Szociális garancia nélkül

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

Adott cég későbbi értékesítésére vagy a munkaerő foglalkoztatására általában nem tartalmaztak kikötéseket a privatizációs szerződések a 90-es évek elején - tudtuk meg Csepi Lajostól, aki a Győri Keksz- és Ostyagyár magánosításakor vezette az Állami Vagyonügynökséget. Inkább csak arra vonatkozóan állapítottak meg feltételeket, hogy az új tulajdonos a termeléshez lehetőleg magyar alapanyagokat vásároljon, dolgoztasson hazai beszállítókat, és elbocsátás esetén nyújtson végkielégítést a munkavállalóknak. Ezek a garanciák legfeljebb három-négy évre szóltak. A kikötések egyébként sem célszerűek, hiszen a piacgazdaságban működő vállalatoknak mindenekelőtt a vagyonukkal kell ésszerűen gazdálkodniuk - mondta Csepi. A garanciaelemeket a nyugati cégek eleve nem vállalták fel, illetve ha mégis, később gyakran nem tudták betartani.
A magánosítás folyamatában az volt az alapvető cél - a privatizációs törvényből és a vagyonpolitikai irányelvekből is ez következett -, hogy hatékony, a piaci viszonyok között is versenyképes vállalatok jöjjenek létre. A fontossági sorrend meghatározásakor nem a szociális szempont volt az elsődleges, hanem az, hogy az új tulajdonosok tőkét hozzanak az országba, újítsák meg a gyártási technológiákat, és olyan módszereket honosítsanak meg, melyek révén felénkülhet a magyar gazdaság. Csepi szerint egy piacgazdaságban természetes az a folyamat, hogy korábban stabilnak és biztonságosnak hitt cégek eltűnnek, átalakulnak - a gazdasági mechanizmusok szerint.

gy. j.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.