Konferencia

Energia - másképp

Gyökeres társadalmi, politikai, gazdasági szemléletváltozásra van szükség az energiafelhasználás, energiagazdálkodás területén.

A megújuló, alternatív, „zöld" energiák hasznosítása felé kell fordulni, hogy ne kerüljünk a mostaninál jóval súlyosabb, nemcsak gazdasági, hanem energia- és éghajlati válságba is. Gyorsan kell cselekedni, előrelátó, bölcs kormányzati döntéseket kell hozni, mert a huszonötödik órában vagyunk. A megújuló energiaforrások hasznosítása akár motorja is lehet a válságból való kilábalásnak - summázható a konferencia tanulsága. Az MTA székházában tartott tanácskozáson több mint kétszáz szakember előtt tartott előadást Sólyom László köztársasági elnök, Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, Matolcsy György közgazdász, volt gazdasági miniszter.

Konferencia összefoglaló:

Az MTA székházában tartott tanácskozáson több mint kétszáz szakember előtt tartott előadást Sólyom László köztársasági elnök, Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, Matolcsy György közgazdász, volt gazdasági miniszter, Olajos Péter, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja, Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója, valamint Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont igazgatója. A konferencia második felében a megújuló források alkalmazásával foglalkozó cégek, zöld szervezetek, tudósok, mérnökök kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a felvetődött kérdéseket.

Pálinkás József, az MTA elnöke bevezetőjében arról beszélt, hogy szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar társadalom - életmódját tekintve - jelenleg akarva-akaratlanul is az atom- és az eocénlobbi szekértolója, ráadásul kőolaj- és földgázfüggő. Megdöbbentő, hogy egységnyi nemzeti jövedelem előállításához Európában talán senki sem használ el annyi energiát, mint mi, és a döntéshozók a megújuló energiaforrások hasznosítására igen szerény vállalásokat fogalmaznak meg.

Sólyom László köztársasági elnök nyitóelőadásában éppen a nyílt társadalmi, szakmai vitákat és eszmecseréket hiányolta, és példaként említette a nemrég a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló elvi parlamenti döntést, mely szerinte nem volt kellőképpen előkészítve. Az országgyűlési képviselők úgy szavazták meg - szinte egyhangúan - az erről szóló törvényt, hogy nem lehettek kellő mennyiségű és mélységű információk birtokában, ahogyan a társadalom sem volt, hiszen alig esett erre a fontos kérdésre a közvélemény figyelme.

Dióssy László előadásában elmondta, hogy globális klímapolitikára van szükség, és a cél, hogy 2020-ra a magyarországi energiafelhasználásban 15 százalékot érjenek el a megújuló energiaforrások. A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a jövőben mintegy 75 milliárd forint hazai, és 165-193 milliárd forint uniós forrás áll a megújuló energiaforrások termelésének és felhasználásának ösztönzésére Magyarországon.

Olajos Péter uniós parlamenti képviselő az EU energiapolitikáját, megújuló energia-stratégiáját ismertette, illetve azt mutatta be, hogy a különböző energiafelhasználási mutatók, tervek tekintetében hol áll hazánk a többi EU országhoz képest: sajnos nagyon hátul, és különösen lemaradtunk az elmúlt években. Ha sorrendbe állítjuk az EU-országokat abból a szempontból, hogy mennyit vállaltak a megújuló energiaforrások felhasználására való áttérés érdekében, akkor szomorúan láthatjuk, hogy Magyarország a sereghajtó országok között kullog. Az élen Ausztria, Svédország és (bármilyen meglepő) Lettország áll, mi csak Máltát, Ciprust és Észtországot előzzük meg. „Nem akarásnak nyögés a vége" - hangsúlyozta Olajos Péter.

Németh Imre arról tartott előadást, hogy milyen európai uniós források állnak rendelkezésre a megújuló energiaforrások arányának növelésére, Kaderják Péter pedig a hazai energiaszabályozás rendszerét vette górcső alá. A legtöbb európai országhoz képest Magyarországon ötször-tízszer több engedélyt kell beszereznie annak, aki fejlesztésbe vágja a fejszéjét, ráadásul előfordul, hogy egy engedély kiadására két évet is várni kell, ami megbénítja a folyamatot.

Program

9.00-9.05                      Köszöntő
                                    Pálinkás József, az MTA elnöke

 

9.05-9.30                      Nyitó előadás
                                    Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke

 

9.30-10.30                     A megújuló energia a gazdaság- és fejlesztéspolitikában
                                    Dióssy László, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, szakállamtitkár
                                    (20 perc)
                                    Matolcsy György, volt gazdasági miniszter (20 perc)
                                    Kérdések és válaszok (20 perc)

 

10.30-10.50                   Kávészünet

 

10.50-11.50                   Az EU energiapolitikája, EU-források a megújulók arányának növelésre
                                    Olajos Péter, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja
                                    (20 perc)
                                    Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója                                           Kérdések és válaszok (20 perc)

 

11.50-12.50                   Ebéd

 

12.50-13.10                   A megújuló energia energiapolitikai és szabályozási kérdései
                                    Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont igazgatója

 

13.10-14.10                   Megújuló alapú villamosenergia termelés (szakmai kerekasztal)
                                    Bevezető előadás (10 perc): Pogány Anikó (Motion Emissions)
                                    Résztvevők: Németh Frigyes (Bakonyi Erőmű), Kövesdi Zsolt (My-Tech Invest
                                    Kft.), Lontay Zoltán (EGI), Tóth Balázs (ELMIB), Tóth Péter (Magyar Szélenergia
                                    Társaság), Kádár Péter (Power Consult Kft.)

 

14.10-14.30                   Kávészünet

 

14.30-15.30                   Megújuló energiaforrások a fűtésben, energiahatékonyság
                                    (szakmai kerekasztal)
                                    Bevezető előadás (10 perc): Büki Gergely (BME)
                                    Résztvevők: Ertsey Attila (Élőlánc), Bobok Elemér (MTA), Kéri László (Bioline
                                    Kft.), Beliczay Erzsébet (Levegő Munkacsoport)

 

15.30-16.30                   Megújuló energiaforrások a közlekedésben (szakmai kerekasztal)
                                    Bevezető előadás (10 perc): Rácz László (MOL Nyrt.)
                                    Résztvevők: Kajner Péter (Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának
                                    Hivatala), Rohonyi Péter

 

16.30-16.40                   Zárszó
                                    Lovas Rezső, az MTA Energetikai Munkabizottságának elnöke