Filmklub

Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz

Miután a Vad Magyarország (rendezte: Török Zoltán) című alkotás 2011-ben a legnépszerűbb magyar film lett a hazai mozikban, nyilvánvalóvá vált, hogy nálunk is komoly igény mutatkozik látványos, minőségi természetfilmekre. Az egy rétisascsalád mindennapjait és egy fiatal vidra kalandjait bemutató film átütő szakmai és közönségsikere a műfaj több évtizedes elhanyagoltságát, mellőzését adta át a múltnak. A Heti Válasz Filmklub következő alkalmával nemcsak egy újabb sikergyanús alkotást, a Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című természetfilmet mutatjuk be, hanem a vetítést követő beszélgetés során Mosonyi Szabolcs rendező a kulisszák mögé vezet bennünket: werkfilmrészletekkel szemlélteti, mennyi leleményre és kitartásra van szükség egy-egy ritkán vagy addig soha nem látott természeti jelenség rögzítésére.

A Vad Szigetköz két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán. A hódcsalád az egykori bányagödröt lakja, míg a nyárfák tetején telepesen költő kormorán az áramló vizet kedveli. Miközben az egyik alszik, a másik aktívan mozog. Mozgásukat követve nappal és éjszaka is bejárjuk a tájat. A film cselekményét „átszövi” az ember, aki aranyat mos, táplival halászik, biciklizik, kenutúrázik. A Vad Szigetköz ebbe a világba kalauzolja nézőit: rendkívül látványos módon.

A Heti Válasz az internetes letöltések és a magányos filmnézések idején közösségi élményt kíván nyújtani olvasóinak és az érdeklődőknek a Heti Válasz Filmklubbal. A rendezvénysorozat olyan magyar alkotásokat tűz műsorra, amelyek filmtörténeti értékük mellett a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartó témákat dolgoznak fel. A nézők a vetítések után nemcsak pódiumbeszélgetést hallhatnak a meghívott alkotókkal, szereplőkkel, de maguk is kérdezhetnek.

A 2012 novemberében indult filmklub vendége volt már többek között Makk Károly, Tímár Péter, András Ferenc, Bereményi Géza, Gigor Attila, Almási Tamás, Hajdu Szabolcs. Várunk minden érdeklődőt facebook oldalunkon, ahol rendezvényeinkről fotók és további információk is találhatók! 2014-ben több premier vetítést tervezünk, ez a sorozat indult el a február 19-i bemutatóval.

Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

2014. május 28., 19 óra

MOSONYI SZABOLCS: VAD SZIGETKÖZ – A szárazföldi delta című természetfilmjének vetítése után közönségtalálkozó a film rendezőjével, aki az alkotás készítésének műhelytitkaiba is betekintést nyújt.