Seft a lelke mindennek

/ 2003.07.18., péntek 08:13 /

Egy nagykanizsai nepperből lett sikkasztó (akinek lapzártánk után kell megjelennie a rendőrségen), egy "kanadás magyar" bankelnök, egy PSZÁF-elnöki álmokat dédelgető autópálya-vezér, egy-két-három... MSZP-közeli vállalkozó és egy pénzügyminiszter. Eddig ennyi szereplőt termelt ki a Pannonplast-botrány. Az igazi történet a bennfentesek szerint csak most kezdődik. Ebből azonban már kihagyhatatlannak tűnik Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója.

Rejtő E. Tibornak, a K&H Bank lemondott vezérigazgatójának villája: nem piramis - palota

Közel 750 napja nem tudjuk, hogy kik állnak a Britton Capital & Consulting Kft. fedőnevű vállalkozás mögött. A cégiratok két brit csatorna-szigeteki polgárra - illetve egy Britton Interinvest LLC.-re keresztelt anyacégre mutatnak -, ám az alapító atyákat a kontinentális Európában érdemes keresni. Több mint harminc napja nem tudjuk, ki botozta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, Szász Károlyt. Arról is csak kósza hírek keringenek, hogy a "közpénzkímélő szocialista elit" regnálása idején miképp kerülhetett az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) 13 milliárd forintja a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégéhez. Pláne, hogy a 13 milliárd - alaposabb összegzés után - valójában 16,2 milliárdra rúg.

A Pannonplast-bomba

Egyelőre tehát épp csak az alapkérdések megválaszolatlanok; a felszín egy Kulcsár Attila nevű nagykanizsai exnepper bűneiről fecseg, s közben hallgat a mély. Pedig a Britton Kft. két ügyvezetőjével, Kerék Csabával és Mészáros Jánossal dúsított botrányok nem a Pannonplast-részvényakcióval kezdődtek. A történet egy tavalyi, kormányváltás körüli kölcsönügyletig nyúlik vissza. Az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank (Eximbank) - annak ellenére, hogy tervei között a magas országkockázat és a céltartalék-képzési kötelezettség miatt nem szerepelt új romániai befektetés - közel 2,6 milliárd forintos hitelt adott a nagyváradi Lotus Plaza építéséhez. Akkor úgy tűnt: a Lotus Market SA. nevű projekttársaság motorja, a német-magyar-román kötődésű Alexandru Mudura azért tarthatta a kezét a magyarországi pénzcsapok alá, mert évtizedes barátságot ápol Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Utóbb kiderült: a Lotus Market másik tulajdonosa, a Britton-csoport is csókos helyen van a hazai kormányerőknél. A titokzatos tőkéskör 2002 novemberében az állami társaságok reklámbüdzséjét kezelni hivatott Hungexpo Reklám Rt.-ben szerzett tulajdonrészt - igaz, nem Britton, hanem Inter Market Solutions AG. néven. E "svájci" - ugyancsak kifürkészhetetlen hátterű - cég Kerék Csabára és Mészáros Jánosra osztotta a Hungexpo Reklám Rt. válságkezelői feladatait. A topmenedzser-duó eleinte rossz választásnak bizonyult: az Inter Marketnek hat hónap után ott "kellett hagynia" a Hungexpót. Mivel azonban a "külföldiek" részvénycsomagját egy állami vállalat jó pénzért megvásárolta, az ügylet nyomán több tízmillió állami ajándék forintot nyert el a Kerék-Mészáros-páros mögötti társaság.

