"Ukrajna egyben marad"

, / 2014.03.05., szerda 15:18 /

Biztos, hogy Ukrajna a jelenlegi orosz beavatkozás után sem fog szétszakadni - mondja a Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Vitalij Klicsko. Az egyik legbefolyásosabb ukrajnai párt, az UDAR (Ütés) elnöke, a májusi elnökválasztás egyik indulója - aki profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok volt - szerint a kárpátaljai magyarok az új kijevi vezetéstől sem fognak autonómiát kapni.

- Miért volt annyira fontos, hogy Viktor Janukovics államfő elmenekülése után az ukrán parlament egyik első dolga legyen a regionális nyelvtörvény eltörlése - Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő viszont nemigen akarja aláírni az erről szóló határozatot -, mely elvben a kárpátaljai magyaroknak is széles jogköröket adott? Gondolja, hogy Magyarország ilyen szomszédot szeretne?

- A parlament által hatályon kívül helyezett nyelvtörvény mindig is az ukrán alkotmányba ütközött. Ráadásul sok eljárási visszaéléssel fogadták el, s ez az elejétől fogva megkérdőjelezte a hatálybalépését. Az egész nem volt más, mint reklámfogás. A jogszabály tulajdonképpen soha nem lépett életbe, hiszen milliárdokra lett volna szükség a gyakorlati átültetéséhez, ám a bevezetésére nem volt közpénz félretéve. Így még az ezzel kapcsolatos közigazgatási döntések sem születhettek meg. Ugyanakkor ebben a helyzetben értem az önök aggodalmait. Szeretnénk Ukrajnát közelebb vinni az Európai Unió alapelveihez, és ebbe az emberjogi normák tiszteletben tartása is beleértendő, ami az itt élő kisebbségek felemelkedésének kulcsa is egyben. Ezért az UDAR új törvényen dolgozik, melyet remélhetőleg Ukrajna összes nemzetisége el fog fogadni.

- Azokban a kárpátaljai körzetekben, ahol a magyarok többségben élnek, a helyiek régóta autonómiát szeretnének. Önök megadják nekik az önrendelkezést?

- Az ukrán alkotmány nem garantál autonómiát egyetlen nemzeti kisebbségnek sem. Ezt a kérdést a decentralizáció során kellene megvitatni és megoldani úgy, hogy a helyi önkormányzatok jogkörét szélesítjük. Ezzel párhuzamosan EU-konformmá kell tenni a törvényhozást Ukrajnában.

- Kárpátalján szélsőségesek nemrég betörtek a beregszászi és az ungvári középületekbe. A magyar népesség fél, hogy az ukrán nacionalizmus miatt támadások érik, és menekülnie kell. Ha önök kerülnek hatalomra, milyen garanciákat adnak majd a kisebbségek védelmére?

- Sajnos ilyesmi sok helyen előfordult, miután többen meghaltak Kijev utcáin. Az erőszakoskodó emberek nagy része nem nacionalista, csupán dühös állampolgár. A kisebbségek védelmét az ukrán alkotmány is garantálja, a törvények betartásáért pedig az államfő felel.

- Gondolkoztak már azon, hogy a Visegrádi Csoporttól - a szomszédok jól ismerik az ukrán helyzetet - kérnének segítséget a politikai megoldáshoz?

- A Visegrádi Csoport szolidaritása sokat jelent. Nemcsak a válság során, hanem az uniós társulási szerződés előkészületei alatt is. Sajnos hatékony támogatás csak annyi történt, hogy szankcionálták azokat a hivatalnokokat és rendőröket, akik gaztetteket követtek el az elmúlt időszakban. A jövőben szükségünk lesz a Visegrádi Csoport tapasztalataira, hogy miként lehet az ukrajnai reformokat keresztülvinni és az Európai Unióhoz való csatlakozást előkészíteni.

- A jelenlegi állapotokat polgárháborúnak, forradalomnak vagy etnikai konfliktusnak - ukránok az oroszok ellen - minősítené?

- Ez forradalom. Hosszú szembenállás után Janukovics rezsimje megdőlt. Ma az új kormány, amilyen gyorsan csak lehet, igyekszik csökkenteni azt a hatalmi űrt, amelyet Janukovics és legközelebbi szövetségeseinek elmenekülése okozott. Ez az országot nehéz helyzetbe sodorta, melynek megoldása sürgős, s egyáltalán nem könnyű.

- Arszenyij Jacenyuk, az átmeneti kormány miniszterelnöke Julija Timosenko pártjából, a Batykivscsinából (Haza) került ki. Ön bejelentette, hogy indul a május 25-i elnökválasztáson, melyen vetélytársak lesznek Timosenkóval. Megbomlik a Janukoviccsal szemben állt szövetség egysége?

