Terek a föld fölött

/ 2014.03.26., szerda 15:58 /

A 4-es metró nemcsak közlekedési fejlesztés, hanem városmegújító beruházás is, mivel megállóinál átalakították, élhetőbbé tették a felszíni tereket.

Kelenföld vasútállomás

A végállomáson minden ideiglenes: az Etele téri oldalon kialakított sakktáblamintás, pollerlámpás dizájnterecske és az új őrmezei buszvégállomás sem végleges formáját mutatja. De Budapesten sokszor az ideiglenes megoldások tartanak legtovább.

Bikás park

A "kis Bálna" becenevű felülvilágító-építmény sajátos karaktert ad a korábban jellegtelen saroknak. A kerületi beruházásban megújuló park sétányaival, futókörével pont olyan, amilyennek a pesti Városligetnek kellene lennie.

Újbuda-központ


A felszínen itt szinte semmi említésre méltó nem történt, viszont az ovális, oszlopos, fekete-fehér burkolatú aluljáró igazán nagyvonalú. A 6-os villamos esetleges meghosszabbítását megnehezíti a tengelyében elhelyezett liftes kijárat.

Móricz Zsigmond körtér

A Fehérvári út átmenő forgalmának megszüntetése és a kettévágott tér egyesítése bátor forgalomcsillapítási lépés volt. A nemsokára befejeződő kerületi Gomba-projekttel együtt a Móricz végre Újbuda főtere lett - csak a rideg, túlméretezett metrókijárati épületet nem tudjuk mire vélni.

Szent Gellért tér

A legszebb metrólejárat díját a Műegyetem előtti zseniális építészeti megoldásnak kellene kapnia: medencék között örvénylik a föld alá a kőburkolatos bejárat, mint egy óriási dunai víznyelő.

Fővám tér

A legfinomabban városi környezetbe illesztett megálló: a felszínen csak az üvegtetők és a liftek látszanak. A Corvinus Egyetem körüli süllyesztett tereket és az új Duna-parti korzót már rég birtokba vették az ücsörgő, szendvicsező, vizsgára készülő diákok.

Kálvin tér

A metróépítés nagy trükkje: az építési területet soha nem adták vissza az autóknak, hanem az egész öblözetet gyalogoszónává alakították a Baross és a Ráday utca torkolatával együtt. A metrólejárók és a villamosmegálló acélskarabeuszra emlékeztető védőteteje pluszpontot ér.

Rákóczi tér

A legkevésbé sikerült térrendezés: a vízmedencével és liftházzal összeépült vasbeton metrólejárat egyszerűen túlméretezett, a Nagykörút felől kitakarja a csarnok homlokzatát, és fölöslegesen elfoglalja a tér közepét. A kevesebb több lett volna, de legalább a platánok megmaradtak.

II. János Pál pápa tér

Az egykori Köztársaság téren megújultak az elhanyagolt zöldfelületek, és tavaly újra megnyílt az Erkel Színház. Józsefváros egyik legelhanyagoltabb része tágas, levegős, zöld környék lett, ahol garantáltan fel fognak menni az ingatlanárak.

Keleti pályaudvar

A Baross tér az elhúzódó építkezés alatt Budapest szemétdombjává vált. Most létrejött két nagyvonalú, kövezett dísztér a főbejárat és a Lotz-csarnok előtt, visszakerült helyére a Baross-szobor, összevont végállomást kaptak a trolik. Kevésbé szerencsés a teraszos, hidas, túlbonyolított térrendszer, és ijesztő a pályaudvar állapota, de az utóbbi a MÁV felelőssége.

* * *

Az ezredfordulótól Budapest közpon­ti fekvésű, fontos csomópontjai közül több - Móricz Zsigmond körtér, Kálvin tér, Baross tér - hosszú időre palán­kokkal körülvett, zűrzavaros építkezé­si területté vált, és a végtelenbe nyúló építkezést a városlakók egyre remény­vesztettebben figyelték. A metróépí­tés évtizedes csúszásának azonban lett egy szerencsés mellékhatása: időköz­ben megváltozott a közlekedésszerve­zési szemlélet, és a felszín átszabását több esetben összekötötték forgalom­csillapítással és a tömegközlekedés át­szervezésével. Így nemcsak esztétikai megújulás történt, hanem a metróépít­kezésre hivatkozva a Budapesti Közle­kedési Központ olyan változtatásokat is meg tudott lépni, amelyeket másként nem lehetett volna.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.