Vitatott haszon

/ 2001.06.01., péntek 07:48 /

Montreal még egyértelműen ráfizetett az 1970-es olimpiára: a tervezett 310 millióval szemben a költségek elérték a másfél milliárd dollárt. Moszkva 1980-ban csonka olimpiát rendezett, vélhetően nagy ráfizetéssel. Amerika ellenben nyereséget mutatott ki az 1984-es, ugyancsak csonka olimpia után: Los Angeles hivatalosan 233 millió dollár nyereséget jelentett. Szöul 1988-ban 288 millió dollár hasznot ért el. A barcelonai olimpia 1992-ben tízmilliárd dolláros kiadást emésztett föl, ennek nagyobbik felét befektetők fizették. A közönségtől származó bevételek mindössze hárommillárd dollárt értek el, azaz a hiány hétmilliárdra rúgott. Megmaradtak viszont a létesítmények. Vállalkozási alapon rendezték az atlantai olimpiát 1996-ban, a hivatalos értékelés szerint nyereségesen. A tavalyi sydneyi olimpiára a tartomány 1,2 milliárd amerikai dollárt költött, az ausztrál állam csaknem százmilliót, a helyi magánvállalatok pedig 660 milliót fektettek be. A cégek pénzelték a központi stadion és az úgynevezett Superdome építését. Egyes sajtójelentések szerint az állam milliárdos ráfizetést könyvelt el a rendezvény után. Más értékelések szerint a nyolcvanas évek óta az olimpiák nyereségesek. Ennek kimutatása azonban bonyolult, mert - mint a világkiállítások esetében - nehéz vitathatatlanná tenni: a beruházások továbbgyűrűző szerepét. Azt az ellenpropaganda képviselői is többnyire elismerik, hogy míg az olimpia előtt Sydney, mint a "világ peremén" lévő város, elhanyagolható volt a busásan jövedelmező konferenciaturizmus piacán, már az olimpia előtt két évvel a második helyre jött fel a városok eme versenyében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.