Konferencia

A 24. órában? - A globális felmelegedés hatása Európára és Magyarországra

Újabb sikeres konferenciát zárt a Heti Válasz, melyet ezúttal a Figyelő című hetilappal közösen szervezett.

A klímaváltozásról szóló tanácskozáson előadást tartott Sólyom László köztársasági elnök és Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is. "Az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben az Európai Uniónak van a legnagyobb esélye arra, hogy az új tagállamoknak köszönhetően hiteles példát mutasson" - mondta Sólyom László. Az államfő szerint az éghajlatváltozás megfékezéséhez valamelyik globális szereplőnek meg kell teremtenie a fenntarthatóság feltételeit, hogy létrejöhessen a világszintű összefogás. A példaadó régiónak úgy kell növelnie a fejlettségi mutatóit, hogy eközben nem hagy kiegyenlítetlen ökológiai adósságot sem a saját területén, sem a világ más részein. Szerinte azért az EU-ban kínálkozik a legjobb lehetőség erre, mert a bővítésekkel a közép-kelet-európai országok "feljavították" az unió ökológiai állapotát.

Konferencia összefoglaló:

Újabb sikeres konferenciát zárt október 3-án a Heti Válasz, melyet ezúttal a Figyelő című hetilappal közösen szervezett. A klímaváltozásról szóló tanácskozáson előadást tartott Sólyom László köztársasági elnök és Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is.

"Az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben az Európai Uniónak van a legnagyobb esélye arra, hogy az új tagállamoknak köszönhetően hiteles példát mutasson" - mondta Sólyom László a Heti Válasz és a Figyelő közös klímakonferenciáján. Az államfő szerint az éghajlatváltozás megfékezéséhez valamelyik globális szereplőnek meg kell teremtenie a fenntarthatóság feltételeit, hogy létrejöhessen a világszintű összefogás. A példaadó régiónak úgy kell növelnie a fejlettségi mutatóit, hogy eközben nem hagy kiegyenlítetlen ökológiai adósságot sem a saját területén, sem a világ más részein. Szerinte azért az EU-ban kínálkozik a legjobb lehetőség erre, mert a bővítésekkel a viszonylag kedvező környezeti jellemzőkkel bíró közép-kelet-európai országok "feljavították" az unió ökológiai állapotát: míg a régi tagállamokban az ökológiai adósság területegységben kifejezve fejenként 1,6 hektár, addig az utóbbi két bővítési körben csatlakozott 12 országban fejenként csupán egy hektár.

Sólyom László előadásában hangsúlyozta, hogy a fenntarthatósághoz gyökeres szemléletváltásra van szükség. A várható változásokat a száz évvel ezelőtti "higiéniai forradalomhoz" hasonlította, amely lényegesen javította az életminőséget. Szerinte a klímabarát technológiák már rendelkezésre állnak, csupán annyit kell tennünk, hogy közpénzekből nem támogatunk és nem is engedélyezünk környezetre veszélyes eljárásokat. Az államfő végezetül bírálta a magyarországi energiapolitikát.

A Művészetek Palotájában megrendezett konferencián a résztvevők részleteket láthattak Al Gore Kellemetlen igazság című Oscar-díjas filmjéből. "Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, szélsőséges időjárási viszonyokat okoz, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni" - hangzott el a filmben.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kijelentette: az éghajlatváltozás politikai ügy, az alternatív energiák felkutatása szempontjából pedig egyenesen biztonságpolitikai kérdés. A globális felmelegedés hatásai Magyarországon az átlagosnál jobban érezhetőek majd, ezért a változásokra való felkészülés itt talán még fontosabb. Nem feledkezhetünk meg a társadalmi hatásokról sem, hiszen például a szélsőséges időjárási viszonyok ellen a szegényebb rétegek kevésbé tudnak védekezni. Fontosnak nevezte, hogy a környezetvédelmi szempontok az adózásban is megjelenjenek, s hogy a közbeszerzési törvény részesítse előnyben a klímabarát technológiákat. Szerinte a klímaváltozás üzlet is: a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem ügye elválaszthatatlan egymástól.

Láng István akadémikus előadásában az éghajlatváltozásban az emberi tevékenység szerepére hívta fel a figyelmet. Aki erről nem vesz tudomást, az a jelenlegi passzív és pazarló életmódot támogatja. A konferencián April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az amerikai, Francisco Henriques da Silva, Portugália Magyarországra akkreditált nagykövete pedig az európa klímapolitikáról tartott előadást.

A délutáni program kerekasztal beszélgetésekkel folytatódott. Szót kaptak azok a nagyvállalatok, amelyek üzletpolitikájukba már beépítették a környezettudatosságot, terítékre került az MTA Szociológiai Intézete által indított Klímabarát települések program, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetősége. A világ teljes széndioxid kibocsátásának 22 százalékát teszi ki a közlekedés, és ez az arány az ipari kibocsátásokat többszörösen meghaladva növekszik. A vasút lehet az egyik megoldás? Erről vitáztak a Dugóország című kerekasztal résztvevői, míg az ötödik szekció a klímaváltozást leginkább megszenvedő mezőgazdaság problémáira kereste a választ A füge országa leszünk? címmel.

Program

08.30             Regisztráció

09.00             Köszöntő
                     Havas István vezető partner, Ernst&Young

09.05             Részlet a Kellemetlen Igazság (An Inconvenient Truth) című 2007-ben
                     Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmből.

