Unfair play

/ 2011.03.04., péntek 15:40 /

Az európai labdarúgás eddigi legnagyobb bundabotrányát tárgyalja hónapok óta a németországi Bochum bírósága. A megvesztegetéseket a manipulált sportfogadásból csillagászati vagyonokat kereső horvát "keresztapák" irányítják. A tavaly év végi első, majd a hamarosan kezdődő második perben több magyar csapat is érintett.

"Börtönbe kerülnek. Felfüggesztett ítéletre nem számíthatnak" - hangoztatta Carsten Schwadrat, a bochumi törvényszék bírája az európai labdarúgás eddigi legnagyobb bundabotrányával foglalkozó eljárás tavaly indult első perének 19. napján. Kijelentése négy vádlottat érint. További hat - már vizsgálati fogságban tartott - gyanúsított manipulációjával foglalkozik a március 21-én kezdődő második per. Köztük van a futballra kötött fogadások, megvesztegetések és lefizetések "keresztapja", a horvát származású, de német állampolgár Ante Šapina.

A bíróság 24 országban elkövetett csalások szálait igyekszik fölgombolyítani. Az ügyekre véletlenül derült fény. A Ruhr-vidék rendőrsége - a kábítószermaffia tevékenységét vizsgálva - a lehallgatott telefonbeszélgetések között manipulált meccsekre, magas tétekkel kötött fogadásokra lett figyelmes. Ez után alakult meg a nyomozók 30 fős csoportja. A vezetőjüktől, Thomas Lückétől kapott információk szerint 304 gyanús meccsel, 340 személlyel foglalkoztak, és 60 településen folytattak házkutatást. A német határokon túl Belgium, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Svájc, Magyarország és Törökország került a célkeresztbe. A feltételezett csalók az első perben átvilágított 32 mérkőzés kapcsán 370 ezer eurót fordítottak játékosok és bírók lefizetésére, kétmillió euró értékben kötöttek fogadásokat, és végül 1,6 millió eurós nyereségre tettek szert.

"Nemcsak vereségre vagy győzelemre tippeltek, hanem a piros lapok számára, a találkozók hajrájában lőtt gólokra. Az FC Augsburg-VfL Osnabrück találkozóra 2009 áprilisában egy ázsiai fogadóirodában 150 ezer euró értékben fogadtak, majd 239 ezer eurós nyereséget zsebeltek be" - mondja Volker Talarowski, a törvényszék sajtófőnöke. A bűnözők szokatlan befektetéstől sem riadtak vissza. Átvállalták például a belga II. osztályban szereplő Union Royale 700 ezer eurós adósságát, hogy a továbbiakban befolyást gyakorolhassanak a klubra.

A bochumi ügyészség a két perben 270 meccsel foglalkozik, 250 gyanúsítottal, akik 1,5 millió eurót fordítottak megvesztegetésre, 12 milliót fogadásokra, és 7,5 milliós nyereségre tettek szert. Az anyagból levonható tanulság kiábrándító. A tettesek megfosztják a futballt fő vonzerejétől: a kiszámíthatatlanságtól. Hiszen a labdarúgás varázsa abban rejlik, hogy az esélyesek elbukhatnak, a kiesőjelöltek pedig megverhetik a bajnokaspiránsokat. A bundázás tudatában viszont mostantól a csalás gyanúja merülhet fel minden öngólnál, kihagyott helyzetnél, vitatható játékvezetői döntésnél.

A Német Labdarúgó-szövetség igyekszik bagatellizálni a pert, és azt hangoztatja, hogy a bajnokság elitosztálya mentes minden gyanútól. A Bundesliga-csapatok játékosai ugyanis annyit keresnek, hogy őket már nem lehet megkörnyékezni néhány ezer euróval.

Eddig az FC St. Pauli volt játékosa, René Schnitzler vallotta be, hogy öt meccs manipulálásának ígéretével 100 ezer eurót vett át. E feladatának azonban állítása szerint nem tett eleget. A Sternnek adott interjújából kiderül, hogy a profik maguk is előszeretettel kötnek fogadásokat. "A csapatok tagjainak 70-80 százaléka folyamatosan fogad" - állítja Schnitzler, és feleleveníti e szokás egyik furcsa megnyilvánulását: "A Legia Varsó elleni találkozóra induló Bayer 04 Leverkusen egyik játékosa a repülőtéren kalapot tett társai elé, és felszólította őket, dobjanak bele fejenként 500 eurót. A több mint 5000 eurót kitevő összeget az nyerte el, akinek a csomagja az érkezés után elsőként került a futószalagra."

Tuna A. - az első per négy vádlottjának egyike - két játékvezető lefizetését erősítette meg. Novo Panic (Bosznia-Hercegovina) és Oleg Orehov (Ukrajna) öt számjegyű összegeket vett át, hogy manipulálja az U21-EM-selejtező Svájc-Grúzia és az FC Basel-ZSKA Szófia Európa-liga-meccset. A világszövetség mindkettőjüket örökre eltiltotta.

A második per fővádlottjának Ante Šapina ígérkezik, akit Rober Hoyzer német játékvezető megvesztegetése miatt 2005-ben már elítéltek 2 év 11 hónap börtönre. Szabadulása után ott folytatta, ahol abbahagyta. A vizsgálati fogságban tartott "keresztapa" kihallgatásával szerzett értesülésekre támaszkodik az eddig nyilvánosságra került vádirat két magyar vonatkozású pontja. Amint Volker Talarowski bírósági szóvivő a Heti Válasznak megerősíti, mindkét esetben a Debrecen került a bíróság figyelmének középpontjába. "A Debrecen-Young Boys Bern Európa-liga-találkozóra 2008 augusztusában a vádirat szerint úgy futott ki a magyar együttes, hogy - 50 ezer euró ellenében - védelmének majdnem minden tagja hajlandó volt a manipulációra" - hangoztatja a szóvivő. A Fiorentina ellen 4-3-as vereséggel végződött 2009-es BL-találkozó előtt pedig Németországból két személy indult útnak, hogy megvesztegesse a hazaiak kapusát, Vukasin Polekszicset. Útközben kapták a hírt, hogy egy másik csoport már megelőzte őket...HAMISAN SZÓLT A SÍP?

A legfrissebb magyar érintettségű botrány kapcsán immár a FIFA is vizsgálódik. A minapi antalyai Észtország-Bulgária (2-2) barátságos meccs mind a négy gólja tizenegyesből született. "Már a kezdő sípszó előtt kaptunk olyan információkat, hogy esetleg fogadási csalás áll a háttérben, miután ugyanez az ügynökség szervezte a lett-bolíviai (elő)mérkőzést is, amelyen három büntető volt" - fogalmaz az észt szövetség szóvivője, Mikhel Uiboleht. Észt sajtóhírek szerint az észt-bolgár találkozó előtt az ázsiai fogadóirodáknál váratlanul csökkentették a "legalább három találat születik az összecsapáson" fogadási ajánlat szorzóját. A három magyar játékvezetőnek - Lengyel Kolosnak, Selmeczi Krisztiánnak és Csák Jánosnak - egyébként nem is lett volna joga felnőtt válogatott mérkőzésen bíráskodni, hiszen itthon csak Budapest-bajnoki és NB III-as mérkőzéseket vezethetnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.