Erős János: a bank embere

Ezután robbant a Pannonplast-bomba - a már megszokott módon: Brittonostul, álkülföldistül, fantomcégestül, állami pénzestül. A Szász Károly vezette PSZÁF - mesterinek tetsző módon - lecsapott az éppen aktuális háttérjátékra: június közepén 11,5 millió forintos bírságot szabott ki a Pannonplast Rt. két új tulajdonosára, a Brittonra és Pevdi Divat nevű csatolt kft.-re, miután azok átértelmezték a műanyagipari cég alapszabályát. E dokumentum szerint egy tulajdonosi kör - a birtokában lévő részvények számától függetlenül - legfeljebb 12,5 százalékos szavazati aránnyal rendelkezhetne. Ám a Britton és a Pevdi különálló részvényesként jelent meg a társaság áprilisi közgyűlésén. A duplikált Britton végül - 12,5 helyett - 23 százaléknyi szavazatot süthetett el, Kerék Csaba és Mészáros János pedig odabiggyeszthette névjegykártyájára a "Pannonplast Rt. igazgatósági tagja" titulust is. Az "idegenek" benyomulási kísérletei láttán a Pannonplasttá szelídült Hungária Műanyag-feldolgozó "örökös" elnök-vezérigazgatója, Fehér Erzsébet is tiltakozni kezdett, ma azonban inkább az együttélésből fakadó előnyöket keresi. Az újkori Britton-Fehér-szövetség - a Pannonplastot ismerők szerint - leginkább annak köszönheti létét, hogy bizonyos felsőbb körök identitásra ébresztették a vezérigazgatónőt. (Fehér Erzsébet 1990-ben MSZP-s képviselőjelöltként indult az országgyűlési választásokon. A koalíció iránti elkötelezettségét fokozhatja, hogy fia, Dessewffy Tibor a szabad demokrata tábor ünnepelt szociológus-publicistája.)

Piramisjáték

Mint utólag kiderült: ahhoz, hogy a Britton jöjjön, lásson és győzzön, egy egész cégarzenált kellett megmozgatni. Az ügylet koordinálását, a VIP-listás ügyfelek beszervezését a Kereskedelmi és Hitelbank brókercége, a K&H Equities Rt. végezte. A bank és a pénzforgató vállalkozás üzletágvezetőjeként jegyzett - a bankon belüli "VIP-kisbankot" működtető - Kulcsár Attila ügyfelei februárban 1,2 milliárd forintért vásároltak Pannonplast-részvényeket, majd némi árfolyamnyereséget elkönyvelve továbbadták a Brittonnak vagy a Pevdinek. Az "intelligens piramisjátékban" hat cég - köztük a Mudura család egyik rt.-je, a Kovács László MSZP-elnök bizalmasának elkönyvelt Endrényi Éva egyik cége, valamint a nagyváradi plaza építőjeként ismert Betonút Rt. -, illetve két magánszemély, Bleuer István és Nyúl Sándor vett részt. (Nyúl tulajdonosa volt a Kulcsár Attila által 1999-ben alapított KH Invest Kft.-nek. Később ugyanitt felügyelőbizottsági tag lett Forró Tamás újságíró és a brittonos Kerék Csaba. Ez arra utal, hogy a K&H Equities kiemelt ügyfelei korábban is élvezték a közös bizniszből fakadó előnyöket.)

A Britton Kft. pesti irodája: 1-esek jól jártak

A VIP-listán nem csak a Pannonplast-ügylet katalizátor cégei szerepelnek. Az extrahozamot ígérő Kulcsár-féle capitalyban - a 20-30 milliós belépőpénz befizetése után, cégszerűen vagy magánszemélyként - részt vett a Mudura család nagyváradi báljait is meg-megjáró Forró Tamás, illetve a tv2 Pintér Dezsője. Ugyancsak a lajstromot bővíti a szocialisták egykori parlamenti képviselője, Karl Imre - aki a bulvárhíradók szerint együtt kényszernyaral(t) Kulcsárral az ibizai partok mellett -, valamint Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Rt. és még sokan mások. A pikantériakedvelőknek jut egy másik tény is: az ifjúsági miniszter anyósát, Apró Piroskát nemrégiben az a Kratochwill György váltotta az állami tulajdonú Postabank Rt. felügyelőbizottsági elnöki székében, aki "civilben" Forró és Kulcsár vagy éppen a Britton-duó cégeinek jogi képviselőjeként szokott eljárni. (A Hungexpo Reklám-átvételnél ugyancsak Kratochwill képviselte az Inter Market nevű "svájci" társaságot, de szót kért magának az áprilisi Pannonplast-közgyűlésen is.) Másképpen: a Kulcsár-Britton-környékiek és a titokzatosabbnál titokzatosabb külföldi befektetők bizalmi emberét az MSZP-SZDSZ-kabinet is magaslatra emelte.

