Távoli Galaxis

/ 2013.08.11., vasárnap 11:35 /

"Szerintem minden férfiemberben, aki szereti a sört, egy idő után felmerül, hogyan lehetne sajátot készíteni" - mondja Róth Zoltán informatikus. Az ország legjobbnak választott házi sörfőzőjének Távoli Galaxis fantázianevű, díjnyertes sörremekét immár a nagyközönség is kóstolhatja.

Róth Zoltán   Fotó: Ajpek Orsi

- A panellakásukban bizonyára a konyha a legtöbbet használt helyiség. A párja vagy ön van ott gyakrabban?

- Még ő, de azért két-három hetente kibérelem egy-egy napra.

- Kölcsönveszi a fazekakat is?

- Igen. Kettő van, egy nagy piros, zománcos, ez a komlóforraló üstöm. A másik különleges bevonatú, amilyenből az adventi vásárokon a forralt borokat is adják. Ha sört akarok főzni, előtte be kell jelentenem: a törvény szerint három nappal, otthon egy héttel előtte.

- Hogyan jutott eszébe sörfőzésbe fogni lakótelepi lakásukban?

- Szerintem minden férfiemberben, aki szereti a sört, egy idő után felmerül, hogyan lehetne sajátot készíteni.

- A többség ennél nem is jut tovább.

- Én igen. Az interneten beírtam a keresőbe: "Hogyan főzzünk sört?" Kidobott egy angol oldalt, azt párszor elolvastam, és a fejembe vettem, hogy meg tudom csinálni. Találtam Bécsben egy hobbisörös boltot, onnan rendeltem a kezdő felszerelést és az alapanyagokat.

- Emlékszik még az első sörére?

- Nyár volt, 40 fokos melegben készült, egy nagy műanyag lavórba tettem, hideg vízzel próbáltam hűteni, de nem nagyon sikerült. A barátok mondták is, hogy valami nem oké vele, második pohárral már nem is kértek belőle. Én azért megittam. És a fellegekben jártam, hogy saját sört csináltam! A második próbálkozásom már sokkal jobb lett.

- A legutóbbi pedig egészen kiváló, hiszen márciusban a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén a Távoli Galaxis fantázianevű söre bizonyult a legjobbnak. Sokat kísérletezett előtte?

- Szeretek több mindent kipróbálni, feszegetni a határokat. Ez úgy a hatvanadik söröm lehet. Szerencsém volt vele, elsőre sikerült a főzet. Azt találtam ki, hogy teszek bele egy kevéssé ismert komlót. Innen jön a név is, merthogy galaxy komló van benne, és azért távoli, mert Ausztráliából kellett beszereznem.

- Győztes IPA-ját néhány hete már a kézműves sörözőkben is kortyolhatják az érdeklődők. Mi lehet nagyobb elismerés egy házisör-főzőnek, mint hogy pubokban is árulják a művét?

- Hát igen, ez már nem házi sör, lényegében kiléptem vele egy másik galaxisba. Sajnos Magyarországon annyit nem is lehet főzni belőle, amennyit meg akarnak inni az emberek, ezért a szlovákiai Rozsnyón főzzük, ott ugyanis folyamatosan és jó minőségben tudják készíteni.

- Az eredeti fazekas recepten kellett változtatni?

- Persze, az nem úgy működik, hogy a húsz litert felszorzom százzal és kész. Próbálkoztunk, sakkoztunk az ízekkel, de a végeredménnyel elégedett vagyok. A versenyen agresszívabb változattal győztem, de a nagyközönségnek barátságosabb verziót akartam. Persze azért elég keserű maradt így is, mégiscsak egy IPA. A 6,1 százalékos alkoholja is ütős, szóval van tartása.

- A Távoli Galaxis révén a Házisörfőzők Egyesületében is sztár lett?

- Az egyesület lényegében baráti társaság. Nagyjából ismerjük egymás söreit is, s ha megkérdezné a barátaimat, hogy az enyémek közül melyik a legjobb, nem is biztos, hogy a Galaxist mondanák. Az első ötben azért benne lenne.

- Nem gondolt arra, hogy főállásban foglalkozzon sörkészítéssel?

- Lépésről lépésre akarok haladni. Először a családot tervezem bevonni: a párom a logisztikában tud majd segíteni, ha már a fazekait lízingelem. Az egyesülettel pedig tervezünk kiadni egy könyvet. Egyébként nagyjából a 4-es metró építésének elején kezdtük el írni...

- Ott már látszik az alagút vége.

- Most már nálunk is; ha minden igaz, őszre végre be is fejezzük. Az lesz a címe: Sörfőzés otthon, egyszerűen. Mert ez tényleg nem ördöngösség, manapság nagyon jó alapanyagokból lehet már dolgozni. Csak kétféleképpen lehet elrontani: ha nem ügyelsz a tisztaságra és a főzet megfertőződik, vagy ha eleve hülyeségeket keversz össze.

- Nem tart attól, hogy a családja egy idő után megelégeli sörös hobbiját?

- Ez a veszély egyelőre nem fenyeget. De azért igyekszem nem feszegetni a határokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.