- Nagyon remélem, hogy meg tudjuk őrizni az egységet. Koalíciót hoztunk létre, mely kijelöli a kormányt. Ennek a kabinetnek az lesz a feladata, hogy kezdje el kidolgozni a reformokat, félretéve a pártpolitikát. Ezért fontos, hogy a miniszterek tisztességes emberek legyenek, akik szakértői az adott területnek, függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteik vannak. Rendet kell teremteni az országban. Most nincs idő másra. Már bejelentettem, hogy indulok az elnökválasztáson. Most a kampányra és a programom kidolgozására kell összpontosítanom, melyet meg szeretnék valósítani a választások után.

- Ha az előbbiek szakértői kormány felállítását jelentik, akkor figyelembe kellene venni, hogy az ilyen testületek sokak szemében a globális pénzvilágot képviselik.

- Az ukrán gazdaság helyzete bonyolult. Ezért is fontos, hogy gyorsan koalíciót kössünk, s megválasszuk az államfőt, hogy mentsük, ami még menthető. Mindezért az új kormánynak feltétlenül szakértőkből kell állnia.

- Ön szerint van esélye annak, hogy Ukrajna a jelenlegi orosz akció után szétszakad?

- Biztos vagyok abban, hogy Ukrajna nem fog kettészakadni. Ez a híresztelés azoktól a politikusoktól származik, akik csődöt mondtak, de erősen kapaszkodnak a hatalomba. Ennek a körnek semmi nem számít, csak a saját érdekének érvényesítése, akár az országot is feláldozva. Azért tegyük hozzá, hogy ezeket az embereket az országon kívülről támogatják.

- Nyilván az oroszokra gondol.

- Oroszország magatartása mindig is jelentősen befolyásolta Ukrajna helyzetét. Az orosz politikusok és hatóságok tevékenysége a mostani beavatkozás előtt is érezhetően erős volt a keleti régiókban, de különösen a Krím félszigeten. Tény viszont, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van. Janukovics rezsimje tönkretette a gazdaságot, a közpénzeket ellopták. Sajnos nem vagyunk képesek megmenteni az országot külső segítség nélkül. Komoly támogatásra lesz szükségünk ahhoz, hogy talpra állíthassuk gazdaságunkat, s végigvigyük a gazdasági reformokat.

- Ez az EU segítségét jelenti. Komolyan gondolja, hogy Brüsszel akar is valamit tenni önökért?

- Ez nem csak a mi kívánságunk. Az EU is ezt szeretné. Folyamatosan tárgyalunk az illetékesekkel. Ez nem csupán elvont segítségnyújtást jelent, hanem konkrét lépéseket. Amikor az EU összegekről és feltételekről beszél, az nem ígérgetés, hanem valódi felajánlás.

- Ön és az UDAR mit szándékozik tenni, hogy konszolidálja a helyzetet Ukrajnában?

- Elsősorban az az érdekünk, hogy végbemenjenek az ország európai integrációjához szükséges reformok, s hogy ne lehessen visszafordítani őket. Ne fordulhasson elő még egyszer, hogy jön egy diktátor, aki visszarántja az országot a korrupció világába, és lábbal tiporja az ukrán nép emberi jogait.Vitalij Klicsko a múlt hétvégi orosz beavatkozással kapcsolatban a következő követeléseket fogalmazta meg Moszkvával szemben.

1. Az orosz flotta katonáit vissza kell rendelni a Krím félszigeten lévő bázisukra.

2. Vonják ki azokat az orosz fegyveres erőket, amelyek illegálisan léptek Ukrajna területére.

3. Az ukrán haditengerészeti létesítményekre vonatkozó orosz bérleti szerződést úgy kell módosítani, hogy ezek az eszközök ne jelentsenek veszélyt Ukrajna területi egységére és függetlenségére.

4. Oroszországnak mint a Budapesti Memorandum* egyik aláírójának meg kell erősítenie elkötelezettségét a szerződésben foglaltak betartására.

5. Meg kell határozni, hogy milyen esetekben kell orosz-ukrán konzultációt tartani - a Budapesti Memorandumban foglaltak szerint -, s mit lehet olyan helyzetnek tekinteni, amely fenyegeti Ukrajna függetlenségét és területi sérthetetlenségét.

6. Oroszország elnöke kérje a moszkvai törvényhozást, hogy vonja vissza és helyezze hatályon kívül azt a rendeletét, amely felhatalmazza az orosz államfőt, hogy fegyveres erőt alkalmazzon Ukrajnában.

7. Oroszországnak garanciákat kell adnia a területén élő ukránoknak, hogy szabadon használhatják nyelvüket és gyakorolhatják kultúrájukat.

8. Oroszországnak ki kell adnia Viktor Janukovics volt ukrán elnököt, és mindazokat a személyeket, akiket Ukrajnában tömeggyilkossággal vádolnak.

* Budapesten 1994-ben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország kötelezettséget vállalt, hogy tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét és szuverenitását annak meglévő határai között. Ukrajna cserében vállalta, hogy megsemmisíti a szovjet időkből származó nukleáris arzenálját. Kijev eleget tett a szerződésben vállaltaknak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.