Filmklub

Szász Attila: A berni követ - PREMIER

„A forradalom nem szakmai kérdés” – újabb remek történelmi thriller A vizsga és a Szabadság –Különjárat forgatókönyvírójától, Köbli Norberttől, akinek 1957-ben játszódó túszdrámájából Szász Attila rendező készített filmet.

A megtörtént eseményeken alapuló alkotás egy kevéssé ismert, de nagyon izgalmas epizódot dolgoz fel. Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, bár helyi lapértesülések szerint, Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni a magyar nagykövet túszul ejtésével. Ugyanakkor bizonyos forrásokból kiderül, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket. Céljukat tulajdonképpen elérték, mert heteken keresztül a külföldi sajtó napirenden tartotta a támadás – és ezáltal a levert forradalom – ügyét, hiszen nemcsak a nemzetközi politika, a diplomácia, de a helyi képes újságok is több alkalommal foglalkoztak a témával.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatásával elkészült film igazi jutalomjáték olyan színészek remek alakításával, mint Kulka János, Kádas József, Szabó Kimmel Tamás, Lovas Rozi és Balsai Mónika.

Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

2014. február 19., 20 óra

SZÁSZ ATTILA: A BERNI KÖVET című filmjének vetítése után közönségtalálkozó a film rendezőjével.