TÉTMÉRKŐZÉS

/ 2007.02.15., csütörtök 20:49 /

Tagbeléptetési botrány borzolja a tisztújításra készülő SZDSZ tagságának idegeit. Fodor Gábor és Kóka János küzdelme rég nem látott izgalmakat ígér az ínyenceknek: a terepeken egyenlő az állás, ám Kóka esélyeit növeli, hogy Kuncze Gábor is mellette tette le a voksát.A párt jövőjét meghatározó váltás készül az SZDSZ-ben - legalábbis ez a meggyőződés van kialakulóban nagypolitika-szerte. Az elnökségért már nem induló Kuncze Gábor székéért ketten szállnak ringbe. Fodor Gábor, a Fidesz egyik alapítója és a Horn-kormány első kulturális minisztere, valamint Kóka János gazdasági tárcavezető összecsapása az utóbbi évek első igazi megmérettetése az elnöki posztért a pártban. Mindkét politikus megszerezte az induláshoz szükséges jelöléseket, s a háttérben már egy ideje folyó terepmunkát a nyílt sisakos küzdelem váltotta fel.

ORMÁNSÁGI CSODA

Kiderült azonban, hogy a csatamező alá van aknázva: január végén-február elején tagbeléptetési botrány borzolta a szabadelvű hadakat. A liberálisokhoz 2006 augusztusában elszegődött Mali Zoltánt tavaly októberben nagy fölénnyel választották az ormánsági Drávapiski polgármesterévé, holott tavasszal a párt itt egyetlen szavazatot sem kapott. A település SZDSZ-szervezetébe a 96 lakosból ötven be is lépett. A faluban és környezetében növekedésnek indult a párt taglétszáma, tavaly nyár óta egyes információk szerint 700, mások szerint 900 ember érezte úgy, hogy Dél-Baranya gondjaira a több-biztosítós egészségügy, az öngondoskodás eszméje, a szabadpiaci verseny jelentheti a megoldást. Amikor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a helyi cigányságot ajándékokkal sikerült beszervezni, ráadásul a polgármesterről kiderült, hogy korábban lopásért elítélték, Mali Zoltánnak távoznia kellett a pártból. Az ügy felgöngyölítését követelők a drávapiski erős ember korábbi protezsálóját, Wekler Ferencet, s rajta keresztül Kóka Jánost vették célba. Az Országgyűlés korábbi szabad demokrata alelnökéről régóta hírlik, hogy a gazdasági miniszter pártelnökségét támogatja. Kóka sem volt hálátlan, a két éve szőlőtelepítéséhez állami támogatást szerző Weklert az M6-os autópálya építésének egyik koordinátorává nevezte ki.

Azt viszont még az általunk megkérdezett legelszántabb fodoristák sem állítják egyértelműen, hogy Wekler Kóka megbízásából szervezte volna a beléptetést. Információink szerint a gazdasági tárca vezetője Fodor Gáborhoz hasonlóan a párt belső fórumain az ügy kivizsgálását szorgalmazta, és leszögezte: soha nem találkozott Mali Zoltánnal. Utóbbi ugyanakkor a Klubrádióban ennek ellentmondva azt tárta a hallgatóság elé, hogy "nagyon jó érzés volt Kóka Jánostól megkapni kedvenc könyvét karácsonyra". Az interjúból kiderült, hogy az akkor még liberális reménységnek számító Mali egy faszenes vasalóval viszonozta a figyelmességet, mondván, a miniszter azzal simítsa el az ország problémáit.

MUNKA A TEREPEN

A Baranyában történtek mindenesetre ráirányították a figyelmet arra, hogy a választás helyben dől el. "A nyolcszáz küldöttből háromszáz-háromszáz már felsorakozott egyik vagy másik oldalon; most a kétszáz ingadozó megdolgozása van soron" - magyarázza egy fodorista talpas. Mások úgy látják, nem ennyire szoros a verseny, Kókánál van az előny, ám ők is elismerik, nüanszok dönthetnek a hajrában. Nem véletlen, hogy a jelöltek vezérkarai sokat időznek az ország térképe fölött. Noha teljesen egységesen szavazó megye alig van, kirajzolódnak az erőviszonyok: Heves, Békés, Borsod, Somogy, Hajdú-Bihar inkább a fodorista zászlóra esküszik, Budapest, Baranya, Tolna, Fejér, Vas, Csongrád pedig Kóka mögé tömörül.