A kanadai kapcsolat

A finanszírozási oldal szemrevételezése tovább kuszálja a Pannonplast-Equities-sztorit. Lapzártánk idején konokul tartotta magát a hír, mely szerint a - Szász Károly PSZÁF-elnöki tisztségére jó ideje pályázó - Bodnár Zoltán vezette Nemzeti Autópálya Rt.-től származik az a 13 (újabb számítások szerint 16,2) milliárd forint, amely az ÁAK közvetítésével a K&H Equitieshez került. Az összeg egy részéből - a PSZÁF szerint - az ÁAK gyakorlatilag finanszírozta a Britton Kft. Pannonplast-részvény-vásárlását. Az autópálya-kezelő ugyan Bodnár szerint bőségesen visszanyerte a befektetetett összeget, a szakmát mégis megdöbbentette, hogy az állam fű alatt, közpénzek "kölcsönzésével" asszisztált a Pannonplast mesterséges elfoglalásához. (Lapinformációk szerint az ÁAK a második negyedévben - a Pannonplast-botrányban emlegetett közpénzeken túl - további 3,2 milliárd forintot utalt át a washingtoni bejegyzésű Britton Interinvest LLC-nek, illetve 800 milliót a K&H Equities kiemelt ügyfeleinek. A sztrádacégnél keletkezett hiányt - a brókerügy kirobbanása után - a már említett Betonút Rt. és az Autó-Danubia Kft. egyenlítette ki.)

A Britton-üzelmek közreműködői
2002. nyár: A Mudura-plaza ügye

Lotus Market SA.
tul.: Plaza Invest SA. (Mudura S.), BR Immobilia Kft., Britton Kft., majd a Montrade, fb-tag: Kulcsár Attila
BR Immobilia Kft.
tulajdonosok: Kerék Csaba, Britton Interinvest LLC
Britton Kft.
tulajdonosok: Kerék Cs., Mészáros J., Britton LLC
Magyar Export-Import Bank Rt.
fb-tag: Fenyővári Noémi (László Cs. kabinetfőnöke)
Betonút Rt.
vezérigazgató: Dunai György (VIP)

2002. november-2003. május: Hungexpo Reklám-átvétel

Hungexpo Reklám Rt.
volt tul.: MFB (vezérigazgató: Erős János), volt "válságmenedzser": Kerék Csaba
Inter Market Solutions AG.
képviselő: Kratochwill György, a Postabank fb-elnöke

2003. tavasz-nyár: Pannonplast-botrány

FŐSZEREPLŐK:
Britton Kft. és a Britton Interinvest LLC
Kartonpack Rt.
tulajdonosok: Britton Kft., Britton Interinvest LLC
Pevdi Divat Kft.
ügyvezető: Juhász Bertalan (a Britton Kft. által alapított BR Office tulajdonosa)

KOORDINÁLÓK:
K&H Bank Rt.
volt vezérigazgató, 1999-ig fb-elnök: Erős János, most lemondott vezérigazgató: Rejtő E. Tibor, volt vezérig.-helyettesek: Draskovics T., László Cs., volt EU- és önkorm. üzletág-igazgató: Kulcsár Attila
K&H Equities Rt.
vezérigazgató: Csuka László (a László Csaba kabinetfőnökeként ismert Fenyővári Noémi barátja), üzletágvezető bróker: Kulcsár Attila

FINANSZÍROZÓK:
The Montrade Establishment Limited
képviseletvezetők: Schönthal Henrik (VIP) magyarországi kereskedelmi képviselete
Állami Autópálya-kezelő Rt.,
leváltott vezérigazgató: Bitvai Miklós (fia Kulcsár illetve Nemzeti Autópálya Rt. Attila beosztottjaként dolgozott a K&H-nál), ig. elnök: Bodnár Zoltán, a NA Rt. vezérigazgatója, igazgatósági tag: Gáldi György, a K&H főosztályvezetője, az MSZP Pest megyei képviselője