09.20             Fenntartható fejlődés, mint globális kihívás
                     Sólyom László a Magyar Köztársaság államfője

09.40             A hazai klímapolitika kihívásai
                     Fodor Gábor a Magyar Köztársaság környezetvédelmi minisztere

10.00             A klímaváltozás magyarországi hatásai és következményei
                     Láng István akadémikus, a VAHAVA projekt vezetője

10.20             Kérdések 

10.40             Kávészünet
 
11.00             Európa szerepe a klímaváltozás elleni harcban (TBC)
                     Francisco Henriques da Silva Portugália Magyarországra akkreditált nagykövete

11.20             Az USA szerepe a globális felmelegedés elleni harcban
                     April H. Foley az Egyesült Államok magyarországi nagykövete

11.40             Kérdések

                     Kerekasztal-beszélgetések

12.00             Szekció 1.  Üvegterem
                     Klímabarát vállalkozások

                     Mennyire jellemzi környezettudatosság az üzleti szférát? A TOP 200 vállalatai mennyire                     számolnak üzletpolitikájukban a globális felmelegedéssel és hatásaival? Milyen megelőző-                     és ellenlépések jellemzik e téren működésüket? Mennyire kapcsolódnak be a vállalatok a                     települési kezdeményezésekbe? Hogyan kezeli a klímaváltozást a pénzügyi szféra?

                     Heim Péter vezérigazgató, Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
                     Tamás Gábor ügyvezető igazgató, CitiBank Zrt.
                     Dr. Majorosi Emese, sajtó- és információs igazgató, Pannon GSM
                     Thernesz Artúr fejlesztési igazgató, MOL
                     Czinege László vezérigazgató-helyettes, HP
                     Moderátor: Sümegi Noémi Heti Válasz

13.00             Ebédszünet

14.00             Szekció 2 és Szekció 3 párhuzamosan

                     Szekció 2.    Kék terem
                     Klímabarát települések és a lakossági tudatformálás

                     A magyar lakosság 65 százaléka városokban él, a fenntartható településfejlődés                     szempontjából előttük álló kihívások azonosak: többek között a közlekedés csillapítása,                     helyi megújuló energiaforrások kihasználása, energiahatékonyság javítása,
                     energiatakarékosság, városi hőszigetek kialakulásnak megakadályozása. A felsorolt                     kihívások azonban nem csak a lakosságot érintik, az üzleti vállalkozások szemléletébe                     ugyancsak be kell épülnie a környezettudatosságnak. Néhány település már rendelkezik                     saját klímaprogrammal, milyenek az első visszajelzések?

                     Tóth Gergely főtitkár, KÖVET INEM
                     Antal Z. László szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet, tudományos főmunkatárs
                     Bencsik János Tatabánya polgármestere
                     Moderátor: Takács-Sánta András kutató, Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai                     Kutatóintézet

                     Szekció 3. Üvegterem
                     Zöldenergia

                     A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 1.

                     A melegebb jövőhöz való alkalmazkodás mellett szem előtt kell tartani a szén-dioxid                     kibocsátás csökkentésének lehetőségeit is. A kerekasztal-beszélgetés az
                     energiagazdaságra, a megújuló energiaforrások terjedésének korlátaira, ezen
                     energiaforrásoknak a mai magyar építészetből való figyelmem kívül hagyására koncentrál.

                     Faragó Tibor KvVM főosztályvezető
                     Fucskó József szakmai igazgató, Magyar Környezetgazdaságtani Központ
                     Kazai Zsolt programvezető, Energia Klub
                     Kaderják Péter a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője
                     Moderátor: Kovács Tibor

15.00             Szekció 4 és Szekció 5 párhuzamosan

                     Szekció 4.  Üvegterem
                     Magyarország a füge országa?

                     A legnagyobb kihívás előtt a mezőgazdaság áll.

                     Fagykár, csapadékhiány, jégverés, belvíz, árvíz, helyi özönvíz, zivatarok. A természetes                     vegetáció mellett leginkább a mezőgazdaság érzékeny a változó éghajlatra. Mely területek,                     régiók a legérintettebbek a klímaváltozás terén, hol csökken leginkább a talaj
                     termőképessége, hol lesz a legkomolyabb probléma az öntözővízhiány, és hol van szükség                     a termékszerkezet legmarkánsabb módosítására?

                     Harnoss Zsolt Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanár
                     Nováky Béla hidrológus mérnök, Szent István Egyetem nyugalmazott egyetemi docense
                     Raskó György agrárközgazdász
                     Dr. Mátyás Csaba Nyugat-Magyarországi Egyetem, EMK, Környezet és Földtudományi                     Intézetének igazgatója
                     Moderátor: Figeczky Gábor WWF természetvédelmi igazgató

                     Szekció 5. Kék terem
                     Dugóország - A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 2.

                     A közlekedés kibocsátásai a világ teljes széndioxid kibocsátásának 22 százalékát teszik ki,                     és ez az arány az ipari kibocsátásokat többszörösen meghaladva növekszik minden évben.                     Ez az a terület, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásában komoly                     lehetőségek rejlenek. Milyen lehetőségek vannak széndioxid-csökkentésre a mai magyar                     közlekedési viszonyok közepette?

                     Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport
                     Fleischer Tamás a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének                     tudományos főmunkatársa, fő kutatási területe a környezetbarát közlekedés
                     Antal Dániel a Magyar Vasúti Hivatal elnöke
                     Moderátor: Kántor Endre újságíró, Fn.hu

16.00             Záró kávészünet