Konferencia

A sikeres vezető

Egyöntetűen visszaeséssel számolnak cégük esetében az üzleti élet nagyágyúi. A Waberer's-nél és a UPC-nél az elbocsátásokat sem tartják kizártnak - hangzott el a Heti Válasz és a Figyelő közös konferenciáján.

Mi jellemzi a sikeres vezetőt? Hogyan és milyen tulajdonságoknak köszönhetően lehet eredményes egy vállalat elsőszámú embere? Mi a jó stratégia recessziós környezetben? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat ismert üzletemberek, menedzserek, előadók és hallgatók egyaránt a Figyelő és a Heti Válasz konferenciáján. "A jó irányítás globalizálódó és az egyre inkább bizonytalanná váló világunkban fontosabb, mint valaha" - hangsúlyozta Björn Bloching. A Roland Berger vállalati felelősségvállalással foglalkozó partnere arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban a mostani pénzügyi válságot követően az embereknek mindössze 15 százaléka bízik a nagyvállalatok vezetőiben.

Konferencia összefoglaló:

"A jó irányítás globalizálódó és az egyre inkább bizonytalanná váló világunkban fontosabb, mint valaha" - hangsúlyozta Björn Bloching. A Roland Berger vállalati felelősségvállalással foglalkozó partnere arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban a mostani pénzügyi válságot követően az embereknek mindössze 15 százaléka bízik a nagyvállalatok vezetőiben. De dolgozhat-e hatékonyan egy vállalat vezére ilyen környezetben? Talán nem véletlen, hogy a jelenlegi krízisben főként a politika oldaláról tapasztalható határozott kiállás, a gazdasági szféra mintha lépéshátrányban lenne. Pedig sokan a vállalatirányítás terén bevett módszereket kérik számon a politikai életben. A szakember szerint ezek egymástól azonban alapvetően eltérő rendszerek, mások a játékszabályok a vállalati, s megint mások a politikai szektorban. Míg ez utóbbiban a politikusok például többnyire konszenzusra törekszenek a döntéshozatalban - hogy ezáltal is megszilárdítsák hatalmukat -, addig a vállalati vezetők idejüknek csupán 15 százalékát töltik ezzel.

Sárközy Tamás jogászprofesszor szerint a jó kormányzással kapcsolatos elvárásokat a gazdasági életből vette át a politika. Az államok ugyanis lemaradtak a jól szervezett vállalatok mögött, s mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzás minősége versenyképességi tényezővé vált egy adott ország gazdaságának megítélésében. Szerinte Magyarország nehezen alkalmazkodik az európai kormányzás követelményeihez, hazánk még mindig nem épült be az uniós döntéshozatalba. Magyarországon az államigazgatás szempontjából a jelenlegi kormányzás túlpolitizált, épp ezért a közigazgatás szakmai színvonala folyamatosan csökken. Az elindított reformokat pedig közbizalom hiányában nem lehet végrehajtani.

Sárközy Tamás előadását követően elismert polgármesterek - Kósa Lajos (Debrecen), Gegesy Ferenc (Budapest, IX. kerület), Bóka István (Balatonfüred) arra a kérdésre keresték a választ, hogy mit tekintenek sikernek az általuk irányított település életében.

Az üzleti élet nagyágyúi egyöntetűen visszaeséssel számolnak 2009-ben. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója arra számít, hogy a válság hosszú évekig fog tartani, ezért szerinte minden cégnél készíteni kell egy vészforgatókönyvet a legrosszabb esetre is. A logisztikai iparágban legalább 15-20 százalékos visszaesés várható - jelentette ki Wáberer György. A Waberer's elnök-vezérigazgatója néhány százalékos létszámleépítést sem tartott kizártnak vállalatánál. Egyelőre nem vesznek fel új dolgozókat a UPC-nél sem: Kovács Nimród elnök szerint cégénél is sor kerülhet elbocsátásokra.

 A kormány nem ad megfelelő válaszokat a gazdasági bajokra, s mivel Magyarországnak nincsenek jelentős tartalékai, olyan gazdaságpolitikát kellene meghirdetni, ami végre pénzt hagy az emberek zsebében. Életet kellene lehelni adócsökkentések révén a gazdaságba - vélte Heim Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szentkuti László, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az államnak komolyan kellene vennie a korrupció elleni harcot. Ezen a téren ugyanis óriási tartalékok rejlenek. Az állami kiadások 15 százaléka megy el ugyanis korrupcióra.

Program

9.00-9.10    Köszöntő

                  Havas István, elnök-vezérigazgató, Ernst&Young

9.10-9.40    Bevezető előadás

                  A vezetés és a személyiség jelentősége a kor kihívásainak  megválaszolásában.

                  Björn Bloching, tanácsadó, Roland Berger Strategy Consultants

I.panel:       Good governance gyakorlata és igénye az állami szférában

9.40-10.00   Előadás

                  Sárközy Tamás, jogászprofesszor

10.00-10.20  Előadás

                  Stumpf István, volt kancelláriaminiszter

10.20-11.10  Kerekasztal

                  Sikeres hazai kormányzás városi, kerületi szinten

                  Kósa Lajos, Debrecen polgármester

                  Gegesy Ferenc, IX. kerület polgármestere

                  Bóka István, Balatonfüred polgármestere

                  Moderátor: Ablonczy Bálint, Heti Válasz

11.10-11.30 Kávészünet

II. panel:    Eredményes vezetési stratégiák a vállalati szférában - különböző típusok bemutatása

11.30-12.00 Bevezető előadás

                  Magyar vállalatból regionális főszereplő

                  Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, MOL

12.00-13.00 Kerekasztal

                  Bogsch Erik vezérigazgató, Richter

                  Kovács Nimród elnök, UPC Central Europe Group

                  Wáberer György elnök-vezérigazgató, Waberer's Holding Zrt.

                  Moderátor: Martin József Péter, Figyelő

13.00-14.00 Ebédszünet

III. panel:   Új stratégiák a vezetésben

14.00-14.30 Beszélgetés

                  Kemény Dénessel, a magyar vizilabda válogatott szövetségi kapitányával beszélget
                  Lambert Gábor (Figyelő)

14.30-15.00 Előadás

                  Százmilliárd forint hever az utcán

                  A tárgyalás és konfliktuskezelés helyzete és javítása Magyarországon

                  Fürjes Balázs, a Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt. vezetője

15.00-15.40 Kerekasztal

                  Vezetői kihívások, menedzseri válaszok

                  Heim Péter elnök-vezérigazgató, Aegon Magyarország Zrt.

                  Szentkuti László elnök-vezérigazgató, Siemens Zrt.

                  Simon Zsolt ügyvezető igazgató, Mediaedge:cia

                  Várdy Zoltán vezérigazgató, TV2

                  Balázs László elnök-vezérigazgató, Magyarországi Volksbank Zrt.

                  Moderátor: Borókai Gábor, Heti Válasz

15.40-16.10 Záróelőadás

                  Deiric McCann igazgató, Profiles International Inc.