A fokozottabb figyelemnek árnyoldalai is vannak; ha eddig nem tudták volna, a jelöltek helyben szembesülhetnek a párt alacsony szervezettségi fokával. "Egy alföldi választókerület 18 településéből 1990-ben még 16-ban volt szervezet - ma itt három SZDSZ-csoport van. Ráadásul tavaly ősszel katasztrofálisan szerepeltünk: szavazók százezrei ha akarnának, sem tudnának helyi SZDSZ-es döntéshozóval találkozni, ennek pedig végzetes hatása lehet 2010-es eredményeinkre" - kesereg egy országgyűlési képviselő ügyvivő, aki szerint bárkit válasszanak elnöknek, a legfontosabb feladata az lesz, hogy összerázza a pártot.

Kóka János receptje már ismert: a gazdasági tárca vezetője Jövőképes ország - jövőképes SZDSZ című programjában a modern vállalatirányítás eszközeit javasolja. "Dinamizálás", "teljesítményorientáltság", új "HR-modell" - e szavakat ízlelgetik a párttagok. Többen azonban nincsenek elragadtatva az üzleti szemlélettől. "Az SZDSZ párt, nem pedig vállalat. Változás nyilván kell, de mit csinál Kóka, ha egy országos átlag alatti szavazatszámot teljesítő emberünket még több munkára akar rávenni? Megfenyegeti, hogy nem indulhat képviselőjelöltként? Ő csak hálás lesz, hogy nem kell három-négy százalékért hónapokat talpalnia" - füstölög a már idézett Fodor Gábor-támogató.

A Kóka Jánost kedvelők viszont vallják, nincs más út, ha az SZDSZ sikeres akar lenni, egész működését át kell formálnia. "Gábor a rendszerváltó elvi alapokhoz akar visszatérni. Szerintünk paradigmaváltásra van szükség: az alapértékeket vállalva kell megtalálnunk azokat a rétegeket, amelyek nem a bal-jobb tengelyen határozzák meg magukat" - magyarázza egy kókista kampánystratéga, aki szerint az önmagáért felelősséget érző, keményen tanuló és dolgozó, liberális vonzalmú fiatalok, középkorúak lesznek egy Kóka János vezette párt célcsoportjai.

A program kidolgozásához persze szükség volt a politikus belső támogatottságának növelésére, hiszen a pártba tavaly januárban belépett miniszter kapcsolati hálója sokáig nem vetekedhetett a 13 éve SZDSZ-mezben focizó Fodor ismertségével. Ezért a miniszter stábja az utóbbi hónapokban közel száz személyes és kiscsoportos találkozót szervezett a párt környékének meghatározó személyiségeivel. Meg is lett az eredménye: Halda Alíztől Hodosán Rózáig, Konrád Györgytől ifj. Rajk Lászlóig számos liberális véleményvezér biztosította támogatásáról a gazdasági tárca első emberét, amit többen azért is furcsállottak, mert a demokratikus ellenzékhez sokkal inkább kötődik a Fideszalapító Fodor Gábor, mint az 1980-as évek végén az esztergomi ferences gimnáziumban - saját bevallása szerint - Beszélőt olvasgató Kóka János. A fodoristák a rokonszenvhullámot azzal magyarázzák, hogy a párt mára ugyan megkopott, ám még mindig meghatározó nagymoguljai (Pető Iván, Magyar Bálint) és az elnök, Kuncze Gábor is Kóka mellé állt.

NYITÁS AZ EGYHÁZAK FELÉ?

