Konferencia

A sonka világa, a világ sonkái

Konferencia a Magyar Konyha gasztronómiai magazin szervezésében

A Magyar Konyha első szakmai konferenciája az őshonos magyar mangalicát, és a belőle készült sonkát állítja a figyelem középpontjába, bemutatva, hogy helye van a közismert nagy nemzetközi márkák között.

Az egyedi tematikájú rendezvényen részt vesznek a legnevesebb hazai és külföldi sonkatermelők, húsipari szakemberek, tudományos kutatók és neves séfek. A szakmai konferenciát termékbemutató kíséri, ahol a jelenlévő termelők és forgalmazók sonkáinak minőségét hasonlíthatják össze a látogatók. Az előadásokon szó lesz az érlelt sonkák elkészítésének hagyományos eljárásairól, feldolgozási módszerekről, a pácolás és a sózás problematikájáról, a mangalica piaci helyzetéről. A konferencia kísérőprogramja az I. Magyar Sonkaszeletelő verseny, amelynek zsűrijében helyet kapnak spanyol és olasz sonkamesterek is.

 

Program

10.00 - 10.20
Megnyitó
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter
10.20 - 12.00
A legelőtől az asztalig


A sonka helyzete Magyarországon. Múlt és jövő

Tóth Péter, elnök, Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete


Sertésstratégia, az ágazat helyzete

Feldman Zsolt, agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, VM


Tudományos kutatások a mangalica tenyésztésében

Rátky József, főigazgató, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet


Miért sós a magyar sonka? A só mennyiségének csökkentése az érlelt sonkák esetében

Eszes Ferenc, docens, Szegedi Tudományegyetem, Élelmiszermérnöki Intézet

12.00 - 13.00
I. Magyar Sonkaszeletelő verseny


Versenyzők:
Árpás László, Sonkamester
Gódor András, A "Sonkás"
Veégh Attila, Húspatika
Sarlós Péter, Picanter sonkaműhely
Bíró Lajos, Bock Bisztró
Takács Lajos, Olimpia étterem


A nemzetközi zsűri:
Marton Éva, operaénekesnő
Celotti Renato, a DOK San Danieli, sonkamestere (Olaszország)
Diego Vicente Lopez, sonkaszeletelő mester (Spanyolország)


A versenyt Diego Vicente Lopez, spanyol sonkaszeletelő mester bemutatója követi.

13.00 - 14.00
Ebédszünet
14.00 - 15.40
Új érlelési technológiák a XXI. században


A magyar sonkakészítés nehézségei - kerekasztal beszélgetés

Árpás László, Etyeki sonkamester
Molnár József, Molnár Hús és Hentesárú
Gódor András, A "Sonkás"                     
Krizsa Imre, Imki Food


El Ibérico

Don Alejandro Olmos Llorente, kutatási igazgató, tulajdonos (Monte Nevado, Spanyolország)


San Danieli

Silvia Forabosco, DOK (San Danieli, Olaszország)


A szlovén sonka

Kurunczi József (Kráski Prsut, Szlovénia)

15.40 - 16.00
A sonka a magyar gasztronómiában
Ruprecht László, mesterszakács, a magyar EU elnökség gasztronómiai tanácsadója
16.00 - 16.30
Kérdések, válaszok

 

  • TÁMOGATÓ