SEGÍTŐ BAL

/ 2006.04.20., csütörtök 14:05 /

Dávid Ibolya a választások első fordulójának éjszakáján a Csíksomlyói Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította pártja sikerét. A Heti Válasz kiderítette: az MDF szerepléséhez az égieken kívül nem kevés köze volt Leisztinger Tamás szocialista közeli milliárdos üzleti köreinek, valamint Schmuck Andornak, a baloldal korábbi fenegyerekének.Kétezernégyszáz-huszonkilenc szavazat. Ennyin múlt, hogy a Magyar Demokrata Fórum április 9-én minden ellenkező előrejelzéssel dacolva átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ha az MDF listájára leadott voksok száma nem haladja meg a jelzett mértékben a 270 402-t, a közéletet elemzők ma nem a korszerű konzervativizmus, a magát a mérsékelt jobboldal letéteményesének nevező alakulat sikeréről, hanem a Fidesszel kötendő szövetségét elutasító Dávid Ibolya hazárdjátékának kudarcáról beszélnének. Az elmúlt napokban sokféle magyarázat látott napvilágot a váratlan eredmény okairól. Többen az MDF politikájának, mások a Fidesz magatartásának tulajdonították a küszöbérték felett 0,04 százalékkal teljesítő párt sikerét - mindeddig azonban rejtve maradt egy tényező, amely az előzőeknél nagyobb szerepet játszhatott a Fórum teljesítményében.

ÁRULKODÓ CÉGKAPCSOLATOK

Az a tény, hogy az MDF az év elején választási megállapodást kötött a Tisztelet Társasága (TT) nevű, 140 ezer taggal büszkélkedő nyugdíjasszervezettel, hozzájárulhatott a pártra eredendően szavazók számának emeléséhez. Annál inkább ezt kell gondolni, mert a Fórum országos listáján az első tizenöt képviselőjelölt között nem kevesebb, mint öt helyet szorítottak a társaság által ajánlott személyeknek - hátrébb szorítva olyan régi-új MDF-eseket, mint Viniczai Tibor, Pusztai Erzsébet vagy Sisák Imre -, és Dávid Ibolya az első forduló éjszakáján elsőként a TT-nek mondott köszönetet a támogatásért. A jelek szerint még a párt egyes tagjait is meglepte a nagyvonalú felajánlás. Miként a múlt héten Gémesi György fogalmazott a Magyar Rádióban: "Szerettem volna az első tizenöt helyen MDF-eseket látni. Túl soknak tartom ott azt az öt Tisztelet Társasága-tagot, akiknek az MDF-hez semmi közük sincs... Egy internetes honlapon láttam, hogy ez a Tisztelet Társasága hova tartozik, meg lehet nézni mindenkinek. Ez nem igazán a jobboldali konzervatív politikát megvalósító szervezet."

Ha közelebbről szemügyre vesszük az öt képviselőjelöltet, sokatmondó összefüggésekre bukkanhatunk. A listán a tizedik helyet kapta Rózsa István György 53 éves vállalkozó, aki az Országos Választási Irodához küldött önéletrajza szerint pályáját mérnökként kezdte, majd menedzseri és külkereskedelmi végzettséget szerzett, legutóbbi feladata pedig "egy nemzetközi konszern ukrajnai vállalatának menedzselése és talpra állítása volt". A cégadatok azonban ennél jóval többet árulnak el az üzletemberről. Akár a szocialista kötődéseiről ismert milliárdos, Leisztinger Tamás egyik strómanja, csendestársa is lehet - így ír a gazdasági szaksajtó (Piac & Profit, Bank & Tőzsde) róla, pontosabban a nevével összeforrt Econorg Kft.-ről. E cég 2004 májusáig "baráti" kistulajdonos volt az akkor Leisztinger által ellenőrzött Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben, valamint a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben. Rózsa aztán tíz hónapja megvált az Econorg - új nevén: Moons - Kft.-től, de az ügyvezetői posztot idén év elejéig megtartotta. A Leisztinger-kapcsolatot erősíti az a tény, hogy a Moonsban - ugyancsak év elejéig - 80 százalékos részesedése volt egy olyan ciprusi off-shore társaságnak, amely magyarországi kézbesítési megbízottjaként a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodát tüntette fel. Márpedig piaci körökben tudni illik: az iroda egyik névadója, Jeszenszky Zoltán korábban Leisztingert és partnereit képviselte a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában.

