Pubszerda

/ 2014.07.09., szerda 18:32 /

A kinti magyar értelmiségnek klubja, rendezvényszervező cége, de még újságja is van. Magyar találkozási pontok Londonban, humoristák, külön fociliga, magyar klub. Egy biztos, a magyarokhoz Londonban is a gyomrukon keresztül vezet a legrövidebb út.

– Haldoklik a Nyugat – idézi Bödőcs Tibor Orbán Viktort, és hozzáteszi: de még hazavisszük néhány aranyfogát. A londoni Garage nevű szórakozóhelyen kedd este telt ház van, vagy kétszáz magyar dől a nevetéstől. Bödőcs Tibort és Tóth Edut a Drum and Monkey nevű rendezvényszervező cég hívta meg a brit fővárosba. Gerbert Ádám, a vállalkozás egyik tulajdonosa kilenc éve érkezett Angliába, öt évig vendéglátózott, és kint rendezvényszervezésből másoddiplomázott. Főállásban egy sajtófigyelő cégnél végez „értelmiségi szalagmunkát”, a magyar kulturális események szervezése a hobbija. Cégük magyar előadókat hoz Londonba: májusban a Kispál és a Borz koncertezett itt, januárban pedig a Bikini. Ádám szervezte korábban a londoni kispályás magyar focibajnokságot, de most már megy az magától is. Más értelemben persze nem kispályások: a londoni magyar fociligában kilenc csapat indul, a Borsodi csapat vezeti a tabellát.

Megélni azonban nem lehet a magyaroknak szóló rendezvényszervezésből. A KSH felmérései szerint továbbra is növekszik ugyan a kivándorlók száma, de sok magyar nem keresi honfitársai társaságát. Márpedig özönvízszerűen jönnek: csak a Londonimagyarok.hu heti 25-30 frissen érkezőt szállásol el, pedig a cég csupán egy – igaz, száznál több ingatlanjukkal talán a legnagyobb – a kinti szállásközvetítők közül. A londoni magyarok legalább százezren lehetnek, pontos adatokat azonban senki sem tud. Szinte mindenhol hallunk magyar szót, ezért hajlunk rá, hogy számuk akár ennek többszörösét is elérheti. Gödri Irén, a KSH kutatója szerint a legtöbben az ország válságrégióiból érkeznek – az utóbbi időben a Dél-Dunántúl is felzárkózott a keleti megyék mögé.

Az árulkodó csokifolt

„Kis Budapest” nincs Londonban: a magyarok szétszórva, társadalmi helyzetüknek megfelelő negyedekben, vagyis elsősorban északkeleten élnek a városban. A diplomások is kétkezi munkásként kezdik, így jó néhány évnek el kell telnie, amíg értelmiségi, kultúrafogyasztói életet tudnak élni. A tömeges magyar jelenlét ellenére is szűk tehát a közönség, ezért Ádám rendezvényszervező cége is csak néhány havonta jelentkezik programmal.

Sokan ismerhetnek magukra az egyik legsikeresebb poénban, amely Ádám egykori pincérkedéséről szól. A brit vendég egy teljes menüsort rendelt tőle, így mire a desszerthez ért, már jóllakott, és az édesség felét otthagyta a tálon. A magyar pincér elvitte a maradékot, majd csokis szájszéllel tért vissza, hogy megkérdezze: „Kávét parancsol?”

Ám egy poén sem hangozhat el addig, míg a közönség nem vacsorázik. Corvin Alex csapata, a Toldi Catering kínálja a magyaros menüt. Alex valódi neve Pálinkás Sándor, de nem akart Palinkasszandor lenni, ezért váltott. Borimportőr cégét Corwine-nak hívják, így lett kinti neve Corvin Alex. Az egykori vendéglátós a borhoz marketingfogásként kezdett el főzni, s ma már a kinti magyar események elképzelhetetlenek a Toldi Catering nélkül (kivéve, ha az Ox & Gate-ben, a magyar étteremben rendezik őket).

