'Rajtam keresztül nem vezet menekülési útvonal'

/ 2005.05.05., csütörtök 15:18 /

Kulcsár Attila 2004. szeptember 22-i vallomásában többször megemlítette Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója nevét. Az alábbiakban a kihallgatási jegyzőkönyv rá vonatkozó szakaszainak szerkesztett változatát, majd Erős János észrevételeit közöljük.

1. Kulcsár Attila gyanúsított:
A Pannonplast-részvények felvásárlása kapcsán tájékoztattam Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya-kezelő Rt. akkori vezérigazgatóját, hogy a Britton-csoport milyen lépésekre készül. Bitvai pár nap múlva telefonált, és találkozóra hívott a Mariott Szállodába. A találkozón közölte velem: nemrég beszélt Erős Jánossal, az MFB vezérigazgatójával. A megbeszélésükön elhangzott: Fehér Erzsébet, a Pannonplast akkori vezérigazgatója felkereste Erőst, hogy az MFB nyújtson hitelt a Pannonplast menedzsmentjének, mert szeretnék megakadályozni a Britton-csoport felvásárlási szándékát. Bitvai szerint az MFB komolyan fontolóra vette, hogy hitelt nyújt Fehér Erzsébetnek, de - mint mondta - ő mindezt meg tudná akadályozni. Oly módon, hogy beszél Csillag István gazdasági miniszterrel, akinek az irányítása alá tartozik a Magyar Fejlesztési Bank. Megelőzendő a hitelnyújtást, készpénzben 50 millió forintot adtam át Bitvainak. Nincs tudomásom arról, hogy valóban átadta-e valakinek ezt az összeget, de az tény, hogy a fejlesztési bank nem nyújtott hitelt ezek után Fehér Erzsébetnek.

2. Kulcsár Attila gyanúsított:
Azzal a szándékkal keresett meg Mészáros János, az MFB igazgatósági tagja, hogy meg lehetne vásárolni a Hungexpo Reklám Rt. bizonyos részvénycsomagját. Elküldött Puch László MSZP-pénztárnokhoz, hogy beszéljem meg az ügy részleteit. Meg is állapodtam vele, hogy a Britton-csoport megvásárolja ezt a részvénycsomagot. Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezetője pedig Erős Jánossal tárgyalt, mert a Hungexpo Reklám Rt. egyik tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank volt. A tulajdonszerzésnek az volt a célja, hogy a Szerencsejáték Rt. reklámmegbízásaiból származó bevételek egy részéhez hozzájusson a Britton-csoport. Illetve, hogy ezáltal Puch László és Mészáros János is részesedjen a nyereségből. A részvénycsomag megszerzésére 2002 őszén került sor, értékesítése pedig hat vagy nyolc hónappal később történt. A tárgyalásokat minden esetben Kerék Csaba folytatta a fejlesztési bank vezérigazgatójával, Erős Jánossal, én ezeken nem voltam jelen, az ott történtekről Kerék Csabától szereztem tudomást.

3. Ügyész:
Kérem, nyilatkozzon arra vonatkozólag, hogy Mészáros János kérésére még kinek juttatott különböző összegeket.

Kulcsár Attila gyanúsított:
Mészáros János több alkalommal kért tőlem összegeket azzal, hogy azokat a kormányzati megrendelések folyamatos biztosítása érdekében fogja továbbadni. Mészáros János elmondása szerint a készpénzt Puch Lászlónak és Erős Jánosnak továbbította.- Mi volt az első reakciója, amikor az imént szembesült Kulcsár Attila exbróker vallomásával? - kérdeztük Erős Jánostól.

- Szánalmat éreztem.

- Ki iránt?

- Az egész helyzet iránt. Fogalmam sincs, hogy egyáltalán hiteles-e az idézett kihallgatási jegyzőkönyv.

- Tud az ellenkezőjéről?

- Nem. Sőt, ha hiteles, ad abszurdum még azt is kész vagyok elhinni, hogy Kulcsár úr igaznak gondolja, amit mond. Lehetséges, hogy neki nem mondtak igazat. Ha megnézi az ön által citált vallomást, a nevemet mindig másodkézből említi a gyanúsított: például, hogy X. vagy Y. mesélte, hogy találkozott Erős Jánossal.

- Az X. jelen esetben Bitvai Miklóst fedi. Vele állítólag a Pannonplast Rt. jövőjéről beszélgettek.

- Bitvai Miklóssal egyetlenegyszer találkoztam - valamikor a 2002-es kormányváltás után. Ám nem esett szó köztünk ilyen vagy olyan üzleti tranzakcióról, így a Pannonplast ügyéről sem.

- A Pannonplast akkori vezérigazgatója sem kérte az MFB segítségét, hogy meg tudja akadályozni a Brittoncsoport benyomulását a műanyagipari cégbe?

- Fehér Erzsébet valóban benyújtott egy hitelkérelmet az MFB-hez - még az előző ciklus idején. Emlékeim szerint nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy közöljem vele: nem tudjuk elfogadni a kérelmét. A fejlesztési bankról szóló törvény ugyanis nem véletlenül módosult úgy 2002-ben, hogy kizárólag fejlesztési célokra adhatunk hitelt. Márpedig a cégkivásárlás - a Pannonplast akkori menedzsmentje, ugye, ebben gondolkodott - nem minősül fejlesztésnek.