A Leisztinger-Rózsa egymásrautaltság fő bizonyítékát azonban nem a múltban fedeztük fel. Az új MDF-es Rózsa István György huszonéves lánya máig ügyvezetője annak a 290 millió forint jegyzett tőkéjű, korábban Formix, jelenleg Raritét 2005. néven futó vagyonkezelő kft.-nek, melyben a felügyelőbizottsági tagok mindegyike Leisztinger-érdekeltségnél szolgál. A társaság székhelye ráadásul fél évvel ezelőttig a XI. kerületi Bartók Béla út egyik ingatlanában volt - épp abban az épületben, amely a Leisztinger-cégbirodalom központjának is otthont ad.

SCHMUCK ANDOR KÖPÖNYEGE

A pártlistán eggyel Rózsa István György előtt szerepel bizonyos Vas János, akivel a vállalkozó alkalmasint nem újdonsült MDF-esként találkozott először. Az 1970-es születésű fiatalember ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályát vezeti - életrajzával ellentétben nemcsak a múltban, hanem jelenleg is. Hivatalból tehát rálátása volt arra az ügyletre, amely a KVI és a Rózsa-féle Moons Kft. között jött létre 2005-ben, minek értelmében a cég négymilliárd forintért megvásárolta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét. A kertészmérnök végzettségű Vas János képességeit jelzi, hogy ifjú kora ellenére vezető beosztásban dolgozott már a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a Vértes Erdészeti Zrt.-nél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságán, valamint a Miniszterelnöki Hivatalban.

Az MDF-lista 11. helyezettje, Szabó Katalin szintén baloldali háttérrel érkezett a Fórumba. Amint önéletrajzában olvasható, az 1967-ben született aszszony 1989 óta a vendéglátóiparban tevékenykedik; rövid nyomozás után pedig az is kiderül, hogy korábban évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta - mely szálloda történetesen a Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest-láncolat tagja. Ő, az MDF országos listájának első tíz-tizenkét szereplőjével egyetemben, már most országgyűlési képviselőnek érezheti magát. Nem úgy a Tisztelet Társaságának a lajstrom 13., illetve 14. helyén álló alelnöke és elnöke - az eredetileg bányász, majd magánnyomozó és építőipari cégekben érdekelt Jagarics Ferenc, valamint Gosztonyi János színész -, akikkel előfordulhat, hogy végül kiszorulnak a parlamentből.

Gosztonyi egyébként a közelmúltban vette át a TT vezetését Schmuck Andortól, értesüléseink szerint éppen azért, hogy az egykor az MSZP-ben tevékenykedő politikus nevét ne lehessen összefüggésbe hozni az MDF-fel. A két éve fiatal üzletemberek által alapított Tisztelet Társasága mindazonáltal ma is a Schmuck megálmodta keretek között működik. Koncertjeiken a szépkorúnak nevezett nyugdíjasok hétköznapjait igyekeznek bearanyozni olyan kiválóságok fellépésével, mint Korda György, Balázs Klári, Aradszky László és Bodrogi Gyula, Tisztelet-lap néven ingyenes, kétmillió példányban megjelenő újságot alapítottak, a Tisztelet-vonalon pedig az idősek ügyes-bajos dolgaira kínálnak megoldásokat. Mint mondják, valamennyi párttal felvették a kapcsolatot, de csak az MDF mutatott érdeklődést irántuk (tavalyi rendezvényükön a Budapest Sportarénában még a szocialista Hiller István és Szili Katalin is megjelent), így nem csoda, ha Tisztelet-díj néven alapított elismerésüket 2005 szeptemberében Dávid Ibolya kapta.

A párttal kötött megállapodás értelmében a társaság több elképzelése is megjelent az MDF programjában. "A Magyar Demokrata Fórum korszerűen konzervatív politikája tartózkodik a nyugdíjasoknak szóló felelőtlen és populista ígéretektől" - szögezi le a dokumentum; ehhez képest amennyiben az MDF hatalomra jut, bevezeti a tiszteletdíjat, vagyis minden nyugdíjas annyiszor háromszázaléknyi nyugdíjemelést kap, ahány gyermeket felnevelt, ezenkívül valamennyi időskorú 15 ezer forintos nyugdíjemelésnek örülhet - olvasható a szövegben. A házastársukat elveszítők egyhavi átlagnyugdíjban részesülnek, és az állami felsőoktatási képzésben részt vevők csak azt követően juthatnának diplomájukhoz, hogy közösségi munkát végeztek, "például segítettek időskorúaknak vagy erdőt tisztítottak" - folytatódik az ígéret.