A gazdasági minisztert segítők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy az SZDSZ vezető testületeiben régóta dolgozó Fodor sokkal inkább tekinthető a status quo jelöltjének. Mindenesetre a Kóka János múlt heti kampányrajtján beszédet mondók is a politikus támogatói táborának sokszínűségét voltak hivatottak jelképezni. Felszólalt az SZDSZ megmaradt vidéki polgármestereinek egyike, a Kalocsát irányító Török Gusztáv Andor. A városvezetőnek sikerült is meglepetést keltenie a hardcore liberális társaságban, amikor arról értekezett, hogy nyitni kell az egyházak felé. Lakos Imre budapesti elnök a fővárosiak harcos üdvözletét hozta, Kuncze Gábor pedig pártbéli tekintélyét tette a jelölt mögé. Az alternatív lazaságot testesítette meg a szintén Kóka mellett korteskedő Vágvölgyi B. András újságíró és filmes, aki a minisztert rendszeresen segítők közé tartozik. Idesorolják még többek között Örkény Antal szociológust, a szintén társadalomkutató Csepeli Györgyöt, a gazdasági tárca közpolitikai igazgatóját, a korábban Demszky Gábor kampányát irányító reklámszakembert, Bruck Gábort és Baranyi Imre közgazdászt, az ÁPV volt igazgatósági tagját. Fodor Gábor kampányát Gulyás József országgyűlési képviselő, a párt Pest megyei szervezetének elnöke irányítja. A kedvező végeredményhez mindkét jelölt számít az ifik voksaira. A párt ifjúsági szervezete, az Új Generáció hivatalosan nem foglalt állást egyikük mellett sem, hiszen tagjaik között Kóka- és Fodor-pártiak egyaránt megtalálhatók, értesüléseink szerint utóbbiak vannak többségben. Aminek azért is lehet jelentősége a tisztújításon, mert a küldöttek tíz százalékát az Új Generáció adja. Ám a kampánytechnikák elemzése, az esélylatolgatás mellett egyesek még az alapkérdések elemzésénél tartanak. Azaz: miben különbözne egy Kóka János vezette SZDSZ a Fodor Gábor irányította párttól? "Ha Kóka lenne az elnök, a párt egyarcú, versenyközpontú, pragmatikus lenne. Fodor elnökségéből többarcú, kevésbé pragmatikus, elvszerűbb politika következik" - magyarázza egy fővárosi közgyűlési képviselő, aki még nem döntötte el, kire adja voksát.

Mivel még sokan vannak így a pártban, az MSZP-hez való viszony pedig kényes téma, az utóbbi időben Kóka János is mindent megtesz, hogy jogtalannak tűnjön a "Gyurcsány embere" vád. Személyesen rontott rá Horn Gyulára, amikor a volt kormányfő a vizitdíj visszavonásáról nyilatkozott, és sejtetni engedte, hogy az autópálya-építkezések kapcsán összeütközései voltak Puch László MSZP-pénztárnokkal. A vájtfülűbbek azonban felfigyelhettek arra, hogy az ideológiai arcél erősítésekor csakis olyan politikusok kerültek célkeresztbe, akik a szocialisták között nem számítanak Gyurcsány feltétlen hívének. Az Indexben pedig Kóka két legyet ütött egy csapásra: elmondása szerint a "jobboldali sajtó brutális támadássorozatot" indít majd ellene, ám ő azt üzeni a vádiratot készítőknek, hogy nem fogja "megkötni azokat a kompromisszumokat", amelyeket egyesek szeretnének látni. Magyarán: a miniszter azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a "régi", Puch-féle MSZP a sajtóval szövetkezve szeretné jobb belátásra bírni a rendíthetetlen liberális politikust.

Ha Kókát egyesek a Gyurcsány Ferenccel fenntartott szövetsége miatt bírálják, mások azért morgolódnak, mert Fodor fontosnak tartotta a nyilvánosság tudomására hozni, hogy mostanában ismét beszélő viszonyban van Orbán Viktorral. Kérdés persze, hogy a két, már más pártban tevékenykedő politikus közti kordon jelképes lebontása mennyire nyeri el az Orbánt nem szívlelő SZDSZ-tagok rokonszenvét.

HÁTRA ARC

Kóka János - nyilván nem függetlenül az SZDSZ elnökválasztási kampányától - a múlt hét végén visszavonta a hírközlési törvény tervezett módosítását. Az adatvédelmi ombudsman és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által is kifogásolt szöveg egy uniós direktívára hivatkozva a jelenleginél nagyobb hatósági hozzáférést biztosítana az internetfelhasználók adataihoz, valamint magánemberek telefonforgalmához. Az uniós normákkal ellentétben a tervezet nem kérelemre történő adattovábbítást, hanem folyamatos hozzáférést ír elő, ráadásul a nemzetbiztonsági szerveknek, a rendőrségnek a jövőben még az adatkérés jogalapját sem kellene meghatároznia. A gazdasági tárca vezetője a minisztérium honlapján közzétett anyagot szombaton visszavonta, mondván, "liberális politikusként jelen formájában" elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. Kóka egyben felkérte a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét, hogy a társadalmi egyeztetés előtt végezze el a javaslat szakmai kontrollját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.