot adtak be a két vállalkozás nevében.

- Ezekről a cégekről önöktől hallottam először, nem ismerem az üzleti gyakorlatukat. De ha így van, akkor itt valóban fennállhat az összejátszás, de ebben az ügyben az akciócsoport is ludas, amiért elfogadta az ajánlatot.

- Nem lenne akkor érdemes ez esetben is iránymutatást kiadnia, és mondjuk ellenjavallni az álversenyt?

- Az álversenyt nem ellenjavallni, hanem tiltani kell. Az Új Magyarország vidékfejlesztési programban már megoldottuk ezt a kérdést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.