MÓDSZERES PÁRTFELVÁSÁRLÁS

Schmuck Andor a Horn-kormány idején a Xénia-láz nevű ifjúsági klubhálózat atyjaként már megmutatta: van tehetsége ahhoz, hogy egyes társadalmi csoportokat - az általa felhajtott anyagi támogatók jóvoltából - megszervezzen, majd a politika uszályába állítson. Most szemlátomást hasonló történt, csak éppen ezúttal az időskorúak sorakoztak fel, és nem az MSZP, hanem az MDF mögött, mely törekvés szerencsésen találkozhatott Leisztinger Tamás egy már szintén kipróbált módszerével. Amint lapunk is beszámolt róla, már szocialista körökben is kezdték rossz szemmel nézni, ahogy az üzletember mind nagyobb befolyásra igyekszik szert tenni az MSZPben. "Szisztematikus pártfelvásárlásba kezdett Magyarország harmadik leggazdagabb embere, Leisztinger Tamás; ha a 2006-os választásokig, illetve a választásokon elfoglal négy-öt megyét, az ő kezében lesz a legnagyobb pártos lobbicsoport" - áll abban az elektronikus levélben, amelyet anno egy vezető szocialista politikus juttatott el lapunknak (Heti Válasz, 2004. január 16). Sokaknak feltűnt például, ahogy az egyik Leisztinger-cégnél exigazgatósági tagként jegyzett - az MSZP-ben ismeretlen - Oláh Lajos 2003-ban egy szempillantás alatt megszerezte a párt Hajdú-Bihar megyei elnöki tisztségét. (Az április 9-i első választási fordulóban listás parlamenti mandátumhoz is jutó Oláh a nyilvánosság előtt többször igyekezett cáfolni, hogy az üzletember bármikor odahatott volna politikai karrierje érdekében.)

Mára egyre nyíltabb titok, hogy Leisztinger - közelebbről meg nem nevezett céljai eléréséhez - felvette a kapcsolatot az MDF-fel is, s ennek eredményességét a Fórum listáján szereplő személyek ismeretében nehezen lehetne tagadni. Az Index internetes újság április 13-án már Dávid Ibolyának is szegezte a kérdést: "Többször látták önt a szocialista közeli Leisztinger Tamás vállalkozóval vagy éppen Csányi Sándorral együtt ebédelni", mire az MDF elnöke nem cáfolta a tőkével való kapcsolatát. "Egy normális országban a politikusok időnként találkoznak üzletemberekkel, és viszont" - felelte. Az elmúlt héten Orbán Viktor engedte sejtetni, hogy van elképzelése az MDF egyes képviselőjelöltjeinek hátteréről. Amint ugyanis a politikus a Hír televízióban kijelentette, szerinte az az oka az ellene megnyilvánuló gyűlölethullámnak, hogy útjában áll az MSZP, az SZDSZ és az MDF mögötti érdekcsoportoknak. A Magyar Nemzetnek pedig múlt szombaton a következőképpen nyilatkozott: "A politika világa olyan, amelyben semmilyen összefüggés nem marad rejtve. Idő kérdése, de végül minden a felszínre kerül. Nem vagyok tényfeltáró újságíró, hogy nyomozzak, abból kell főzzek, amit kapok. Ezek a képviselők vannak az MDF frakciójában, és csak velük együttműködve tudjuk leváltani a kormányt. Persze látjuk, amit látnunk kell, de engedje meg, hogy erről többet ne mondjak."VISSZALÉPŐK

A még nyitva maradt 46 egyéni választókerületben az MDF jelöltjei közül lapzártánkig kilencen, a siklósi Marenics János, az orosházi Dominkó Sándor, a szegedi Ványai Éva, a jászapáti Eszes Béla, a balassagyarmati Kenessey Miklós, a ceglédi Csáky András, a kaposvári Rózsahegyi Péter, a szombathelyi Böröcz Miklós és a siófoki Varga Zsolt jelentették be, hogy elállnak a megmérettetéstől. Többen a Fidesz javára léptek vissza, néhányan azonban nem nevezték meg a kedvezményezettet. A kilenc érintett nem is szerepel majd a második fordulós szavazólapon - azok nevét, akik esetleg még péntekig jutnak erre az elhatározásra, tollal áthúzzák. A párt egyes vezetői a visszalépőket árulónak, tettüket erkölcstelennek minősítették, és felszólították az őket követőket, hogy feltűnés nélkül vonuljanak vissza, s maguk helyett ne ajánljanak senkit a választók figyelmébe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.