Filmklub

Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér

A film főszereplőjét, a tízéves Dongót szülei és keménykezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Akárcsak edzőtársainak, ez élete és nappala, teste pedig tele van a fegyelmezés következtében kék-zöld foltokkal. Tizenhárom éves korában első kitörési kísérletként megszökik egy nagy bajnokság előtti versenyről. 19 évvel később megérkezik egy modern, jól felszerelt kanadai edzőközpontba. Tornász gyerekek edzését bízzák rá. Magával hozott kelet-európai stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját feldolgozatlan múltjával, gyökereivel kell szembenéznie - a tornaterem falai közt töltött örömtelen gyerekkorral és a múlt kísérteteivel.

A két főszereplő, a Dongót alakító Hajdu Zoltán Miklós és a kanadai tornászt, Kyle Manjakot megformáló Kyle Shewfelt az életben is tornászmester és tanítványa, Shewfelt a 2004-s olimpián talajon aranyérmet nyert. Bár a film a történet harmadik főszereplőjét, Dongó gyermmekkori edzőjét (Gheorghe Dinica színész nagyszerű előadásában) egy idő után magára hagyja, tudható, hogy a Puma néven emlegett mesteredzőt, a román tornászsport eredményes trénerét a rendszerváltás után a helyi bulvársajtó és a gyermekek szülei is támadni kezdték. Mi lett az ő sorsa? Az életrajzi történet mely pontjain módosított a valóságon az elmesélhetőség kedvéért a rendező? Durvább a valóság, mint a film?

Hajdu Szabolcs életrajzi filmje azon ritka magyar alkotások közé tartozik, amely mind a közönség mind a kritikusok elismerését elnyerte. A film főszerepét a rendező - önmagát alakító -  testvére, Hajdu Zoltán Miklós játssza. Jellemző, hogy az alkotás a 2006-os Magyar Filmszemlén nemcsak szakmai elismeréseket kapott (legjobb producer, operatőr, rendező, vágó), de elnyerte a külföldi kritikusok által megszavazott Gene Moskowitz-díjat és a közönségdíjat is.

Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

2013. április 17., 19 óra

HAJDU SZABOLCS: FEHÉR TENYÉR című filmjének vetítése után közönségtalálkozó a film rendezőjével.