- Ez azt jelenti, hogy az MFB egyenesen törvényt sértett volna, ha hitelt nyújt Fehéréknek?

- Szó szerint! Vagyis Kulcsár - ön által idézett - sejtetésével ellentétben nem kellett közbenjárnia Csillag István volt gazdasági miniszternek a Britton-csoport érdekében. Szerencsések vagyunk: az MFB- nek nem szoktak csak úgy "leszólni", hogy ezt vagy azt a kérelmet teljesítsük vagy épp ne teljesítsük.

- Jól értem, azt állítja, hogy Bitvai Miklós csak kereskedni próbált az Erős János márkanévvel?

- Csak ismételni tudom magam: üzletről életemben nem beszéltem Bitvai úrral. Találkozásunk udvarias, bemutatkozó jellegű volt.

- Nézzük a második pontot, a Hungexpo Reklám Rt. ügyét. Kulcsár szavai igazoltnak tűnnek: a Britton - egy svájci székhelyű fedővállalkozás képében - valóban beszállt az MFB résztulajdonában álló reklámcégbe. Majd néhány hónap múlva, némi hasznot elkönyvelve, továbbállt.

- Kulcsár idézett állításával szemben soha nem tárgyaltam a brittonos Kerék Csabával. Egyszer ráztunk kezet - itt a folyosón.

- Mit keresett Kerék Csaba az MFB folyosóján?

- Bankunk minoritásban volt a Hungexpo Reklám Rt.-ben. Még az előző kurzusból örököltük ezt a portfóliót. Kerék Csaba az imént említett részvénycsomageladással kapcsolatban jött tárgyalni. Nem velem, hanem a szakértőinkkel.

- Az üzlet mégis megköttetett.

- Újra mondom: nem stratégiai partnerek, hanem - tíz százalék erejéig - kisebbségi tulajdonosok voltunk ebben az ügyletben. Amennyiben az MFB befolyásos tulajdonos lett volna, természetes, hogy megnézzük, kit fogadunk magunk mellé partnernek. A kifürkészhetetlen hátterű "svájciakkal" bizonyára nem álltunk volna össze.

- Kulcsár mégis a minoritásban lévő MFB egyik igazgatósági tagjáról, bizonyos Mészáros Jánosról állítja: ő volt az ügy motorja.

- Az MFB-ben non-executive igazgatósági tagok vannak. Vagyis nem szólhatnak bele a napi munkába, aláírási joguk sincs. Mészáros Jánost egyébként sem én, hanem a tulajdonos, az államot képviselő miniszter jelölte az igazgatóságba.

- Meg sem kísérelte a szőnyeg szélére állítani Mészárost?

- Az idézett vallomást olvasva, első felindulásomban felhívtam Mészáros urat. Váltig tagadta a vádakat. Ettől függetlenül fel fogom kérni a bank belső ellenőreit, hogy vizsgálják ki: volt-e neki vagy bármely igazgatósági tagnak "valamifajta ráhatása" az apparátusra?

- Hisz Mészáros ártatlanságában?

- Szeretnék hinni benne. Még senki sem bizonyította az ellenkezőjét.

- Nem tartja furcsának, hogy ennyiszer előkerül az MFB neve a brókerbotrány kapcsán?

- A Hungexpo Reklám és a Pannonplast Rt. esetét épp az imént próbáltam plasztikusan előadni. Mást nem tehetek.

- Kulcsár szerint Mészáros János önnek továbbította a törvénytelenül fialtatott pénzek egy részét.

- Sem egyiküktől, sem másikuktól nem kaptam - még csak nem is kértem - pénzt. Vagy Kulcsár Attila emlékszik rosszul, vagy a másik úr tájékoztatta félre. Menekülési útvonal nem vezet sem rajtam, sem az MFB-n keresztül.

- Az ügyész a kihallgatáson többször figyelmeztette Kulcsárt: ne essen a hamis vád csapdájába, mert tovább nehezíti saját helyzetét! A volt bróker azonban nem szeppent meg, tovább folytatta - másokra nézve is terhelő - vallomását. Önsorsrontó volna?

- Nem tudok érdemben nyilatkozni Kulcsár Attila motivációiról.

- Mégis: milyen ország az, ahol egy barkácsolt brókerigazolvánnyal rendelkező világfi néhány hónap alatt többmilliárdnyi állami pénzt tud megmozgatni a saját, illetve társai érdekében? Ön el tudja képzelni, hogy "felsőbb" kapcsolatok nélkül idáig jut valaki?

- Ez már csak következmény. Ön is elfeledkezik az eredeti bűnről.

- Most visszamegyünk Ádámhoz és Évához?

- Addig azért nem. De mi is történt pontosan? Kulcsár úr odasétált néhány emberhez, és azt mondta: figyeljetek rám, a piacon tíz százalékot lehet kapni a pénzetekért, én szerzek nektek huszonötöt! Komoly beosztásban lévő emberek egyszerűen nem hihették volna el, hogy ez nem piramisjáték! Hogy valójában kik segítették Kulcsárt, ma még nem tudjuk pontosan. S azt sem, hogy kik voltak a K&H-n belüli segítői.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.