Távoli Galaxis

/ 2013.08.11., vasárnap 11:35 /

"Szerintem minden férfiemberben, aki szereti a sört, egy idő után felmerül, hogyan lehetne sajátot készíteni" - mondja Róth Zoltán informatikus. Az ország legjobbnak választott házi sörfőzőjének Távoli Galaxis fantázianevű, díjnyertes sörremekét immár a nagyközönség is kóstolhatja.

Róth Zoltán   Fotó: Ajpek Orsi

- A panellakásukban bizonyára a konyha a legtöbbet használt helyiség. A párja vagy ön van ott gyakrabban?

- Még ő, de azért két-három hetente kibérelem egy-egy napra.

- Kölcsönveszi a fazekakat is?

- Igen. Kettő van, egy nagy piros, zománcos, ez a komlóforraló üstöm. A másik különleges bevonatú, amilyenből az adventi vásárokon a forralt borokat is adják. Ha sört akarok főzni, előtte be kell jelentenem: a törvény szerint három nappal, otthon egy héttel előtte.

- Hogyan jutott eszébe sörfőzésbe fogni lakótelepi lakásukban?

- Szerintem minden férfiemberben, aki szereti a sört, egy idő után felmerül, hogyan lehetne sajátot készíteni.

- A többség ennél nem is jut tovább.

- Én igen. Az interneten beírtam a keresőbe: "Hogyan főzzünk sört?" Kidobott egy angol oldalt, azt párszor elolvastam, és a fejembe vettem, hogy meg tudom csinálni. Találtam Bécsben egy hobbisörös boltot, onnan rendeltem a kezdő felszerelést és az alapanyagokat.

- Emlékszik még az első sörére?

- Nyár volt, 40 fokos melegben készült, egy nagy műanyag lavórba tettem, hideg vízzel próbáltam hűteni, de nem nagyon sikerült. A barátok mondták is, hogy valami nem oké vele, második pohárral már nem is kértek belőle. Én azért megittam. És a fellegekben jártam, hogy saját sört csináltam! A második próbálkozásom már sokkal jobb lett.

- A legutóbbi pedig egészen kiváló, hiszen márciusban a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén a Távoli Galaxis fantázianevű söre bizonyult a legjobbnak. Sokat kísérletezett előtte?

- Szeretek több mindent kipróbálni, feszegetni a határokat. Ez úgy a hatvanadik söröm lehet. Szerencsém volt vele, elsőre sikerült a főzet. Azt találtam ki, hogy teszek bele egy kevéssé ismert komlót. Innen jön a név is, merthogy galaxy komló van benne, és azért távoli, mert Ausztráliából kellett beszereznem.

- Győztes IPA-ját néhány hete már a kézműves sörözőkben is kortyolhatják az érdeklődők. Mi lehet nagyobb elismerés egy házisör-főzőnek, mint hogy pubokban is árulják a művét?

- Hát igen, ez már nem házi sör, lényegében kiléptem vele egy másik galaxisba. Sajnos Magyarországon annyit nem is lehet főzni belőle, amennyit meg akarnak inni az emberek, ezért a szlovákiai Rozsnyón főzzük, ott ugyanis folyamatosan és jó minőségben tudják készíteni.

- Az eredeti fazekas recepten kellett változtatni?

- Persze, az nem úgy működik, hogy a húsz litert felszorzom százzal és kész. Próbálkoztunk, sakkoztunk az ízekkel, de a végeredménnyel elégedett vagyok. A versenyen agresszívabb változattal győztem, de a nagyközönségnek barátságosabb verziót akartam. Persze azért elég keserű maradt így is, mégiscsak egy IPA. A 6,1 százalékos alkoholja is ütős, szóval van tartása.

- A Távoli Galaxis révén a Házisörfőzők Egyesületében is sztár lett?

- Az egyesület lényegében baráti társaság. Nagyjából ismerjük egymás söreit is, s ha megkérdezné a barátaimat, hogy az enyémek közül melyik a legjobb, nem is biztos, hogy a Galaxist mondanák. Az első ötben azért benne lenne.

- Nem gondolt arra, hogy főállásban foglalkozzon sörkészítéssel?

- Lépésről lépésre akarok haladni. Először a családot tervezem bevonni: a párom a logisztikában tud majd segíteni, ha már a fazekait lízingelem. Az egyesülettel pedig tervezünk kiadni egy könyvet. Egyébként nagyjából a 4-es metró építésének elején kezdtük el írni...

- Ott már látszik az alagút vége.

- Most már nálunk is; ha minden igaz, őszre végre be is fejezzük. Az lesz a címe: Sörfőzés otthon, egyszerűen. Mert ez tényleg nem ördöngösség, manapság nagyon jó alapanyagokból lehet már dolgozni. Csak kétféleképpen lehet elrontani: ha nem ügyelsz a tisztaságra és a főzet megfertőződik, vagy ha eleve hülyeségeket keversz össze.

- Nem tart attól, hogy a családja egy idő után megelégeli sörös hobbiját?

- Ez a veszély egyelőre nem fenyeget. De azért igyekszem nem feszegetni a határokat.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!