KÖZREMŰKÖDŐ VIP-PARTNEREK:
Baucont Rt.
Ramexa Rt.
főrészvényes: Mudura Sándor (VIP), fb-tag: Giuseppe Pini, a korábban Medgyessy Péter által vezetett Inter-Európa Bank Rt. ügyv. igazgatója
Betonút Rt.
vezérigazgató: Dunai György (VIP)
Pál és Cápa Kft.
ügyv.: Endrényi Éva - Kovács László bizalmasa
First Capital Invest LLC
Autó-Danubia Kft.
magánszemélyek Nyúl Sándor (VIP): a Kulcsár Attila által alapított KH Invest Kft. volt tulajdonosa. Ugyancsak a KH Investben volt fb-tag Forró T. (VIP) és Kerék Cs. Bleuer István (VIP): a Népszava volt tulajdonosa

(VIP) = a K&H Equities Rt. VIP-listás ügyfele
Jóval talányosabb a Britton bevásárlásait finanszírozó másik - nem állami - cég, a The Montrade Establishment Limited (Írország) magyarországi kereskedelmi képviseletének jelenléte a Pannonplast-akcióban. Miközben az ír anyacég már 2000-ben megszűnt, a Schönthal Henrik (Kulcsár VIP-ügyfele) által irányított Montrade-képviseletet csak 2003. március 19-én törölték a hazai cégbírósági nyilvántartásból. Vagyis a képviselet - anyacég híján - semmiféle pénzforgalmat nem bonyolíthatott volna. A Heti Válasz ugyanakkor úgy értesült: a Britton Kft. 2001-es alapításakor a cég 60 millió forintos jegyzett tőkéjét egyenesen a Montrade-től utalták el, később viszont inkább fordított pénzmozgás dominált. A Britton 2003 elején "véletlenül" éppen - az egyébként nem jogképes - "fantom-Montrade-nek" adta el a nagyváradi Lotus Plazában lévő részesedésének egy részét; a több százmilliós vételárból ezután már tellett némi Pannonplast-részvényre is. (A részvénykönyv szerint a Montrade-képviselet másik vezetője, Bálint Mária időközben szintén a Pannonplast részvényesévé avanzsált.)

Az összeesküvés-elméletek hívei számára tulajdonképpen tálcán kínálkozik a megoldás: a "kanadai vonal". A Kulcsárral korábban szimbiózisban működő, majd a napokban lemondott K&H-vezérigazgató, Rejtő E. Tibor a Kanadai Királyi Bankban kezdte pályafutását, Kulcsár is a juharleveleseknél talált menedéket, miután a 90-es évek közepén kivetette magából a nagykanizsai neppervilág, s anno az írországi Montrade is kanadai tulajdonosok alá volt becsatolva. Az MSZP - lapunk megkeresésére megnyíló - parlamenti képviselői ugyanakkor Medgyessy Péter kampánystábjának egykori tagját, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatóját, Erős Jánost nevezték meg, mint a "bolt legfőbb mozgatóját". Arra emlékeztettek: Erős a kormányváltás előtt egy svájci banknál dolgozott, így nincs kizárva, hogy "ráláthatott" a 2002 novemberétől 2003 májusáig húzódó Inter Market-Hungexpo-partira. A bizalmi emberei által irányított B. I. L. Invest Kft. - a Tiszapüspökiig érő Medgyessy-közeli "vadászvállalkozások" egyike - pedig a Montrade-hez hasonlóan dublini gyökerű cég. S persze az sem mellékes, hogy a Britton-üzelmekben segédkező Hungexpo Reklám Rt., illetve az ÁAK 2003 elejéig az Erős vezette fejlesztési bank alá tartozott. K&H-s informátoraink mindehhez hozzáteszik: Kulcsár Attila pontosan öt esztendeje került a hitelbankhoz, amikor Erősben a pénzintézet még vezérigazgatóját tisztelhette. A nagy vadász hírében álló bankár túltette magát egy takaros brókerbotrányon, majd 1999-ben felügyelőbizottsági elnökként szerelt le az - MSZP holdudvarát mindig különleges elbánásban részesítő - K&H Banknál. Emlékezetes: a K&H eladásakor Erős fél áron, 150 millió forintért - a saját bankjától felvett hitel segítségével - vett meg 300 milliónyi részvényt. A papírokat másnap 270 százalékos árfolyamon vette meg tőle a bank akkor működő brókertársasága. E cég több nagy halat (például Pintér Dezsőt) fogott magának - természetesen exkluzív VIP-szerződések segítségével.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.