Helyi poén

Megélni nem lehet a magyar közösség rendezvényeiből, ezért Alex fő bevételi forrását az ingatlanozás adja. A Toldi Catering hatalmas dobozokban szállított ételszervize évente jó néhányszor útra kel, mert van valami abban, amit Bödőcs mond: ha egy magyar elhagyja otthona helyrajzi számát, úgy érzi, hatezer kalóriát kell magával vinnie. Vagy Toldi cateringes rendezvényre mennie, ahol a közönség még otthonra is csomagoltat magának Alexék tarhonyás marhapörköltjéből, cukkinis lecsójából, túrós palacsintájából, magyaros (valójában török) kenyeréből. A közönséget zömmel értelmiségiek vagy irodai dolgozók adják. A hét éve kint élő Bödőcs Andrea (a humorista rokona) például a barátnőjével érkezett. Most készül haza Budapestre, pszichológia szakra felvételizett az egyetemre. Barátnője először jár ilyen rendezvényen, és meglepődött, hogy a londoni magyaroknak újságjuk is van. Persze 6:3 címmel, és ez is Alexé – Budapesten írják és nyomtatják, és a kinti magyar vállalkozók hirdetései mellett magyar rendezvényekről is hírt adnak benne. Nehezen léteznek, mert a londoni magyar kisvállalkozók jó része abból él, hogy a brit árak alá megy, ezért marketingre már nem tud költeni, és inkább a londoni magyarok között pörgő Facebookon posztolgatja szolgáltatásait. Alex új ötlete, a londoni magyar vállalkozók internetes szaknévsora, a Beenfo ezért a vártnál nehezebben indul.

Pál Miskolcról települt ki Londonba (teljes nevét nem árulja el), az itteni önkormányzatnál dolgozik, barátaival jött a rendezvényre. A férfi túl régóta van kint, hogy értse a magyar viszonyokról szóló poénokat („Magyarország jobban teljesít – Zimbabwénál”), de azon még ő is nevet, hogy „Két világbirodalom száll szembe az EU-val: mi és Anglia.”

Bödőcs Tibor és Tóth Edu nem a magyarországi műsort melegíti fel, hanem számos londoni poént hoz. A hallgatóság sikítva nevet, amikor kifigurázzák: a török gettóban milyen sok magyar jut egy fürdőre, és a lakótárs egy szem gatyáját éjjel a sütőben szárítja. Teljes a siker, vagy háromszor tapsolják vissza a stand-uposokat, és az ételből is alig marad. A magyarok aztán a környék sörözőiben folytatják a programot, és jó néhányan már arról beszélnek: holnap irány a Pubszerda.

Eltanultuk a pubolást

Mi is oda tartunk hát, a Citybe, ahol a londoni magyarok elegáns klubja található, a Bank metrómegállótól néhány percre. Eláll a lélegzetünk, amikor több ezer sötét öltönyös, kosztümös-körömcipős és kivétel nélkül fehér ember jön szembe velünk. Az áradat oka, hogy éppen lejár a Cityben a munkaidő. Elszoktunk a látványtól, amióta olyan környéken szálltunk meg, ahol a magyarok laknak, és a kaftán, a fekete csador az uralkodó viselet, levélszekrényrés szélességű nyílással a női szemnél.

Az impozáns belvárosi pubba a bankszektorban dolgozók járnak. Lazacsteaket esznek és fekete sört isznak, miközben a bőrfotelekbe süppedve a wimbledoni teniszbajnokság élő közvetítését nézik. Szerdánként itt találkoznak a magyarok, Alex – aki minden magyar rendezvényen ott van – be is mutat a barátainak. Nyiri János az autóiparban dolgozik, hét éve él kint, mérnök a Valeónál. Beszélgetőtársa a Londonba tíz éve nyelvtanulási céllal érkezett Vida Andrea vállalkozó, saját takarítócége van. Mivel a pubban nem lehet rágyújtani, egy oldalsó bejárat mellett áll a társaság. Szeretnek idejárni, mert itt mindig lehet érdekes emberekkel találkozni, új ötleteket hallani. Kiderül például, miért él olyan sok magyar ingatlanozásból; a kétszintes londoni házak nappalijából leválasztanak egy plusz hálószobát (ilyenben lakunk mi is Londonban), s csak ezzel házanként 600 fontot keresnek havonta.

Sokan maguk is foglalkoztatnak magyarokat. Andreának például van munkatársa, aki most fejezi be munka mellett a jogi egyetemet, más alkalmazottjai viszont több év London után sem értenek jól angolul. A beszélgetés szabadon folyik, nincs központi téma, így nem zavaró, amikor egy bűvész keveredik közéjük, aki hol megkettőzi, hol eltünteti János kezéből a piros labdákat, vagy jokert varázsol egy kártyapakliból. Többen is egy-egy fonttal jutalmazzák a mutatványt. A klub régóta működik, nem tudni, ki volt az ötletgazda, mindenki a saját csatlakozása előtt öt-hat évre datálja az első találkozó idejét.

Elfelejteni nem lehet az időpontot, hiszen világos: szita, szita péntek, szerelemcsütörtök, pubszerda.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.